KAIRRA: ok, to me nenapadlo. Nemam prehled o aktualni pravni uprave, ale kdyby se me to melo tykat, zjistila bych si presne, jak je to s pravomocemi socialky (a s temi internimi smernicemi a oznamovanim socialce - zneuziti zdravotnicke dokumentace, poruseni lekarske mlcenlivosti, administrativni sikana...; pokud nemaji zadne podlozene pdezreni, ze s ditetem je spatne zachazeno, maji opravdu pravo oznamovat a socialka zasahovat/setrit?). Zda se mi prinejmensim podivne, ze by se mohli zjevit u kohokoli doma v jakekoli denni ci nocni hodine a dotycny by byl povinen je okamzite bez dalsiho vpustit do sveho obydli. Pokud ano, pak bych si v takove situaci celou jejich navstevu otevrene natacela kamerou.
MAR_TINA: jak vidis, soucasny system kauze vlcich deti zabranit nedokazal. System, ktery dava pausalne (bez podlozenych podezreni a informaci) prilisne pravomoce kdejake urednici zasahovat lidem do soukromi produkuje mj. neospravedlnitelnou buzeraci slusnych lidi, kteri maji nejaky nazor a nejsou ovce. Naopak skutecne problematicke pripady casto nezachyti ci nevyresi.
Nezlob se na me, ale kvuli tomu ze rodiny ze spatnych pomeru tyra sve deti nevidim duvod proc se nechat buzerovat a muset ospravdelnovat to kde rodim ja ci kde spi moje dite, pokud toto dite je zjevne zdrave a prospiva. Existuji i jine systemy, ve kterych tyranych deti neni vic a soukromi rodin je respektovano podstatne vice.
A pokud jde o spojitost s domacimi porody - pokud by mely smysluplny pravni ramec s legalni moznosti PA u nich byt, tak jsou s tim spojeny i zaruky v tomto smeru. PA je u porodu a dochazi i po nem a vidi, jak rodina funguje. Kdyby byl opravdu problem, muze pomoci, pripadne pokud to nepomuze, tak na nej upozornit. Naopak system, ktery nuti zeny co chteji rodit doma to delat temer pokoutne, problematicke pripady hure zachyti. Nicmene, ty co porod budou chtit utajit to udela v jakemkoli systemu, tak leda hnat vsechny zeny v plodnem veku na pravidelne kazdoctvrtletni kontroly, zda nahodou nejsou tehotne, aby se vsechno podchytilo ;)
Nic no, kdyz se to vetsine libi.. Holt pozustatek z rezimu, vsichni stejny ucesy, jinak jsou podezrely :]] Je mi lito tech, co chteji fungovat jinak (a ve prospech ditete a jeho zdravi) nez jim chce diktovat stado.