• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    TABBY: ja nevim ale me tohle nejak vubec neprijde vtipny. ted vubec nic proti tobe, jen jsem si precetla ty hlasky v te skupine na fb a zustalo mi po tom nejak smutno na dusi... normalne si myslim ze smysl pro humor mam ale nektere ty vety tam je proste HC i na me :/ ale ze jich bude TOLIK...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dalsi ctyri kusy. Neuveritelne, tohle! Ja se tem zenskym nedivim, ze se jim do porodnice nechce...

Joo tak vy čekáte dvojčata..Hmmm..A je vám doufám jasné, že když máte ten myom a nenechala jste si odstranit dělohu, tak je nikdy nedonosíte a budou defektní! No nakonec každá měla tři kila..

Nelze nevzpomenout na ošetřující šónku v druhém těhotenství. UTZ v 30. týdnu. "To dítě je zadkem dolů. A má nějakou divnou hlavu. Ten rozměr vůbec nesedí, nene, tady to ukazuje na 24. týdnen. Nevidím mozkové struktury. Nejsou tam. Pošlu vás na konziliární UTZ do nemocnice". Já: "no, a co když se podezření potvrdí?" Šonka bezstarostně: "no, to bychom TO pak nějak LIKVIDOVALI. Vy mi tu pláčete? Neplačte! Řikám neplačte! Co jste za ročník? No vidíte, jste mladá, brzo budete mít další!". Nakonec se ukázalo, že šónka akorát neumí s ultrazvukem, jinak že dítě je naprosto v pořádku. Jo, ale vlastně tahle story má ještě pokračování:

Konziliární UTZ v 30. týdnu pro podezření na malformace mozku. Šónka sondou jezdí asi 20 minut po břiše, vyslovuje názor, že dítě je naprosto v pořádku, volá primšóna, aby to potvrdil. Primšón vběhne do ultrazvukové kukaně, vyrve jí z ruky sondu a beze slova se začne šťourat v břiše. Po chvíli praví: "Dítě je v pořádku, mozek funguje. Ale má málo plodové vody. Proč, to nevím, asi mu nefungují ledviny. Je koncem pánevním. To už se neotočí. Přijďte zítra k nám na ambulanci, budete sem chodit každý týden na kontrolu plodovky a v 38 týdnu si k nám půjdete lehnout a hned uděláme toho císaře, protože to bude konec pánevní. Nashledanou!". A odešel.

Primson kdyz ho souseda na pohotovosti ve 24.tydnu vzbudila,ze krvaci "nic jsem nenasel.ale kdyby to pokracovalo,sbalte si tasku a prijedte at potratite u nas pod dohledem,at se vam doma treba nezamota hlava"
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: Tohle je taky dobre:

V záchrance šón při překotném porodu,mi tlačil silou nohy k sobě a ječel: "Tady mi rodit nebudete! ROZUMÍTE!"

Podolí PP : Šón : Aha 41+3 tt tak to vyvoláme maminko. Já:To tedy nevyvoláme Šón: Ale to se vám může narodit debil,když tam bude moc dlouho. To budu muset zavolat primáře!

Sousedka v 6.mesici: a co se stane když se ten hematom nevstřebá? Šón otráveně: no tak ten plod potratíte.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Hele, v HPNP klubu na FB je to dnes sama perla, o tohle se musim podelit:

ja: "Chtela bych rodit ambulantne", sonka: "To u nas nejde! Jake mate zamestnani?", ja: "Pravnicka", sonka: "Aha, takze vite, ze to jde.."

sonka = doktorka
    (tohle je asi tak nejveselejsi vyrok z ust porodnickeho personalu, ten zbytek je vesmes na pest)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Spis to bude jako z tiho pripadu z odkazu, ve kterem na novomatku poslala socialku svine pediatra, ktera prislibila ze bude k dispozici, a nejenze slib nesplnila ale jeste poslala socialku. No, nejenze. Vidim to spis tak, ze to slibila jen proto, aby byla informovana az porod probehne a mohla tu socialku poslat, tj zcela planovana svinarna.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    KOTENCE: to jsou podle me kecy. Neumim si predstavit jak by na tohle mohla mit socialka pravomoc, pausalni pristup do karet vsech pacientu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WITCHIE: Já myslím, že spíš by bylo něco mezitím. - kontrola s rozumem.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Sorry za chybejici koncovky apod, tablet.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    KAIRRA: ok, to me nenapadlo. Nemam prehled o aktualni pravni uprave, ale kdyby se me to melo tykat, zjistila bych si presne, jak je to s pravomocemi socialky (a s temi internimi smernicemi a oznamovanim socialce - zneuziti zdravotnicke dokumentace, poruseni lekarske mlcenlivosti, administrativni sikana...; pokud nemaji zadne podlozene pdezreni, ze s ditetem je spatne zachazeno, maji opravdu pravo oznamovat a socialka zasahovat/setrit?). Zda se mi prinejmensim podivne, ze by se mohli zjevit u kohokoli doma v jakekoli denni ci nocni hodine a dotycny by byl povinen je okamzite bez dalsiho vpustit do sveho obydli. Pokud ano, pak bych si v takove situaci celou jejich navstevu otevrene natacela kamerou.

MAR_TINA: jak vidis, soucasny system kauze vlcich deti zabranit nedokazal. System, ktery dava pausalne (bez podlozenych podezreni a informaci) prilisne pravomoce kdejake urednici zasahovat lidem do soukromi produkuje mj. neospravedlnitelnou buzeraci slusnych lidi, kteri maji nejaky nazor a nejsou ovce. Naopak skutecne problematicke pripady casto nezachyti ci nevyresi.
    Nezlob se na me, ale kvuli tomu ze rodiny ze spatnych pomeru tyra sve deti nevidim duvod proc se nechat buzerovat a muset ospravdelnovat to kde rodim ja ci kde spi moje dite, pokud toto dite je zjevne zdrave a prospiva. Existuji i jine systemy, ve kterych tyranych deti neni vic a soukromi rodin je respektovano podstatne vice.
    A pokud jde o spojitost s domacimi porody - pokud by mely smysluplny pravni ramec s legalni moznosti PA u nich byt, tak jsou s tim spojeny i zaruky v tomto smeru. PA je u porodu a dochazi i po nem a vidi, jak rodina funguje. Kdyby byl opravdu problem, muze pomoci, pripadne pokud to nepomuze, tak na nej upozornit. Naopak system, ktery nuti zeny co chteji rodit doma to delat temer pokoutne, problematicke pripady hure zachyti. Nicmene, ty co porod budou chtit utajit to udela v jakemkoli systemu, tak leda hnat vsechny zeny v plodnem veku na pravidelne kazdoctvrtletni kontroly, zda nahodou nejsou tehotne, aby se vsechno podchytilo ;)

Nic no, kdyz se to vetsine libi.. Holt pozustatek z rezimu, vsichni stejny ucesy, jinak jsou podezrely :]] Je mi lito tech, co chteji fungovat jinak (a ve prospech ditete a jeho zdravi) nez jim chce diktovat stado.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    SINSEMILLA: já se v předchozím kontextu ztratila a reagovala jsem jen na to, co bylo v uvozovkách :) každopádně naštěstí stále platí, že rodička může rodit kde chce, pak je to věc každýho :)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SEBIEN: Hezky jsi to napsala. Chapu, ze muze snadno nabyt dojmu, ze skupina domarodicich je militaristicka a velmi spatne se s nimi komunikuje a hleda konsensus (viz ten clanek od bradny, jak se nechtely rodicky nechat osetrit).

Me treba vadi, ze kdyz nastane nejaka komplikace, tak se nutne hleda vinik (nejen v pripade porodu, ale i jinde) - v lekarske peci musis podepsat negativni revers, ale kdyz rodis doma, nikomu nic nepodepisujes a nevim, jestli vsichni jsou fakt ochotni prijmout vlastni zodpovednost, to by se pak nesoudili, ne?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANDELICEK_ANDY: hele, můj tchán taky asi není průměrnej porodník a doktor obecně, u spousty věcí uvažuje dost celostně, komplexně, nelíbí se mu, že doktoři ordinujou víceméně na základě výsledku testů a člověka se na nic neptají, ale hnutí za přirozenej porod nebo porod doma ma za akce zpovykanejch neinforomovanejch hysterek, který neznaj všechna rizika.
    (Přitom když jsem s ním teď konzultovala kamarádčinu situaci, kdy má od 29.tt zkrácenej čípek, tak klidně vytáhne spíš ty studie, co tvrdí, že klidový režim moc nepomáhá a řekne, ať to moc neřeší).
    Ale ještě nějak nebyla konstelace se ho na to přímo zeptat, co říká na námitky, že plno komplikací vzniká právě tím zasahováním atp. Ono pak v samotný diskuzi klidně můžeme dojít ke konsenzu, ale v reálný situaci, kdy on má tu zodpovědnost, může převládnout ten mainstreamovej doktorskej přístup a uvažování. Imho musí být vlastně těžký být doktor a uvažovat "alternativně".
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Jasne no. Ani nahodou neobhajuju jeji postoj, jen jsem chtela uvest na pravou miru, ze mama neni jen "obycejna mama, co dvakrat rodila v porodnici v osmdesatych letech", ale ze jeji postoj co by zdravotnika na zachranne sluzbe je dost vyhraneny. mame za sebou mnoho hodin debat na toto tema a ze zkratka neni porodum jinde nez v porodnici naklonena. Tak jsem i na sebe zvedava, kam me to potahne v dalsim prubehu tehotenstvi
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    SINSEMILLA: "rodička by mohla mít právo rodit, kde chce" :D :D takže v lese nebo na veřejným wc ok, ale doma ne? :D :D :D vždycky jsou i horší varianty a na plánovaný porod doma je žena aspoň připravená, zatímco na blbý procházce v lese moc ne. aneb doma s PA furt lepší než drátem do oka :D
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    GRANTORINO: no jo, tak předpokládám, že tvoje máma nedělá na záchrance a není to u ní jedno z oblíbených témat "nerozum první kategorie". za léta, co do ní vandruju, byla alespoň schopná uznat, že jako ano, rodička by mohla mít právo rodit, kde chce. nicméně dodá, že doma by teda neměl rodit nejlépe nikdo. takže asi tak....

je to ještě daleko, tak uvidíme, jak to celé bude
    TABBY
    TABBY --- ---
    MARKYSHA: Aha? A tohle jsi cetla: http://www.alternet.org/...what-horrible-mother-how-call-good-samaritan-derailed-these-mothers-lives Bych to s tim zanedbavanim pece a mizenim deti v USA tak cerne nevidela... Ostatne kolik je to u nas rocne deti utyranych rodici k smrti? 6? Mozna na tom v USA nakonec nebudou tak zle, kdyz se to vezme per capitta...
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Teda vy jste rodina :) Rodi dokonce bratranci a bratr...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    SEBIEN: "kdyby bývalo bylo" :D :D :D

OT: letos mi v rodině tento měsíc rodí dva bratranci, za měsíc blízká kámoška, za měsíc další tři nebo čtyři kámošky, na podzim já a na vánoce bratr..... taky toho letos máte tolik nebo se zbláznilo jen moje okolí? :D
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANDELICEK_ANDY: ta, kam by tě bývali odvezli v případě problémů - obvykle žalujou kvůli proplacení péče, která by, teoreticky, dle jejich mínění, nemusela být, kdybys bývala rodila v porodnici a oni by si to bývali pohlídali.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    MORGAN: My teda máme postel 180x200 a stejně se v ní 3 nevyspíme. Asi jsme s mužem divní, ale zkrátka potřebujeme v noci svůj prostor. Takže když dceru uspávám, leží u mě, ale pak jí přesouvám do její postýlky, kterou má přiraženou k nám. Krátce před druhými narozeninami jsem jí uspávala u ní v pokojíčku (asi 2 měsíce?), někdy tam spala skoro celou noc, někdy přišla v noci sama, někdy jsem tam musela rozespalá běhat a přenášet. A jakmile začala po druhých narozeninách chodit do školky, tak to takhle nechtěla a chce spát s námi v ložnici. Navíc dost blbě spí, mívá v noci záchvaty řevu (10-20min řve a nic s tím nejde udělat), takže je to zatím i praktičtější, že tam nemusím v noci lítat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam