• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    R3S3T: no a spousta lidí by bylo rádo, kdyby součástí českého zdravotnictví mohl být i dostatek PA, které mohou doprovázet domácí porody.

R3S3T: co znamená normální porod? Mohla si vybrat polohu? Nedávali jí žádné léky? Žádný klystýr? Nenastřihávali? Nebo všechno tohle absolvovala? Mně by třeba tyhle procedury vadily (v případě fyziologického porodu), i z důvodu možných komplikací. Jiný je za ně možná rád a bere je jako normu.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    R3S3T: hele chapu zes prozil strach o zivot dcery, ale nema to vubec nic spolecneho s neduvodnymi zdravotnickymi zasahy do porodu zdravych rodicek a nemuze je to ospravedlnit.
    A bohuzel jak pises ze rad prenechavas veci tem co tomu rozumi - soucasny porodnicky personal rozumi vsemu, jen ne prirozenemu fyziologickemu porodu. Oni jsou tu proto, aby neco resili, jenze u prirozeneho porodu neni az tak co resit - tak to reseni vnucujou a meni prirozeny porod na porod lekarsky rizeny. Porod bez komplikaci je rizeny hormony. Zkus si predstavit, ze ti nekdo zacne kecat do souloze, vyzadovat po tobe behem souloze informace o tom jak soulozili tvy rodice, vyzadovat zmeny poloh aby se mohlo x lidi podivat a merit jak ti pekne stoji, ale helemese on uz nestoji (svete div se), tak to vam napichnem oxytocin .. S porodem je to podobny. Procesy jak jsou v porodnicich nastaveny casto branej telu rodicky aby produkovalo potrebny hormony ktery zajistujou ze porod spravne postupuje (misto oxytocinu a endorfinu nastoupi adrenalin produkovanej ve stresu, ten - az na zaverecnou fazi - blokuje porod). Tudiz nastoupi medikace. A po ni komplikace - kontrakce po umele davkovanem oxytocinu jsou moc silne, coz dite snasi dlouhodobeji hure, a casto to konci cisarem, nebo aspon brutalnim nastrihem aby dite dostali ven co nejrychleji. O rutinnich nastrizich ani nemluvim. To je jen jeden z x scenaru porodu zpackanych zdravotnickym "vedenim".

Ten luxus co popisujes casto popisujou lidi, co prisli k porodu tak trochu jako slepi k houslim. Proste o nem nic nevedi a tak maj pocit ze za ne maj vsechno udelat doktori a tak je to v poradku. To je ovsem omyl. Zdrava zena bez komplikaci je schopna porodit sama bez jakychkoli ukonu, zasahu apod. Ty maj byt na miste AZ v pripade, ze porod neprobiha v poradku. A to vcetne prudy toho ze ted bezte sem a ted tam a ted nam reknete tohle a tamto - to vsechno jsou v kontextu porodu skodlive vlivy, vubec tu nejde o pohodli rodicky ale o moznost hladkeho prubehu fyziologickeho porodu. A i v pripade nezbytnosti zasahu by tyto mely byt omezene na nezbytne minimum. Vcetne poporodni "pece" (uvozovky protoze leckde je to spis vezeni ktery se snazi novomatka prezit a nemuze se dockat, az z ty hruzy kde je casto vsechno uplne naopak nez by melo byt -- casto oddeleni zdraveho novorozenete od zdrave matky na xx hodin, az 24h treba, spina na socialnich zarizenich takze riziko nakazy, pruda se zbytecnym buzenim zatimco matka potrebuje hlavne spat, priserna strava zatimco matka potrebuje ziviny na produkci mlika, buzeni detma ostatnich matek jako bonus -- bude moct vypadnout), ktera ma v soucasne podobe na svedomi nekonecne mnozstvi dlouhodobych a uplne zbytecnych traumat, s nasledky pro matku i dite. Bohuzel si to rada lidi ani neuvedomuje, ze se to tyka i jich, a snazej si namlouvat ze to bylo to nejlepsi co se mohlo udelat, vzdyt prece byli v rukou lekaru. Hacek je v tom, ze skutecne lekarskou peci potrebuje jen zlomek rodicek a novomatek a novorozencu. Tim, ze do ni jsou nahnani vsichni, jsou skodni vsichni: jak ti, co by ji nepotrebovali a mohli by vse absolvovat prirozene a bez zasahu, tak ti co by ji ptrebovali ale nejsou kapacity na to, aby byla skutecne na urovni, protoze se venuje vsem - i tem nepotrebnym - na urovni bidne.
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    mno a dva mesice po narozeni kluka , se mi "utopila" starsi dcera (v necelych 3 letech)
    Pisu to v uvozovkach, protoze se ji podarilo zachranit . Byla cca 5minut (presny cas nevim) pod vodou , v mym bazenu (v cerstve postavenem za 1/2 mega) . Moji vinou (zapomel jsem ho kvalitne zajisti , zamknout) . Mel jsem chut ho hnedka zahrabat.
    Tyden na IPce , nastesti to na ni nenechalo zadne nasledky (ale pamatuje si to dodnes ), a za dalsi dva roky zacala , sama plavat.
    Byl to hnus, sam jsem ji krisil , sanitka tu byla do 10minit . Jeste ted mi to hrne slzy do oci .
    Jsem proste rad, ze tu ceske zdravotnitvi je .
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    GRANTORINO: ano mozna to az moc dramatizuji
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    mozna jsme meli stesti na lokalitu, na cas, na personal (atd atd)

lidi by meli byt ale zodpovedni a rozmyslet si co delaji. Vadi mi jakekoliv zakazy ze strany statu (a tech je) .
    Kdyz komfort , tak se vsim vsudy (v ramci moznosti) .
    Kdyz porod doma , tak i se zkusenou asistentkou , .. osobne bych ale volil porod v pordnici
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    nechavam rad veci na lidech, kteri tomu rozumi , chyb se da vdycky vlastni vinou udelat nespocat , pak si za to drbat hlavu fakt nechci , hlavne ne u porodu .

Strechu taky vis jak vypada, jak ji slatat (postavit) , nechas ji ale take na pokryvaci .
    Staci si vybrat. Zalezi na duvere.
    Kdyz nekdo chce rodit doma, je to jeho vec, jasne , ma tam vetsi klid, soukromi .
    Kdyz se ale neco podela (dejme tomu), stejne pojedete to porodnice , jeste ve vetsim stresu nezli normalne a budete rady , ze u toho nezhebnete i vy (kdyzby nahodou) .
    Pripada mi to jak zbytecna komplikace .
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    puvodne jsme rodili v minstni porodnici (dle lokality) , zena s ni byla celkem spokojena . Normalni porod.
    Podrujehe si nechala neco nakukat od kamaradek (nevim, nemlivili jsme pak uz o tom) , vybrala si jinou nemocnici , cca 100km+ daleko , navic k tomu chtela nejaky nadstandard , samozrejme placeny ( a slusne zaplaceny)
    Mno a chvili pred porodem nam rekli co ? ... ze tam maji kontrolu z hygieny a ze maji zavrino. ... coze ? valil jsem bulvy
    Tak jsme se rozhodli opet pro lokalni , ve vsem nam vysli vstric , uplne ve vsem . Absolutni luxus. I na operacni sal me pustili , i s kamerou .
    Byl to kluk jako buk, nechal jsem jim tam 3kczk , jako podekovani pro operacni tym.
    Narodil se pred 2.5 lety , jmenuje se Damian , narodil se (o 4ri dny ) na moje narozeniny 36 narozky . Tz. stejne znameni ve zverokruhu, tak i v cinskem , byk ve znameni draka , nebo drak ve znameni byka ? .. nevim

.... porodnice Nymburk, doporucuji vsem
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ALI_EN: Belgie ne, ale pravni ramec to bez problemu umoznuje a neporadaji se zadne hony na carodejnice. A v Anglii ted vyslo doporuceni statniho zdravotniho uradu ze zeny s tehotenstvim bez komplikaci by nemely rodit v porodnici/s lekarskym personalem, ale s asistentkami, klidne zcela mimo zdravotnicke zarizeni, protoze je to bezpecnejsi (je vetsi oravdepodobnost ze porod probehne prirozene a bez problemu, nez ve zdravotnickem zarizeni s lekarskym personalem).
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    ALI_EN: jsou nekde nejake statistiky, kolikrat byl volana sanikta / doktor k domacimu porodu z duvodu komplikaci ?

nejak jsme te asi nepochopil s tou sanitkou ,
    mam to chapat tak, ze si zavolas sanitku treba dva dne predem a oni budou cekat , az ji budes potrebovat ? ... kdy se vola sanitka , kdyz je urgentni, ne ?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    R3S3T: kdyby to bylo tak nebzpecny, jak myslis, proc by byl domaci porod v zapadnich zemich beznou zalezitost? tam, kde je adekvatni podpora, jsou pripadny rizika eliminovany. zensky me tu kdyztak opravi, kde se rodi doma a je po pomerne velky procento.. anglie, belgie, nizozemi? nebo nemecko, nejsem si jista.

mimochodem, odrazem ceskyho zdravotnictvi je i tvuj argument Co kdyz sanitka prijede pozde nebo neprijede vubec.
    Jednak si uvedom, ze zenska ma pravo si sanitku zavolat, argumenty, ze si ji vola az kdyz se neco nepovede jsou fakt lichy.. tahle sluzba tu neni od toho, aby se volala k zdarilym zalezitostem.

mimochodem kdyz ja jsem byla v porodnici, byla tam jedna doktorka, resila akutniho cisare, k tomu ji vezli dalsiho a dalsi porodnik potreboval hodinu, aby se dostavil. porodnice neni zaruka niceho.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Kauza domácích porodů: Manipulace jak trám. Blog - Markéta Šichtařová (blog.iDNES.cz)
    http://sichtarova.blog.idnes.cz/c/439162/Kauza-domacich-porodu-Manipulace-jak-tram.html
    LILY
    LILY --- ---
    WITCHIE: já už sem právě raději nechodím, ale po tom článku na idnes a poté, co jsem měla den předtím dosti živý sen (kterak rodím a protože PA k domácímu porodu nesměly, tak jsem šla do nemocnice a sen byl poté už akorát plný strachu ze smrti a zoufalství a marné snahy se i v tomto prostředí uvolnit), tak jsem sem zavítala a holt jsem zrovna narazila na jednoho z těch typických rozumbradů ala "rozhodně nejsem proti porodům doma, ale měly by je pozavírat, když se něco posere, protože moje žena měla v porodnici komplikace", tak jsem si to neodpustila a střihla po letech jedno nikam nevedoucí kolečko.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    (A jinak pro vsechny: jsem vcera doufala, ze se na ten blabol nikdo nechyti... Vzdyt uz to tu bylo tolikrat, presne jak pise Toruviel)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    R3S3T: vtip je bohuzel v tom, ze ono by se to doma dost pravdepdobne vubec neprihodilo. Spousta komplikaci je zpusobena PRAVE tim, ze porod probiha v porodnici. Vzhledem k tomu, ze jsi o tom zatim vubec nic necetl tak nebudu travit cas vysvetlovanim, venuj ho tomu nejdriv ty nez zacnes vykrikovat nazory bez zakladnich znalosti veci (a pripoj k tomu i zopakovani pravopisu). Znas to jen z jedne strany "doktori vedi vsechno a umi resit komplikace". Bohuzel je tu druha strana reality, a sice ze jejich pristupem a nastavenim a organizaci porodnictvi ty komplikace taky zpusobuji. A pak jsou jste za hrdiny, kdyz je kuchnutim rodicky, ktera mohla v klidu sama porodit, napravuji. Neni to 100% pripadu cisaru, ale mnoho jich skutecne do tehle kategorie patri. A jsou snad oni zodpovedni za ublizeni na zdravi, kdypak maji zeny trvake nasledky ze zbytecneho cisare? Nejsou. Jsou za hrdiny co zachranuji zivoty. Fakt si neco nastuduj nejdriv.
    Je neuveritelne ze kdyz pochybi lekari, tak jsou lidi ochotni to donekonecna omlouvat "ze to asi lip a jinak neslo", jako by byli skorobozi. Zatimco zena ktera se na porod dlouhodobe pripravuje s kvalifikovanou asistentkou, tak je uz predem vrazedkyne. Tomu rikam vymyte mozky.
    LILY
    LILY --- ---
    Jinými slovy, (přehnaná) kontrola nerovná se nižší riziko.
    LILY
    LILY --- ---
    R3S3T: protože ženy chtějí rodit tam, kde je to pro ně konkrétně co nejbezpečnější.
    Pro někoho to znamená rodit v nemocnici, pro další doma s PA, pro spoustu lidí jsou to třeba neexistující (aspoň pokud vím) porodní domy...
    A myslím si, že je nesmyslné nutit všem jen jednu jedinou (podle kohosi cizího vybranou) volbu. A nikdo by neměl být za svoji volbu co největšího bezpečí pro sebe a dítě trestán (ať už nesmyslně vysokými pokutami nebo vězením nebo jakkoliv jinak).
    GAF
    GAF --- ---
    R3S3T: ale ty o osudu ostatních nerozhoduješ, víš :D ?
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    KAIRRA: dej pak echo , jak to dopadlo , ale verim ze dobre
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    KAIRRA: lidi delaji ruzne kraviny a podcenuji laviny , .. uz Mladek o tom zpival
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    R3S3T: díky :)
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    KAIRRA: tak preji klidny a bezproblemovy porod
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    R3S3T: hmmm, takze jsi volal sanitku, rikas... Tos nam teda pekne pokazil statistiky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam