• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KATIA: mno, já jsem teda taky hodně vstřícná a ke kompromisům svolná a zažívám to samé. Nakonec stejně musím mlžit a opatrně našlapovat, a to mám gyndařku i pediatričku soukromé a zvyklé za příslušný peníz poskytnout leccos (fakt nechci vidět to finální číslo, pokud to nakonec skončí porodem doma nebo doprovodem mé asistentky do porodnice, už teď jsem v tom za cca 3k prakticky za nic). Ale to je prostě celkovým nastavením společnosti, vlastním rodičům mlžím úplně nejvíc, nemám sílu argumentovat někomu, kdo odmávne Šichtářové rozbory tím, že ji viděl v TV a zdá se mu divná...
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAURA: teď to fakt myslím na té úrovni, jak se vede diskuse - jaké třeba vznikají články, jak se diskutuje tady... atp. já fakt nezpochybňuju oprávněnost těch výhrad, ale myslím si, že teď je to prostě zatnuté a myslím, že je potřeba změnit ten "duch" v jakém se diskuse nesou. nemluvím o individuální rovině konkrétní rodičky.
    LAURA
    LAURA --- ---
    KATIA: možná ještě neuplynulo dost času od narození syna, možná jsem po tom roce ještě stále plná emocí.. ale mně přijde, že hovořit s lékaři o přirozených porodech je jako hovořit do zdi. Je úplně jedno, jakým tónem a s jakým postojem na tu zeď budeš mluvit. Ona tam bude jen stát a bránit ti v postupu, diskutovat či ustupovat ti nebude v žádném případě. Tak asi jedině prorazit? :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAURA: já to chápu! prošla jsem tím velmi podobně. už jenom to banální, že nejsi partner pro nějakou diskusi, jakmile něco chceš, tak je to problém... je to absurdní. však já neříkám, že není třeba nic měnit. ale že pokud chceme něco změnit, což jednoznačně chceme, tak je podle mě potřeba jiných postojů z obou stran, teď je diskuse hodně vyhrocená a někdo musí být moudřejší a začít dělat vstřícné kroky.
    KATIA
    KATIA --- ---
    GRANTORINO: můj názor je ten, že v řadě situací to není tak jednoznačné, jak píšeš. a že ten lékař je opravdu přesvědčen o tom, že je potřeba pomoci, reagovat a zajistit zdraví dítěte/matky. a že si uznání zaslouží a zaslouží si i z toho druhéha spektra, nejen od matek, co by nejraději rodily císařem na přání, vyvolávané porody atp. oni fakt zachraňují životy a myslím si, že se to v diskusích fakt zapomíná říct nahlas. nemyslím tim, že jim má projít vše a že si má člověk sednout před panem doktorem na zadek atp atp. ale to upřímné uznání, že fakt nejsou nepřátelé.
    LAURA
    LAURA --- ---
    KATIA: víš, ono ale těžko doktory chválit, když si člověk projde tím kolečkem gynekolog-porodnice-pediatr a setká se v praxi s reakcemi lékařů na prosby ohledně přirozeného porodu. Já jsem to v druhém těhotenství dost intenzivně řešila, věřila jsem, že rozumná matka se s doktory prostě domluví, ale to bylo samé, to neumožňujeme, to nejde, doporučujeme zvolit jiné zařízení, u pediatrů to bylo rovnou, že mé dítě prostě v žádném případě nevezmou do péče. A fakt jsem nechtěla nic extra. Jak to píšu, znova se mi ta bezmoc vybavuje, jak jsem byla ochotna investovat čas do diskuze, vysvětlování, byla jsem ochotna ke kompromisům a stejně jsem se nedohodla (a to jsem prosím původně do porodnice určitě chtěla jít). Můj porod dopadl nakonec dobře i v porodnici, ale rozhodně ne díky vstřícnosti a profesionalitě doktorů, ale díky mojí skvělé PA a velmi pravděpodobně také díky mé profesi (s právníkem si prostě diskutovat netroufli).
    KATIA
    KATIA --- ---
    GRANTORINO: neví se to v konkrétním případě, tak jsem to myslela. obecně se to ví, a proto, jak jsem psala, rozhodně podporuju možnost domácího porodu jako svobodné volby. jestli sis nevšimla, tak tím jsem celou diskusi začala, tohle já prostě vůbec nezpochybňuju. stejně tak si myslím, že je pravda, že spousta zásahů je zbytečných, o prostředí v nemocnicích nemluvě, to prostě není nic, s čím bysme mohli být spokojení. ale co od začátku říkám je to, že ty doktory často chápu, že to myslí jak nejlépe mohou, že mají upřímný strach a následně upřímnou radost, když je dítě i máma v pořádku, a že je podle mě problém, že se do nich jen šije, co a jak dělají blbě a zbytečně a jak jsou ve většině případů k nepotřebě a akorát vyrábí problémy, které by nebyly. pokud se má spolupráce a celá ta diskuse posunout, tak si myslím, že tam prostě musí taky být nějaké uznání na druhou stranu.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KATIA: Jakkoli je hranice ne-zasahu (CR) tenka, fakt je, ze si ji lekari delaji jeste tenci rekneme dobrovolne. Viz. kombinace
    1) http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/epidemiologie-cisarskych-rezu-449539 (tabulka 1).
    2) DOUPLE
    (diagnostika hypoxie ciste monitor -> 7/10 vysledku falesne pozitivnich ale stejne cisar)

KATIA
    KATIA --- ---
    WITCHIE: ale já vůbec nezpochybňuju ta východiska, naprosto s tebou souhlasím. české porodnictví má před sebou dalekou cestu, o tom žádná. zaseklá diskuse nad porodníma domama atp., to taky není žádná dobrá vizitka. ale podle mě nepomáhá doktory pouze obviňovat. v rámci toho, co mají k dispozici, se minimálně část z nich upřímně snaží a myslím si, že to v diskusích dost zapadá. a diskuse na téma "doma by třeba ke komplikacím nedošlo", je prostě marná, protože to fakt nikdo neví. po narození dítěte se na to dívám jinak a chápu tu jejich volbu, kdy se rozhodují radši jít do císaře než riskovat těžký porod s následky pro matku i dítě. a nemám pocit, že to dělají pro to, že je to jednodušší/kontrolovatelnější pro ně. aspoň ne všichni. ta hranice ne-zásahu, je prostě strašně nejednoznačná a tenká. jakkoliv souhlasím, že by se i v nemocnicích měla výrazně víc posunout směrem k posílení volného průběhu porodu.

nechali být, myslím několik hodin nechali být. žádné intervence.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    KATIA:
    WITCHIE: vychodisko cely obhajoby potreby zmen soucasnyho porodnictvi je to, ze vysledek prirozenyho porodu bez zasahu je "lepsi" pro matku i dite, nez porodu se zasahy/cisare: matka nema zadny zasadni nasledky, dite absolvovalo to na co je od prirody nastaveny, snadejsi adaptace a szivani se, snadejsi kojeni, matka schopna se ihned starat o dite, mnohem nizsi vyskyt poporodni deprese atd. Tudiz tam, kde je to mozny z hlediska zdravi a schopnosti tela matky i dite, ma porod probehnout prirozene. Tam, kde behem skutecne prirozenyho porodu nastanou komplikace, je pak pochopitelne zasah lekaru uzitecny a prinosny, protoze porad lepsi ziva matka i s nasledky nez mrtva, lepsi zive dite nez mrtve, i kdyz treba na nejakou dobu od matky oddelene, nekojene apod. Ale proc zbytecne zpusobit nasledky diteti a matce, ktery na tom mohli bejt lip?
    Uz nevim jak to rict polopatictejc aby se zastancum prirozenyho porodu nepodsouvaly nesmysly, ktery nerikaj a nezastavaj.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    KATIA: to ale stavis uplne jinak nez to stoji. Pro zastance prirozeneho porod neni priorita prirozeny porod, to neni zadny samoucelny vymysl; prioritou je zdrave dite a zdrava matka. V porodnici skutecne prirozeny porod vetsinou neni umoznen, takze je uplne mimo to stavet tak "ze to tam neni prioritou" ; proste ho apriori soucasne porodnictvi ve vetsine pripadu neumoznuje. Pak tedy pochopitelne resi vic komplikaci, nez by museli resit, kdyz by porody probihaly prirozene. O tom je tu rec. Doktori mozna souciti, ale porad v situaci a prostredi, ktere nastavuji oni a ktere bohuzel nutne znamena vic komplikaci.
    Tvoje matka rodila doma, abys mohla rict, ze jeji prirozeny porod by probihal tezko? Jakmile se nekdo octne v porodnici, uz se ve vetsine pripadu neda rict, ze pripadne zakroky opravdu byly potreba, protoze porod je nepriznive ovlivnen tim, ze probiha v porodnici. Pises ze te nechali dlouho byt. Nevim jak to bylo v tvym pripade ale casto tohle nechani byt znamena permanentni monitorovani, kontrolovani zda a jak postupuje otevirani atd. Nekdy je to potreba (napr po prasknuti vody, ale castotaky ne v takovy intenzite jak se to deje, a o zpusobech bychom se taky mohly dlouze bavit), nekdy ne - v tech druhych pripadech je to opet zbytecny stres pro telo matky a tudiz zbytecne blokovani prirozeneho postupu porodu.
    A jako sorry, ale rict ze cisar neni takova tragedie v kontextu, kdy by vubec nebyl potreba? No boze, matka prezila, dite je zdravy, tak o co jde? O to, ze by to slo mnohem lip a bezpecneji pro oba a bez zbytecnych nasledku na zdravi i psychice. Vubec nevidim dobry duvod proc do sebe nechat rezat jen proto, ze mi prostredi a pristup porodnice zpacka porod, ktery mohl probehnout bez zasahu.
    Nikdo tady nezpochybnuje, ze je dobre, ze v pripade komplikaci jsou tu doktori kteri muzou zasahnout a dostat ven zdrave dite a udrzet matku zivou. Kritizuje se tu to, ze soucasny nastaveni porodnictvi ty komplikace mnohdy zpusobuje a takovy zasahy jsou pak bohuzel castejsi, uplne zbytecne.
    KATIA
    KATIA --- ---
    GRANTORINO: jenom na úvod, jsem jednoznačně zastánkyně toho, že má být garantováno právo na porod doma a to s profesionální PA, která má jasné a pokud možno velmi široké kompetence/vybavení.

ale často mi ty argumenty proti nemocnicím přijdou stejně jednostranné, jako někdy ta diskuse naopak proti porodům doma. že opravdu ty doktoři mají často upřímnou obavu a zájem a CŘ je relativně bezpečný způsob, jak pomoct - svým způsobem opravdu vhodnější, než komplikovaný porod s následky pro dítě (dušení atp.) i pro matku (natržení až...). občas mi chybí uznání toho, že ty doktoři jsou fakt taky lidi, kteří tu situaci prožívají a soucítí s matkou i dítětem, že asi viděli v životě dost dětí, kde to dopadlo blbě a prostě ta priorita je na straně zdravé dítě a ne na straně přirozený porod. CŘ není legrace, rozhodně nezastávám možnost CŘ na přání, ale zas to není taková tragédie, celkové anestezii se taky dá vyhnout. a ne vždy ten porod jde optimálně - moje máma rodila hrozně blbě, ač porodila nakonec vždy přirozeně (3x těžký porod), já jsem měla císaře - rozhodně bezprostřední důvod byla reakce dítěte na lékařské intervence - ale fakt mě myslím nechali dost dlouho být, a nemám pocit, že by bývala byla výhra, kdyby to neřešili ještě delší dobu...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TESSS: Díky za ten dotaz a i za odpovědi... Mě to právě taky vrtalo v hlavě...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TESSS: my teda nenatáčeli vlastní porod jakože vagínu, ale po porodu dotepání pupečníku, první kojení, první pohled z očí do očí, pak to vážení, měření...Toník na obě videa kouká dodnes pořád dokola a já občas teda taky - pobrečím si :-)
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    WITCHIE: obcasne se z toho potrebuju jeste vykecat , tak se omlouvam, ze jsem to psal sem, ale nejak to na me prislo .
    Normalni porod povazuji za bezproblemovy prubeh tehotenstvi a kdyz to jde samo ven i za prispeni pana cisare .

Je mi jedno , jak chcete rodit , ja volim cestu do porodnice. S asistentkou to muze byt asi i fine .
    Jak jsem uz psal, tamarad rodil dvakrat zenu doma a dvakrat volali (doslova na posledni chvili) sanitku .
    Jake kolem toho mel informace / zkusenosti nevim . Rekl bych minimalni , podle me to byla nezodpovednost . Dopadlo to ale nastasti dobre.
    Kazdy je svym stesti strujce .
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    (důvody natáčení porodů jsou asi různé, ale v rámci přípravy na možné opakování překotného porodu se mi moc hodilo, že jich je tolik na youtube a můžu je pustit manželovi, aby z toho nebyl tak nesvůj ;) ) (ne, ještě jsem neporodila)
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    TESSS: porod jsem natacel (cisare) , a pri prvni prilezitosti jsem ho poustel dceri .
    Moc krve tam neni , tocil jsem to od hlavy , je to ciste soukroma pamatka .
    TESSS
    TESSS --- ---
    R3S3T: muzu se te zeptat, ty jsi natacel porod? Budes se na to nekdy koukat, pripadne to nekomu poustet a u jaky prilezitosti? Sorry za dotaz, ale na tohle jsem se vzdycky chtela zeptat nekoho, kdo to ma natoceny, akorat ze v mem okoli nikdo takovy neni.
    LILY
    LILY --- ---
    R3S3T: no a spousta lidí by bylo rádo, kdyby součástí českého zdravotnictví mohl být i dostatek PA, které mohou doprovázet domácí porody.

R3S3T: co znamená normální porod? Mohla si vybrat polohu? Nedávali jí žádné léky? Žádný klystýr? Nenastřihávali? Nebo všechno tohle absolvovala? Mně by třeba tyhle procedury vadily (v případě fyziologického porodu), i z důvodu možných komplikací. Jiný je za ně možná rád a bere je jako normu.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    R3S3T: hele chapu zes prozil strach o zivot dcery, ale nema to vubec nic spolecneho s neduvodnymi zdravotnickymi zasahy do porodu zdravych rodicek a nemuze je to ospravedlnit.
    A bohuzel jak pises ze rad prenechavas veci tem co tomu rozumi - soucasny porodnicky personal rozumi vsemu, jen ne prirozenemu fyziologickemu porodu. Oni jsou tu proto, aby neco resili, jenze u prirozeneho porodu neni az tak co resit - tak to reseni vnucujou a meni prirozeny porod na porod lekarsky rizeny. Porod bez komplikaci je rizeny hormony. Zkus si predstavit, ze ti nekdo zacne kecat do souloze, vyzadovat po tobe behem souloze informace o tom jak soulozili tvy rodice, vyzadovat zmeny poloh aby se mohlo x lidi podivat a merit jak ti pekne stoji, ale helemese on uz nestoji (svete div se), tak to vam napichnem oxytocin .. S porodem je to podobny. Procesy jak jsou v porodnicich nastaveny casto branej telu rodicky aby produkovalo potrebny hormony ktery zajistujou ze porod spravne postupuje (misto oxytocinu a endorfinu nastoupi adrenalin produkovanej ve stresu, ten - az na zaverecnou fazi - blokuje porod). Tudiz nastoupi medikace. A po ni komplikace - kontrakce po umele davkovanem oxytocinu jsou moc silne, coz dite snasi dlouhodobeji hure, a casto to konci cisarem, nebo aspon brutalnim nastrihem aby dite dostali ven co nejrychleji. O rutinnich nastrizich ani nemluvim. To je jen jeden z x scenaru porodu zpackanych zdravotnickym "vedenim".

Ten luxus co popisujes casto popisujou lidi, co prisli k porodu tak trochu jako slepi k houslim. Proste o nem nic nevedi a tak maj pocit ze za ne maj vsechno udelat doktori a tak je to v poradku. To je ovsem omyl. Zdrava zena bez komplikaci je schopna porodit sama bez jakychkoli ukonu, zasahu apod. Ty maj byt na miste AZ v pripade, ze porod neprobiha v poradku. A to vcetne prudy toho ze ted bezte sem a ted tam a ted nam reknete tohle a tamto - to vsechno jsou v kontextu porodu skodlive vlivy, vubec tu nejde o pohodli rodicky ale o moznost hladkeho prubehu fyziologickeho porodu. A i v pripade nezbytnosti zasahu by tyto mely byt omezene na nezbytne minimum. Vcetne poporodni "pece" (uvozovky protoze leckde je to spis vezeni ktery se snazi novomatka prezit a nemuze se dockat, az z ty hruzy kde je casto vsechno uplne naopak nez by melo byt -- casto oddeleni zdraveho novorozenete od zdrave matky na xx hodin, az 24h treba, spina na socialnich zarizenich takze riziko nakazy, pruda se zbytecnym buzenim zatimco matka potrebuje hlavne spat, priserna strava zatimco matka potrebuje ziviny na produkci mlika, buzeni detma ostatnich matek jako bonus -- bude moct vypadnout), ktera ma v soucasne podobe na svedomi nekonecne mnozstvi dlouhodobych a uplne zbytecnych traumat, s nasledky pro matku i dite. Bohuzel si to rada lidi ani neuvedomuje, ze se to tyka i jich, a snazej si namlouvat ze to bylo to nejlepsi co se mohlo udelat, vzdyt prece byli v rukou lekaru. Hacek je v tom, ze skutecne lekarskou peci potrebuje jen zlomek rodicek a novomatek a novorozencu. Tim, ze do ni jsou nahnani vsichni, jsou skodni vsichni: jak ti, co by ji nepotrebovali a mohli by vse absolvovat prirozene a bez zasahu, tak ti co by ji ptrebovali ale nejsou kapacity na to, aby byla skutecne na urovni, protoze se venuje vsem - i tem nepotrebnym - na urovni bidne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam