• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    PETPET
    PETPET --- ---
    HABRENKA: ivana K. nam na predporodnim kurzu rekla jednoduchou vec: kde neni poptavka, tam neni nabidka. A bohuzel je fakt, ze spousta zen ten epidural, nastrih, oxytocin chce...a pak si rikaji, jak prirozene porodily. Myslim, ze stejne jako chovani lekaru se musi zmenit i povedomi zen o porodu. Bohuzel, ja v hodine H (i kdyz jsem NIC nechtela a mela to v PP, i svou dulu a partnera jsem tam mela) po 20 hodinach kontrakci taky souhlasila s kde cim, protoze hrozili cisarem (ktery na konec probehl) a tim, ze miminku se nedari dobre a musime to postouchnout! A ted si za to rvu vlasy a vim, ze pristi porod bude jiny.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TABBY: tak, a to je presne ono... druha pulka druhe vety, to je to, co mi tolik vadi, "takhle to je" a ono neni. a pak jdi rodit no... k posrani :/
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAIRRA: Tak vis co, ta debata je slozita. Soukromych PA s vlastnim nazorem je jako safranu, nemocnicni PA podporuji (pochopitelne) doktory. Jakakoliv argumentace je slozita, protoze musis nutne pouzit zahranicni zdroje (tuzemske nejsou), a tam, jak je znamo, maji rodicky jine rozmery panve a sanitku pred barakem ;)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ILLUZE: vsak pisu, ze zrovna svoboda opravdu jiny nebude, je to sebevedomy buran s plnou hubou kecu a chovanim reznika... ja se za sve dva porody setkala s jednim neprijemnym doktorem a dvema doktorkama... nastesti u samotneho porodu jsem pak mela k rozhodovani o postupu vyborne lekare, u prvniho lekarku a u druheho lekare... oba porody u Apolinare, oba rizikove a oba jen asistovala PA...

ILLUZE: obavam se, ze takovych lidi bylo a bude vzdycky bohuzel dost a bude i spousta spokojenych, i proto je to tak tenky led. stejne jako vsechny leky nejsou spatne, je to o pomeru jejich potreby a pouzivani. mne proste na tom dokumentu vadi to, jak jednostranne je udelany, vcetne te anotace. za mne i kdybych ted vynechala predmet, tak je to proste fuserska prace.

KAIRRA: cece mne neprislo, ze by nebyl prostor pro dotazy, nesouhlas... o vsem je informovali, vsichni jim to odkyvali, v tom bude asi i ten problem, velky oci a pak nejmensi odpor... v tomhle smeru mi prisel zajimavejsi exkurzi letosni mejdlak 4 v tom, to bylo tocene zamerne provokativne a cernobile, ale porad tam byl prostor... tohle proste pusobi divne a ano, jsem zvedava, co bude, ale zaroven mne to desi. kamaradka chodi ke stejne doktorce jako ja, ted je tam zastupujici lekar a to je teprve prca... "no prosimte, von mne nechtel ani vysetrit, jsem si o to musela rict"... jen jsem polkla. i mezi lekari, stejne jako vsude, jsou debilove. ale ostatni to musej mit silene, silene tezky, v porodnictvi obzvlast.

btw, proc mi to prijde cele tak zoufale.. oni vedi, ze se nataci... mohli by tusit proc.. a pak nechaji natacet, jak zensky skacou po brise... to je ten obraz te arogance a to je ten pruser...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    HABRENKA: extrémy vždycky vrhají stín na umírněnou většinu, to je na obou stranách. Můj názor je, že znevýhodněná skupina (v tomto případě ženy rodičky, částečně otcové, vůči lékařům a personálu obého pohlaví a znevýhodněná kvůli stokrát definovaným okolnostem - probíhající bolest a změněný stav vědomí, starost a právní zodpovědnost za dítě, to vše na půdě nemocnice - cizím hřišti) má právo na razantnější vyjádření nesouhlasu. Po osvobození IK je najednou mediální ticho po pěšině a uvolnění poměrů v nedohlednu, media se vrhla na uprchlíky (kde mimochodem vidím pár paralel), takže za mě: i provokaci bych brala k znovuotevření debaty.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HABRENKA: No, až ho několik pacientek odmítne, buď zapškne a půjde od válu nebo svůj přístup změní.
    A to, že nějaká prvorodička bude ušetřena a odejde z porodního sálu šťastná a sebevědomá a totéž její partner, je obří bonus navíc...

Nám se tehdy mohl rozpadnout vztah, kdyby nás jednou sestřenice s bratrancem neopili a konečně jsme to probrali...
    TABBY
    TABBY --- ---
    BARRUSHE: Jakoze naslibovali, ze prani budou respektovat, a kdyz prislo tvrde na tvrde tak houby? (Vzpominas si, kohos mela za doktora u porodu?)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HABRENKA: Jsem pacientkou Svobody, respektive nechala jsem se u něj přeřadit k jinému lékaři - s úsměvem mne vyšetřil tak, že jsem na přelomu šestého sedmého měsíce týden rozcházela kontrakce. A na jeho "podstoupíte tohle vyšetření" jsem řekla, že ne. Také s úsměvem. Pochopil a nadhodil, že se o tom pobavíme příště.
    Je milý, je společenský, ale mne jeho vyšetření bolí.

Takže asi jako se zmiňovaným podolským Bubnem v Porodech - je to kapacita, je to zkušený lékař, ale já rozhoduji o svém těle a svých dětech, jde o naše zdraví. Jak o to fyzické, tak i psychické.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    PETPET: Nám taky při návštěvě porodnice nakecali kde co (jablonec nad nisou.) a realita pak byla úplně jiná :(
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ILLUZE: tohle podepisuju bez výhrad "Porod a částečně druhé těhotenství, kdy mi přes původně dobrou vůli došlo, že nezbude, než s některými lékaři a zdravotnickým personálem do toho konfliktu jít, pro nás vlastně byla terapií, jak se vyrovnat s tím prvním porodem..."
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ILLUZE: tak zrovna tenhle opravdu tezko, prave... ten bude naopak jeste vic presvedceny o sve pravde a to je ten problem - ode zdi ke zdi a porad to same dokola, nejvic slyset je "lekari vedi, co delaji, takhle to proste je" (i kdyz to tak velmi casto neni, ze...) a na druhe strane "lekari se chovaji jako arogantni prasata, cpou do zen nasilim drogy, neni zadne soukromi a porod v porodnici je horor". a o tom, jak se opravdu veci k dobremu meni, debatovat o tom, kde prostor pro zlepsovani je a ze se vazne situace velmi zmenila a je potreba, aby to tak bylo dal, hledani moznosti misto osocovani obou stran, to uz proste neni "tema", protoze je to zjevne moc nudne. a to mne fakt mrzi, protoze ja se treba do nejake te porodnice/nemocnice (!) jeste nekdy podivam.
    predstav si prvorodicku bez vlastni PA/duly, ktera ten dokument videla. co tak muze cekat? pripravi se? prijde s porodnim planem, napsanym, nauci ho doprovod, kdyby sama "nebyla schopna rozhodovat" a personal se z ni pak muze rovnou rozskocit, protoze wtf? dalsi, co nam rika, jak maji veci byt, bez ohledu na to, ze je tam treba uz delaji dobre. byt v jejich kuzi musi byt hrozne a ja do prvniho porodu sla napul s tim, ze to prece neni zadne drama, je to prirozeny proces, moje telo je na to stavene, ale druha pulka mela takovy strach a vis co? hlavne kvuli "dobre minenym" radam duly, ktera se mnou nesla... mit nastudovano je jedna vec, ale nevis, co te ceka a ve vysledku se muze stat, ze neveris sobe a pak ani personalu. pak je takovy porod fakt desna prdel :(

KAIRRA: tak ke mne se takhle presne chovala doktorka u druheho porodu... zena, ano. a ohradila jsem se, slusne, ale durazne, ale mela jsem stesti, ze jsem byla v pricetnem stavu. Proti tomu jsem tam potkala dva uzasne doktory, slusne, mile, s odstupem a trpelivosti, co se ke mne nechovali jako ke kusu pracovniho materialu, co by mel byt brzy ze stolu. je to o lidech a ty tohle nezmeni, naopak. opravdu mne zajima Sobotkovo vyjadreni k dokumentu, bude-li nejake, hlavne k jeho chovani... trpelivost a respekt a proti tomu chovani burana a sleh sem sleh tam... ale vrha to stin na to mnozstvi doktoru, kteri jsou slusni a kteri ted budou zase v tezsi pozici, nez dosud a na rozdil od arogantniho blbecka si ji trochu vic pripusti k telu. nezavidim jim to, vubec, opravdu mne to mrzi, protoze z toho pak vznika proste krec :-(
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    HABRENKA: podle mě je to správně. Ten, kdo je v pozici podřízené (vůči hegemonnímu vládci bílému muži), nemá v rozumné umírněné debatě stejně silný hlas. Doktor s tituly v televizi versus zástupy běžných žen s traumaty malými i velkými, přiznanýmj i potlačovanymi. Je to jako s feminismem - muž si může ze své pozice dovolit úplně jinou dikci než žena - ta, aby furt opatrně volila slova, aby si nepohněvala veřejnost. To mě může vzít čert! Jsem pro radikální zobrazení extrému, i kdyby jejím jediným výsledkem byla osina v prdeli pana Svobody. Racionální debaty se tu vedou x let a výsledky vidíme - ilegalita činnosti PA, institucionalizace porodů a všeobecné médií podporované pohrdání alternativami. Považuju jazyk za velkou zbraň a dokud budou ženy Lesany pod smrčkem, ať si klidně chcípnou atd atd, tak takový dokument, kde se hegemon znemožní svým vlastním jazykem, jen vítám. Uvědomuju si nebezpečí svého postoje, ale každý máme svou roli :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HABRENKA: Takže jestli se důsledkem podobného dokumentu alespoň tento lékař přestane chovat k rodičkám jako prase, svůj účel tento dokument bohatě splní.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HABRENKA: Víš co, když to je fakt tenký led. Když jsem poprvé rodila v Podolí, byla jsem hlavně pyšná, že se to zvládlo. A uznávám, že porodní asistentka byla fajn (jen jaksi přetížená a asi méně zkušená).
    Jenže pak se to ve mě mlelo, v muži také - takové "drobnosti", ale pro nás jaksi těžko zpracovatelné.
    A když jsem byla těhotná podruhé, najednou to všechno vybublalo a zjistili jsme, že jsme si to jen kamsi zasouvali, protože se "nám děly normální věci a postupy".
    Porod a částečně druhé těhotenství, kdy mi přes původně dobrou vůli došlo, že nezbude, než s některými lékaři a zdravotnickým personálem do toho konfliktu jít, pro nás vlastně byla terapií, jak se vyrovnat s tím prvním porodem...
    A to se mi nedělo nic drastického. Stát se mi to, co třeba Orice u prvního porodu, složím se

Ano, asi to je o tom, jak kdo věci přijímá. Přesto si nemyslím, že jsem extra psychicky labilní, a když ty věci tak poznamenaly dva normální dospělé jedince, tak co se pak musí dít lidem, kteří tu rutinu a neerudovanost lékařského personálu opravdu odnesli.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    PETPET: mne to rozbrecelo, opakovane... je to moc tenky led a i kdyz bych rada verila tomu, co o tom sama reziserka rika, nejak mi to nesedi... fakt si rikam, ze bud jsem mela strasny stesti, nebo reziserka a rodicky strasnou smulu (a oboji tedy nic moc...)
    a to jsem zas precitlivela, jen se sobotka oprel rodicce o koleno a familierne zacal mluvit, zvedl se mi kufr... achjo :-(. prala bych si mit i nadale silu a nadeji.
    PETPET
    PETPET --- ---
    HABRENKA: je fakt, ze to mohlo byt natoceno jinak, pro me to ale tu silu melo, protoze mi ta posledni zena az moc pripomela muj vlastni nepovedenej porod. Takze mam co zpracovavat.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ja holt asi vybocuju ze statistik... mne ten "dokument" fakt nasral a zklamal - oboustranne... to, co v nem je, je hrozny. ale proste se mi nechce verit, ze je to fakt tak hrozny :-(, nemit za sebou zadny porod, tak se asi pozvracim a dam nohy krizem... k svym pobytum v porodnici mam vyhrady, ale navzdory povesti tovarny to tam probihalo uplne jinak, tak mam asi nahodne stesti... obavam se, ze dokument rozviri debaty, ale tim, jak je natoceny, tak opet pouze extremni a jsme tam, kde jsme byli...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    kdo zmeškal, budou opakovat 18.11, 16.30
    PETPET
    PETPET --- ---
    Ten dokument je silenej... O tehle porodnici jsem premyslela-na netu jsou recenze, ze je to tam lepsi a pidporuji bonding a prirozene porody. Ufff teda!
    TABBY
    TABBY --- ---
    K tematu jeste http://denikreferendum.cz/clanek/21651-to-je-ta-zem-epiduralem-a-oxytocinem-oplyvajici

Tohle mi teda mluvi z duse:
    "Nemalou měrou se na přehnané lékařské ochotě k zákrokům a podávání maximálního množství léků matce i dítěti podepisuje bodový systém pojišťoven, neboť každé kápnutí, bodnutí, ohřátí nebo rozříznutí přináší kýžené, za peníze směnitelné žetony."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam