BLONDYNKA:
Já jsem přesvědčená, že tohhle, co ty tvrdíš:
tady máte exaktně dokázáno, že ty vaše teorie o tom, jak je potřeba nesvazovat lidi pravidly, jsou úplně na levačku. Jediné, k čemu by došlo, kdybychom ta pravidla neměli, by bylo to, že by si každý dělal, co chtěl, a drtivá většina lidí by se naprosto nezajímala o práva nebo pocity těch ostatních.
je prostě z Tvé strany zkreslení. Já netvrdím, že namají být žádná pravidla. KAŽDÁ lidská společnost v historii měla a má svá jedinečná pravidla pro soužití svých členů již po tisíce let. Tyto pravidla jsou zvyková i kodifikovaná a mají původně náboženský (nebo rituální) původ. Tyto pravidla (a tedy zákony) určují ale ETICKÁ MINIMA (nezabiješ, nepokradeš, nesesmilníš atd.) nebo zvyklosti dané společnosti (např. nebudeš jíst nekošer jídlo, budeš světit neděli, uctívat žlutého boha whatever atd.). A ano, umožnují nám žít v takovém počtu, komplexnosti a prosperitě společnosti v jaké žijeme dnes. Já se s tebou nebudu přít o tom, že stát a jeho aparát jsou inheretně špatné, protože nejsou, naopak v drtivé většině případů se jedná o skvělé inovace překračující možnosti jednotlivce nebo malých skupin (od velkých infrastrukturních projektů jako jsou třeba elektrárny, silnice, nemocnice přes to, že neprobíhají spirály krevní msty a kmenových válek, že fungují peníze a obchod a miliardy jiných případů).
Co se snažím říct já je, že moderní stát (vynález starý cca 200 let) již značně překračuje svoje "sféry vlivu" do oblastí, které mu kontrolovat/regulovat z mého pohledu nepřísluší. A tak se zákony/vyhláškami/ registracemi překročit výše zmíněnou funkci ETICKÝCH MINIM (na kterých se všichni shodneme) a začíná určovat/regulovat oblasti, které by měli být svobodou jednotlivce a stále se rozpíná a rozšiřuje svůj vliv. A jak jsem psala v původním příspěvku cyklus legitimizace probíhá neustále.
Tato debata o "společenské smlouvě" a roli státu se vede již stovky let a my dvě jí asi nevyřešíme :) a to se vůbec nechci zabřednout do toho, kdo je "stát"? Jak se zákony tvoří? Pro koho? V jakém zájmu? Ty mě tady nazýváš naivní, ale opravdu si myslíš, že prvotní motivací je ochrana občanů? Klidně i před sebou samými? :) Nenech se vysmát.
BTW Ty mě zveš naivní, já Tebe naopak paranoidní :) IMHO podceňuješ to, že jsi nevyhnutelně "postižená" svým povoláním, které ovlivňuje tvoje vidění světa. A ano, máme v rodině více právníků a soudců, takže vím, o čem mluvím :))