• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    LAURA
    LAURA --- ---
    WITTGENSTEIN: ten jsem sem už dávala. LAURA
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Tohle je myslím dobrý článek, nezaujatý na ani jednu stranu:

Home birth: 'What the hell was I thinking?' | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/apr/16/home-birth-trial-or-rewarding
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    BLONDYNKA: v tomto hrubě nesouhlasím, hypo/atonie dělohy není v mnoha případech predikovatelná.

" K rizikovým faktorům poruch kontraktility dělohy patří nadměrná děložní distenze při vícečetném těhotenství, polyhydramniu, makrosomii plodu, vyčerpání myometria u prolongovaných porodů, intraamniální infekce, anatomické poruchy myometria, vrozené vady dělohy a děložní myomatóza"
    http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/kriticke-stavy-v-porodnictvi-168298

vícečetné těhotenství zjistíš, polyhydramnion a makrosomii taktéž, zde už ale leckterý odhad může být i dost falešný, vyčerpání - no comment, myomatóza - nemusíš zistit.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ECLECTICA: Jistěže je!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LOMILOMI: já hypotonickou dělohu neměla.
    Jinak rizikovým faktorem může být taky protrahovaný porod... (což je v protikladu vůči tomu, co psala Yettka o tom, jak je třeba dát si načas, protože příroda ví, co dělá). Anebo taky nic.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ECLECTICA: Priciny hypotonicke delohy jsou mimo jine porod dvojcat, umele vyvolany porod, nesetrna manipulace s delohou ... u tebe to bylo co?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BLONDYNKA: zřejmě mám opravdu nějakou slabší chvilku, vzhledem k těm lapsům, ale to myslíš tu hypotonickou dělohu, která předvídatelná rozhodně není?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ECLECTICA: on je ten vtip možná právě v tom, že v argumentech předvídatelné komplikace málokdy najdeš, ale v takových těch výkřicích typu "ohrožujete svoje děti" jsou často (nevědomky?) přítomné
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LAURA: nedala a omlouvám se, minimálně dneska už bych seměla odmlčet.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ECLECTICA: přečti si znovu můj příspěvek, je to tam.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ECLECTICA: nevím, jestli jsi dala správný odkaz, ale ta kritika se vztahuje k úplně jiné studii.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LAURA: máš pravdu, mea culpa.
    Nicméně doporučuju kritiku na Medscape.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ECLECTICA: hm. tak si přečti studii znovu, věnuj pozornost popisu v odstavci "study sample"
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LAURA: tu studii jsem samozřejmě pročítala. Opravdu explicitně to tam řečeno není ani jednou, blíží se tomu pouze formulace, kterou uvedl Bobbylon.

Fundovaná kritika studie je nicméně zde: http://www.medscape.com/viewarticle/739987_1
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ECLECTICA: nope.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ECLECTICA: v clanku mas odkaz na tu studii, je takovy problem si kliknout? v ni mas zcela jasne uvedeno, ze zkoumana byla pouze skupina nizkorizikovych rodicek.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BLONDYNKA: uveď mi jednu předvídatelnou komplikaci, kterou tu někdo argumentoval.

BOBBYLON: ok, tohle je zjevně jediné místo, které něco takového naznačuje, ovšem to "especially" after the first pregnancy" už to opět poněkud zamlžuje.
    Navíc jsem ze studie vyloučeny případy, kdy by tomu (dle některých) "stačilo dát čas".
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    BLONDYNKA: no jiste. A tim se momentalne zabyva Evropsky soud pro lidska prava, jak pisu dole. A mame realnou vyhlidku, ze stat bude muset zeny, ktere byly nuceny rodit v porodnici proti sve vuli odskodnit v radech desitek tisic korun.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ECLECTICA: ctes spatne

A study reported in the BMJ found that women whose pregnancies were low-risk suffered far fewer severe negative outcomes from home than hospital births, especially after the first pregnancy.

There was no evidence that planned home birth among low risk women leads to an increased risk of severe adverse maternal outcomes in a maternity care system with well trained midwives and a good referral and transportation system.

In comparison to women who opted for home births, those who opted for hospital births were:

atd.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LOMILOMI: To je dobře, ale bohužel je tam ještě velká propast mezi netrestností (matky) a reálným neházením klacků pod nohy, natož tak pomocí.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    CICHLASOMA: Stat ma pravo domaci porody zakazat, ale neni tomu tak a z postoje vlady je jasne, ze tomu ani tak nebude.

Evropsky soud pro lidska prava jasne odsoudil Madarsko za to, ze stat domaci porod nezakazuje, ale brani v cinnosti PA u domacich porodu. A dodal, ze lekari maji nazor na domaci porody padesat na padesat.

Tim padem ani nevim, k cemu je tahle diskuze a doporucila bych tady odpurcum domacich porodu zalozit si diskuzi o planovanych medikalizovanych porodech !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam