WITCHIE: tak pro "vědomější" lidi to jistě důležité je.. z hlediska třeba čínské medicíny jde o podstatnou součást životního příběhu dítěte-jde o obrovské množství či-životní energie a pozornosti, které placenta obsahuje.. proto placentu i pupečník suší a používají jako lék pro toho, komu náleží při záludných, nebo civilizačních nemocech..
případně kelti, zakopávali placentu a zasadili k ní strom, aby demonstrovali sílu ženského lůna a vrátili zemi, co jí patří..
pro mě zakopat placentu znamenalo dokončit proces, který započal otěhotněním, takové dokončení iniciace a proměny ženy v matku a muže v otce.. u prvorozené jsme zakopávali až po půl roce a bylo to jako dokončit úkol, znatelně jsem pocítila obrovské smíření se svou novou úlohou..
jeden z nejbdělejších zážitků po porodu placenty pro mě byl, když mi ji pa ukázala se slovy: podívej, jak je krásná, rozvětvená.. mnohé národy věří, že placenta je jako mapa osudu dítěte...
je mi upřímně jedno, co si o tom myslí "racionálové" bylo pro mě naprosto jasné, že zacházet s placentou jako s "biologickým odpadem" je jedna z věcí, která definuje, co je na našem přístupu k porodu a těhotenství špatně... hodně jsme se odklonili od jakýchkoliv projevů čehokoliv co se nedá nijak prokázat.. a iniciační rituály a jejich důležitost se jaksi nehodí do obrazu technického, racionálního a ochočeného člověka korporátní doby..
například fakt, že placenta je velice ceněná, co by příměs do krémů a léků a má naprosto "zázračné" účinky v takových směsích je jistě jenom náhoda a nic "zázračného" na tom vlastně není:)
LOMILOMI: zmražení se dá, když je to pro muže moc, tak si to budeš moct pořešit až na to budeš mít sílu.. a je to fakt proces, který stojí za to si projít.. ještě možná takhle s odstupem oceníš onen vak a pořádně si jej prohlédneš, alespoň pro mě to mělo obrovskou sílu.