• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    pěkný rozhovor s bábou, snad to tu už nebylo: http://media.wix.com/ugd/c4a919_6b03caf52b314c66a978b298e63a4298.pdf
    FIFI
    FIFI --- ---
    PETPET: to je ale ruzny.
    Muj tata - rocnik 33 se narodil doma, jeho starsi bracha (myslim rok narozeni 1928, uplne presne ted nevim o kolik byli) se narodil v Praze v porodnici. Proste rodina se od roku 28 prestehovala do mensiho mesta (muj deda tam dostal praci jako námestek jedne firmy) a tam chodila jen porodni baba.
    Ta rekla me babičce, ze to doma zvladnou a taky zvladly :)
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    PETPET: tak samozřejmě. já se o téma těhotenství a porody začala fakt zajímat až před 10měsíci, ale naštěstí i v ČR mám kamarády, kteří řeknou to samé. nebo jedna kámoška - tuhle byla v nějakých novinách příloha o porodech a ještě před sto lety by prý do porodnice šla jen slečna lehčích mravů. že to dřív byly spíš potratárny nebo ústav, kde se dítě dá anonymně odložit. normální ženy rodily doma. teď je vše naopak :D ale jen v "civilizovaném" světě :D těch pár (necivilizovaných?) miliard lidí mimo Evropu pořád rodí doma :D
    PETPET
    PETPET --- ---
    ANDELICEK_ANDY: myslim ze do 3 dnu musis nahlasit ze mas dite a na jmeno je tech 30 dnu.
    Zrovna vcera jsem mluvila s nekym o tom, ze vyhradne v porodnicich se rodi vlastne jen par poslednich generaci- babicka se narodila doma a moje mamka uz v nemocnici...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    PETPET: ten zákon je hlavně nějakej jetej, musíš nahlásit "matriční změnu" (tzn.narození) do 3 dnů, ale dát jméno do 30 dnů (jinak ho udělí soud)...takže já jsem z toho jelen, ale očividně český domorodky stíhají 3denní lhůty :)
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    Moc nechci říkat odkud je, ale jak samy uznáte, je opravdu možný, aby byl z drtivé většiny zemí na světě. Tenhle klub je k domporodům příznivý, ale představte si tu 99% většinu Čechů, kteří si myslí, že je to vražda....a přitom je to skoro všude normální :) Afrika, J.Amerika, Asie, Oceanie,... muž je z Asie teda (ne Vietnam ne Čína).
    Dneska mi bratránek taky řekl - vrátíme se na stromy - ale naší sousedky mamka je taky domácí, vaši dědečci a babičky jsou domácí a přitom z 20.století.
    Jo dneska mi taky kámoška připomněla, že jsem ještě nadopovaná hormonama, tak to prostě řešim :D
    PETPET
    PETPET --- ---
    ANDELICEK_ANDY: ale teda taky by me zajimalo odkud tvuj muz je... Tipuju afrika nebo Ekvador :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: mohla bych se zeptat odkud je muž?
    přijde mi to jako docela zajímavý srovnání, jen jsem se musela usmát při čtení těch dobrých rad, protože mě moje maminka dala v podstatě ty stejné jako tobě tvá tchyně, a to je moje máma středoevropanka jak poleno :) je ovšem pravda, že dědeček byl doktor, chodil k porodům domů a mámu i strejdu "rodil" taky on (tedy babička rodila, děda jen dohlížel)
    PETPET
    PETPET --- ---
    ANDELICEK_ANDY: my jsme jmeno v porodnici jeste nevedeli a az jsme rozmysleli, zasli jsme sami na matriku. Ofiko je na to 30 dni.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    FIFI: jo, jako oni na tom nějak netrvají (vlastně osobní zkušenost nemám), ale spíš, že naše rodina a okolí pořád povídala - to musíte vědět předem. jedna kámoška tady v čr v létě taky nevěděla pohlaví, ale chtěli holku, vyplnili holku a byl to kluk :D
    FIFI
    FIFI --- ---
    ANDELICEK_ANDY: tak jsem to precetla a treba k tem jmenum - u druheho ditete (cili pred 15 lety a 7 dny) jsme jeli do porodnice a jmeno na kluka jsem nemeli vyplnene. Protoze jsme nebyli rozhodnuti, jak se v pripade, ze to bude kluk, bude mimino jmenovat. Proste jsme se s muzem nedohodli. Tak jsme to nevyplnili. Akorat se nas zeptali, jestli vime, zda to bude holka. Ne, ani nahodou - nenechali jsme si to rict. A nic se nedelo, ac jsem tedy nejaky reci cekala.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    no tak já nevím, nakonec tam o porodu moc není, spíš jen názorové srovnání...snad tím nikoho neurazím

TABBY
    TABBY --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Tak to je zajimave, tesim se na to srovnani.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    FIFI: jo, v ČR ne, no :D zatímco teď je skoroilegální :D :D
    muž je cizinec pro jeho rodinu je porod doma naprosto normální věc, vlastně je ani nenapadne s těhotenstvím chodit k doktorům (rozuměj, není to nemoc ;) :D), takže u nás to je takový vtipný. dávám teď dohromady postřehy z obou stran (vesmíru či co, tak vzdálený názory se jen tak nevidí), o ty absurdity se chci podělit.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ANDELICEK_ANDY: s tim dokumentem jsem tu zrejme prvne zacala ja a ja rodila pred 15 lety a 6 dny a temer pred 20 lety, takze jiste pochopis, ze porod doma tehdy nebyl obvykly:)

LAURA
    LAURA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: jistě že rodil, nebo o tom uvažoval, nebo o tom chce diskutovat..

k té vinohradské - já o porodu tam uvažovala, říkala jsem si, že přeci není možné se nedohodnout nějak rozumně.. no možné to opravdu nebylo. Škola to byla veliká a jsem fakt ráda, že jsem nakonec rezignovala na přesvědčení, že s doktorama se dá přeci domluvit.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    holky, vy to nechápete, těhotenství je přece nemoc! ;))
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    ILLUZE: případně - jeho "pacientka" :D :D když jsem dostala od gynekologa papír ať si zajdu za kardiologem tak tam taky stálo Pacient (a moje jméno). to slovo jsem normálně propiskou škrtla :D
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ILLUZE: no prave, ztrapnuje se sam... tyden sem, tyden tam, nebyt jeho, deti by zhynuly! se divim, ze nepise "plody", achjo... no nic no, jsem se tu trochu rozvasnila, ale proste mne to zklamalo celkove oboustranne no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam