• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    YEETKA: a to nejen pri porodu :) vsechno to mame v hlave :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    BEDA00: už se to tady řešilo mnohokrát, on porod doma fakt není o tom, že žena nic nedělá v těhotenství.. naopak intenzivně se připravuje jak psychicky tak fyzicky..
    navíc čte a řeší co dělat když... třeba porod nepostupuje.. navíc jsem teda přesvědčená, že drtivá většina komplikací vzniká v hlavě..
    LAURA
    LAURA --- ---
    BARBARA0709: děkuju moc :) Já jsem se taky otypovala na porod do vody, ale bazén asi řešit nebudu, máme velkou vanu i koupelnu.. doufám, že nejsem příliš pomýlená, když si myslím, že vanu bude stačit pořádně vyčistit a budu moci rodit v ní..
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    ZORBOVA: Brana k detem
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    BARBARA0709: kde se dá pronajmout porodní bazén?
    LURA
    LURA --- ---
    BEDA00: Každý má svoje důvody pro svá rozhodnutí a jiné věci, které mu připadají rizikové. Navíc některé ženy se cítí jistěji, když je s nimi v porodnici lékař, kterému věří a jsou proto klidné, jiné zase potřebují soukromí a naslouchat svému tělu. Proto je důležité mít na výběr z různých možností. Mně osobně by asi nejvíc vyhovoval porodní dům. Jenže tady ty možnosti prostě nejsou, resp. kromě klasických rizik, která člověk podstupuje tak jako tak, je tady v případě domácího porodu psychický nátlak, který ne každý člověk ustojí, riziko stíhání porodní asistentky, riziko toho, že když se náhodou něco stane, budou na dotyčnou matku pohlížet jako na vraha, na rozdíl od politování, kterého by se jí dostalo v případě tragického porodu v porodnici ap.
    Nám, kteří se zastáváme domácích porodů, jde právě o tu rovnocennou možnost volby, ne o to, aby všechny ženy rodily povinně doma.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    ZORBOVA: dekuji
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    LAURA: mas pravdu, nic neni jisty na 100%, se zodpovednosti to tak byt muze, ale nedefinoval bych to tak. Ono cloveku opravdu dost ulevi, kdyz prijde nekdo kdo tomu rozmi, popovida vam o tom, rekne co bude dal atd. ale zodpovednost jsem citil stale stejnou, preci jen za to taky trochu muzu ja.
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    BEDA00: ja bych ti chtela podekovat, ze tu s nama vubec diskutujes, zatim jsem tady videla z nesouhlasnych prispevku vzdy jen jeden a cau. Chapu, ze to pro tebe bylo narocne a doufam, ze Tva zena i Tve dite budou v poradku a v zivote uz je nic horsiho nepotka.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BEDA00: nepřipadá mi, že bys nějak shazoval můj názor.. tvoje rozrušení chápu a máš na něj plné právo.. nadto jsem mívala kdysi stejný názor jako ty, takže tím víc jsem schopná dívat se na věc i z tvého pohledu. U mně je třeba domácí porod prostá znouzectnost. Kdyby v porodnicích umožňovali porodit přirozeně a v klidu, kdyby byly porodní domy, asi bych tuhle možnost nezvažovala, ačkoli na ní nevidím jinak nic špatného.

Sama si stále nejsem jistá, jestli to malé riziko, které tam je, jsem schopá riskovat ,) Ono existuje i v té porodnici, ale jak jsem psala o tom přehazování zodpovědnosti...
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    LAURA:
    ZORBOVA: ja s vama souhlasim, omouvam se, jestli nejak shazuju vas nazor, jsem z toho jeste celej vyklepanej (dnes je to tyden).
    Ale i to male riziko ktere tam je, proste nechci riskovat..
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    BEDA00: Ja mám srovnání, rodila jsem v porodnici a rodila jsem i doma. Oba porody byly skvělé a pohoodvé, ten jemný rozdíl je ale zvenčí asi těžko pozorovatelný - ten klid uvnitř mě a ta jistota, že se vše děje správně. Tu jsem v porodnici neměla, protože tam je přece spousta "chytrejsich a zkušenějších". Ano, stát se může leccos. Ale to se může, i když prechazis silnici (bez ironie). Chápu, že Tvůj zážitek je více než čerstvý, intenzivní a intimně osobní a tendence představovat si "co by kdyby" v těchto momentech stoupá. Upřímně kazda porodní asistentka v případe komplikací neváhá a odjíždí s rodičkou do porodnice, protože si nevezme na triko případné následky. Nemysli na komplikace, přítelkyni pořiď nejakej peknej dárek, protože je to silna zena a sebe odměň taky. Protože porod je dost náročnej i pro chlapa!
    LAURA
    LAURA --- ---
    LAURA: tím chci jen říct, že pravděpodobnost, že se doma něco ošklivě nepovede, lze snížit na stejnou míru, jako že se něco ošklivě nepovede v porodnici. I v porodnici miminka umírají, je to hrozné, ale je to tak, to je život. Řekla bych, že lidé si pletou bezpečnost s přehozením odpovědnosti. Ve skutečnosti jde pouze o to, že když jdeš rodit do porodnice, odpovědní jsou za vše jen lékaři a rodiče udělali tím, že šli do nemocnice zdánlivě vše pro to, aby porod dopadl dobře a dítě se narodilo zdravé. Zatímco za domácí porod si nese odpovědnost matka sama (opět spíše zdálnivě).

Když si uvědomíš možné důsledky obou rozhodnutí, musí ti být jasné, že to je všechno jenom iluze. Kdybych šla do porodnice a něco se pokazilo, do smrti si to neodpustím. Protože vím, co všechno tam (bohužel zcela zbytečně, ale to je na jinou debatu), hrozí. Ano, pokud budu rodit doma a dopadne to zle, budu mít velké problémy se s tím srovnat. Ale protože jsem si uvědomila, že za svůj porod jsem v každém případě, ať už proběhne kdekoli, zodpovědná hlavně já, nemocnice pro mě tenhle problém vůbec neřeší.
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    BEDA00: ja taky netvrdim, ze vas pripad byl zamerny urychlovani, ale zase na druhou strani tvrdim, ze ve vasem pripade bylo dost casu na to, aby se do porodnice dojelo a to je i ve vetsine ostatnich pripadu. Ano, muze nastat xy komplikaci, ale doma proste vetsinou nenastavaji a kdyz uz nastanou, tak je bud cas na to dojet do nemocnice a nebo by nebyl ten cas ani v nemocnici.
    Nechci te tu presvedcovat, ze porod doma je lepsi nebo o cemkoliv jinem, jen proste nema rada ty prehnane reakce typu - hodne stesti, budete ho potrebovat, riskujete se dvema zivoty najednou a diky bohu, ze moje zena je rozumna a nechtela rodit doma. Vsechno co v zivote pro nase deti delame, delame s presvedcenim, ze je to to nejlepsi. Nemam rada, kdyz nekdo shazuje muj nazor jen proto, ze je jiny nez ten jeho. A to se ted myslim, kolem domacich porodu deje casto a to i pres to, ze nazory ceskych gynekologu a porodniku se rozchazeji s nazory odborniku z vetsiny zemi EU. Domaci porody probihaji a probihat budou i nadale, jen je mrzute, ze se ted stat snazi znicit sanci na odborny domaci porod a zvysuje tim rizika.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BEDA00: Ano, jsou určité komplikace, které když doma nastanou, může to dopadnoust špatně. Z výzkumů nicméně dlouhodobě vyplývá, že pokud jsou dodržena určitá pravidla (zejména zdraví rodičky a plodu, dále přítomnost zkušené porodní asistentky a rozumná dojezdová vzdálenost do porodnice), je porod pro dítě stejně bezpečný jako v nemocnici, pokud tedy bereme potaz pouze novorozeneckou úmrtnost. Je však výrazně horší statistika v neprospěch porodnic pro jiná zdravotní rizika a zbytečné zásahy. Je horší i statistika mateřské úmrtnosti.

Vycházíš-li tedy z těchto informací, je naprosto jasné, že porod doma vůbec nemusí být zbytečný hazard se životy. Já mám třeba z porodu doma daleko menší strach než z porodu v porodnici ,)
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    ZORBOVA: muze nastat xy ruznych komplikaci..
    ZORBOVA: tata se taky narodil doma, nestihli to do porodnice, tak uz to nekdy byva..
    ZORBOVA: nam uz nic jineho ani nezbyvalo (vyvolat porod), po 34 hodinach kontrakci byla pritelkyne tak vycerpana, ze uz se s tim pohnout muselo. neprislo mi, ze by to chteli zamerne urychlit. ale to je jen jeden priklad z mnoha..
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    TABBY: co jsem tak postrehla, byva to problem prave v porodnicich, kdy je do porodu zasahovan z venci a zbytecne.
    BEDA00: Jedna moje kamaradka porodila doma koncem panevnim pouze za podpory sveho manzela (Pa to k nim nestihla) a zvaldla to. Podle lekaru to prece ale nejde, ne? Je smutny, ze u nas mame tak malo informaci z jinych zdroju, nez jsou cesti porodnici. Napriklad nazor WHO na rutinni zakroky, ktere pri porodech probihaji, by mel byt vic videt.
    BEDA00: ano a ty komplikace prave vetsinou nastavaji v porodnicich, kde je do porodu mnohokrat zbytecne zasahovano, aby byl rychlejsi. Vetsinou, kdyz nekdo zemre pri porodu mimo porodnici a jet o rychle a opravdu nahle, zemrel by i v porodnici.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    TABBY: nechytej mne za slovicka, nejsem odbornik pres porody, ale rozhodne muze nastat hodne komplikaci, ktere bys doma nevyresila..
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEDA00: Velka cast deti se rodi se snurou kolem krku. Malokdy je to problem.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    ja vam rozumim, ale mam stale stejny argument, co kdyby se stalo neco horsiho nez co se stalo nam a pak uz by nebyl cas do porodnice dojet (pupecni snura omotana okolo krku, atd. atd.)

chapu, ze kdyz je vse jak ma byt, je porod doma pro matku to nejlepsi, ale mne by uziral pocit, ze kdyz se neco zkazi, nevim kolik mam casu na to do porodnice dojet.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    BEDA00: nerozumím. přijde ti riskantní jet v případě komplikací do porodnice?

Fyziologický porod není nemoc. Péče o rodící ženu a její rodící se dítě je zcela v kompetenci porodní asistentky (doma, v porodním domě, v porodnici - tam, kde si žena vybere). Úkolem porodní asistentky je také rozpoznat komplikace, pokud nastanou. V takovém případě začíná být porod v kompetenci lékařů, je třeba ho léčit (proto odjezd do nemocnice, porodnice) a je vhodné k tomu mít i patřičné zázemí...

takhle to funguje i v zemích, kde jsou porody doma začlěněné do systému běžné zdravotní péče.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam