• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    ALDEMIK: Tož, to mě u Tebe taky docela překvapuje...

ALDEMIK: "Ohledně zákonů podceňuješ jednu věc - a to tu, že do určité míry tvoří společenský konsenzus přijatelnosti. Jakmile máš zákonem jasně dané, že je něco legální, je to pro státní instituce i pro mnoho lidí naprosto jiná situace než když je něco v právním vakuu. Z tohohle pohledu je podstatně výhodnější zahrnutí více variant pod křídla zákona než zrušení regulace."

Zákony v principu nepovolují, ale zakazují, a co není zakázáno, je dovoleno.
    Řídí-li někdo svá vlastní hodnocení a své vlastní preference podle toho, co se píše v zákonech, je to smutné, ale máš pravdu, že takoví existují. Nicméně má-li opravdu hodně lidí představu, že by jim nějaká jedna centrální autorita měla pod hrozbou ozbrojeného násilí říkat, jak se správně starat o své děti (neřku-li o sebe) je to právě to, v čem je imho třeba přát si změnu.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CICHLASOMA: To mě, musím říct, překvapuje, nečekala bych, že někdo takový existuje.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    ALDEMIK: "Nebo myslíš, že by stát neměl děti chránit vůbec a bylo by čistě na jejich rodičích, jestli a čím je budou léčit?"

(Já si to třeba myslím.)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLONDYNKA:

Protože promiň, ale tvoje příspěvky a příspěvky Lury k tomuto tématu byly doposud ekvivalentem tupého slintání do piva někde v hospodě.

ale v okamžiku, kdy jste tady začaly blábolit o tom, jak ten hnusnej stát všem diktuje jen jedinou cestu blablabla, a to jen na základě článku od zhuleného Doležala, tak to ztratilo úplně příčetnost.

Tak jo, game over. Svůj čas umím využít i lépe než "diskuzí" s tebou.

FYI- já právě mám právě zkušenosti z politiky, takže šermuješ sice plameně, ale na špatném hrobě.

Dosaď si svůj výrok:
    otázkou ovšem je, kdo a jak určí, kdy je hranice překročena, co je nezbytné a co už není, kde přesně má vliv státu skončit a tak dále. A to právě předmětem celé legislativní tvorby, o tom, přece je fungování parlamentu, vlády a s nimi spjatých orgánů

do kontextu mojeho původního příspěvku:

Systém tedy vybuduje komplexní a velmi drahé aparáty, které potřebuje zpětně i průběžně legitimizovat. Tím neustále (i skrz selektivní mediální propagandu) zásobuje "ovčany" informacemi o tom, jak je vlastně nezbytný a nebýt jeho, zavládl by ve společnosti chaos (palcové titulky "Mtrvý novorozenci u domácích porodů"!). Zároveň zaměstnává stovky tisíc lidí (úředníci, učitelé, lékaři, policisté atd atd......), pro které je taky zájmem toto status quo udržovat. Z povahy věci je tento systém neochotný k jakýmkoliv změnám a i diskuzi o nich (protože by si podřezával vlastní větev).

a nebo radši ne.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LURA: vrozený altruismus, bohajeho. Podej si ruce s komunistama a jejich myšlenkou altruistické společnosti, kde "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb". Ježišikriste.
    LURA
    LURA --- ---
    Mimochodem to, že přes snahy korporací lékaři pořád ještě mají snahu pomáhat, že se stále ještě vyvíjejí skutečné léky, že (dobrovolní) hasiči přijedou hasit, že lidi pomůžou ztracenému dítěti na ulici nebo nastoupit babičce do autobusu není díky pravidlům, ale přes ně a někdy i proti nim. Protože to prostě máme v sobě.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BLANITCHKA: Jednak jsi psala o tom, že stát diktuje jediný způsob, jak se chovat - to je naprostý nesmysl a uznala jsi to nakonec sama. Jednak etická minima dávno nestačí, což též uznáváš sama.
    Ano, rozpínavost státu a regulace jde mnohdy za hranice toho, co by bylo potřeba, otázkou ovšem je, kdo a jak určí, kdy je hranice překročena, co je nezbytné a co už není, kde přesně má vliv státu skončit a tak dále. A to právě předmětem celé legislativní tvorby, o tom, přece je fungování parlamentu, vlády a s nimi spjatých orgánů. Proto jsem taky psala, že kdo chce změnit toto, musí na jít cestou snahy o změny zákonů, nikoli cestou nadávání na nyxu o tom, jak ten hnusný stát diktuje. Protože promiň, ale tvoje příspěvky a příspěvky Lury k tomuto tématu byly doposud ekvivalentem tupého slintání do piva někde v hospodě.

Víc se k tomu nehodlám vyjadřovat. Pokud tady debata byla o tom, jak na porod doma jít, co nezapomenout a co případně očekávat od doktorů a nemocnic, bylo to přínosné, ale v okamžiku, kdy jste tady začaly blábolit o tom, jak ten hnusnej stát všem diktuje jen jedinou cestu blablabla, a to jen na základě článku od zhuleného Doležala, tak to ztratilo úplně příčetnost.
    LURA
    LURA --- ---
    BLANITCHKA: Nevím, kde přesně se bere ten dojem, že všechno se vyřeší teprve pravidly. Copak doma jsou k sobě lidi slušní a dělají něco pro sebe navzájem proto, že kdyby nebyli, přijde nějaký trest? Pro člověka je přirozené, že je skupinový tvor a je nastavený druhým pomáhat a fungovat ve společnosti. Naopak příliš pevná pravidla, předpisy, tresty a odměny toto prvotní nastavení člověka ruší.

Jak z milých batolat vznikají důsledkem konzumerismu sobecká monstra
    http://www.blisty.cz/art/73105.html
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLONDYNKA:

Já jsem přesvědčená, že tohhle, co ty tvrdíš:

tady máte exaktně dokázáno, že ty vaše teorie o tom, jak je potřeba nesvazovat lidi pravidly, jsou úplně na levačku. Jediné, k čemu by došlo, kdybychom ta pravidla neměli, by bylo to, že by si každý dělal, co chtěl, a drtivá většina lidí by se naprosto nezajímala o práva nebo pocity těch ostatních.

je prostě z Tvé strany zkreslení. Já netvrdím, že namají být žádná pravidla. KAŽDÁ lidská společnost v historii měla a má svá jedinečná pravidla pro soužití svých členů již po tisíce let. Tyto pravidla jsou zvyková i kodifikovaná a mají původně náboženský (nebo rituální) původ. Tyto pravidla (a tedy zákony) určují ale ETICKÁ MINIMA (nezabiješ, nepokradeš, nesesmilníš atd.) nebo zvyklosti dané společnosti (např. nebudeš jíst nekošer jídlo, budeš světit neděli, uctívat žlutého boha whatever atd.). A ano, umožnují nám žít v takovém počtu, komplexnosti a prosperitě společnosti v jaké žijeme dnes. Já se s tebou nebudu přít o tom, že stát a jeho aparát jsou inheretně špatné, protože nejsou, naopak v drtivé většině případů se jedná o skvělé inovace překračující možnosti jednotlivce nebo malých skupin (od velkých infrastrukturních projektů jako jsou třeba elektrárny, silnice, nemocnice přes to, že neprobíhají spirály krevní msty a kmenových válek, že fungují peníze a obchod a miliardy jiných případů).

Co se snažím říct já je, že moderní stát (vynález starý cca 200 let) již značně překračuje svoje "sféry vlivu" do oblastí, které mu kontrolovat/regulovat z mého pohledu nepřísluší. A tak se zákony/vyhláškami/ registracemi překročit výše zmíněnou funkci ETICKÝCH MINIM (na kterých se všichni shodneme) a začíná určovat/regulovat oblasti, které by měli být svobodou jednotlivce a stále se rozpíná a rozšiřuje svůj vliv. A jak jsem psala v původním příspěvku cyklus legitimizace probíhá neustále.

Tato debata o "společenské smlouvě" a roli státu se vede již stovky let a my dvě jí asi nevyřešíme :) a to se vůbec nechci zabřednout do toho, kdo je "stát"? Jak se zákony tvoří? Pro koho? V jakém zájmu? Ty mě tady nazýváš naivní, ale opravdu si myslíš, že prvotní motivací je ochrana občanů? Klidně i před sebou samými? :) Nenech se vysmát.

BTW Ty mě zveš naivní, já Tebe naopak paranoidní :) IMHO podceňuješ to, že jsi nevyhnutelně "postižená" svým povoláním, které ovlivňuje tvoje vidění světa. A ano, máme v rodině více právníků a soudců, takže vím, o čem mluvím :))

BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ALDEMIK: Promiň za dlouhou odmlku z mojí strany. Děkuju za odpověď, rozumím ti. To, že stát diktuje "jediný" způsob byla špatně zvolená formulace z mojí strany.

Ohledně toho ostatního- asi nemá smysl se dál navzájem o něčem přesvědčovat. Každá jsme k tomu svoje již řekly.

Každopadádně díky za diskuzi.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    prosím doporučte mi nějakou PA z prahy (nejlépe 1, 6, 7), která vede těhotenství, dají se s ní racionálně zkonzultovat možnosti porodu a v případě nouze by přišla k domácímu, případně aspoň k nim má pozitivní přístup. Je to sice ještě daleko, ale potřebuju si pár věcí srovnat i s odborníkem..
    LURA
    LURA --- ---
    BLONDYNKA: Ano, nicméně to zatím má stejný efekt jako u toho piva. Nebo máš pocit, že se k tématu porodů doma, případně vůbec v přístupu porodníků k právům ženy v posledních letech něco změnilo? A nebo si myslíš, že jsou všichni neangažovaní/nešikovní/líní, že nenapírají dostatečné úsilí???
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: Ty si myslíš, že kdyby to dnes nebylo zakázáno, tak by se lidi tím mečem klidně nepropichovali i nadále? Nejsem si jistá, zda jsi takový naiva nebo hlupák nebo jen nemáš schopnost rozumět psanému textu, a proto vůbec nechápeš, co píšu, ale možná by ti neuškodilo si tuhle debatu přečíst pomalu a nahlas. Dál s tebou nebudu ztrácet čas.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LURA: Můžeš o tom kecat třeba na půdě parlamentu, pokud se tam dostaneš, tj. pokud napřeš úsilí, abys změnila to, co se ti nelíbí. A jestli ti to nestojí za to a jseš natolik neangažovaná/nešikovná/líná, že úsilí napřít nechceš, pak je jen tvou svobodnou volbou, že o tom cintáš maximálně tak u piva nebo neadresně nadáváš na nyxu.
    LURA
    LURA --- ---
    BLONDYNKA: Jistě, můžeme si o tom zcela svobodně pokecat u piva. To je skvělý.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: copak ti jedno clank o incestu zatemnil mozek? sexualnich deviaci je cela rada. to tvoje prirovnani s historii je na miste. driv se taky na znameni nesouhlasu lidi propichovali mecem. takze coze, vid. asi bylo dost ot
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: A jaképak? Můžeš to nějak podložit? Historicky totiž sex s malými dětmi není nic až tak zvláštního a je mnoho míst, kde to není trestáno ani dodnes, sex mezi příbuznými detto.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: ze nekdo neni schopnej udrzet svoje koule na uzde ma trochu vetsi presah nez mravni zasady
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: že je někdo normální v psychiatrickém smyslu tohoto slova, tj. nemá pro své jednání omluvu v nemoci, ještě neznamená, že je to slušný člověk a že respektuje nějaké mravní zásady. To je to, Mlho, o čem tady hovořím. Poskoč si.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: ty nezklames nikdy.

tak chlap, kterej kdyz vidi zenskou, jakoukoliv, klidne svoji druzku za mlada a proste se neudrzi, proste vporadku neni. pokud neni schopnej svoje choutky ovladat, at se de lecit. dost nechapu, ze to nekomu normalni prijde.

ad dve, pravidla, tak to je vseobevne znamej fakt, zrovna o vikendu jsme o tom debatovali. lidi s rostoucim poctem pravidel ztraci schopnost vlastniho usudku, maj pocit, ze jen to, jak je "to nastaveno, osetreno" je samo o sobe samospasny a ochrani je to a pak vznikaj prusery. lidi nepredvidaji, nedomejslej, atd. popsany to tu pred chvili bylo dost presne

srovnavam to s provozem na silnicich u nas vs asie. v asii na motorce jsem se nikdy nebala tak jako tady v pomerne masivnim aute. v asii ti lidi na silnici proste mysli, predvidaji.

to u nas maj lidi pocit, ze je mysleno za ne a ze je to ochrani. ha ha.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BLANITCHKA:
    LURA:
    Teda, překvapuje mě, jak dvě dávno po pubertě a života přece jen znalé ženské dokážou klidně tvrdit, že lidi jsou v zásadě hodní a intiutivně vědí, co je správné a co ne, a že špatných jsou 3% nebo tak něco, to se mi snad zdá.
    Zrovna včera jsem četla článek o incestu a o tom, jak otcové souložící s vlastními dcerami jsou obvykle normální zdraví muži nevykazující žádnou sexuální úchylku, prostě jen vidí dceru před sebou a vidí v ní matku zamlada, tak se neudrží. je jich o hodně více nežli tři procenta, stejně jako je samozřejmě více i ostatních jedinců páchajících různé přečiny proti běžným normám, od kradení rohlíků přes vykrádání bank, ježdění ožralí autem po vraždění starých babiček pro pár korun. tady máte exaktně dokázáno, že ty vaše teorie o tom, jak je potřeba nesvazovat lidi pravidly, jsou úplně na levačku. Jediné, k čemu by došlo, kdybychom ta pravidla neměli, by bylo to, že by si každý dělal, co chtěl, a drtivá většina lidí by se naprosto nezajímala o práva nebo pocity těch ostatních.
    Jistěže je nesmysl všechno zakázat a vymezit jen nějaké chlívky, ve kterých by se člověk mohl pohybovat. Takový ale samozřejmě právní řád ani není, někdy jsou takové jen snahy o jeho výklad, pokud je zrovna určitá společenská objednávka. Koneckonců, i na domácích porodech je to vidět, i když vám to asi nedochází: žádnou ženu nezavřou do vězení za to, že rodila doma, můžeme o tom svobodně diskutovat a zakládat libovolná hnutí za jejich podporu, můžeme navrhovat změny zákonů a snažit se o jejich prosazení. Myslíte si, že v nějaké totalitě, jejíž existenci tady naznačujete, by se s váma někdo vůbec bavil? To je směšné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam