• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    THICKLY: já ti nevim zda po neplánovaném porodu doma na tebe koukají v porodnici úplně v pohodě,,
    já rodila doma plánovaně, ač jsem pak musela do porodnice. a teda úplně příjemné to nebylo. takže to je o preferencích a prioritách.
    SIG
    SIG --- ---
    Mozna trochu OT mozna taky ne.... Nedavno jsme se bavily s kamaradkou zubni hygienistkou o tom jak vznikl jeji obor... Ze zubari nechteli stale dokola vsem vysvetlovat to same a tak prisli na scenu hygienici.. Rikaly jsme si jak by bylo skvele kdyby nekoho takoveho mel i gynekolog kteremu se nechce odpovodat na ty stale stejne otazky tehotnych a pak to prislo.. Vzdyt to jsou prece porodni asistentky! Jen nam je stat nejak nechce zpristupnit... :/
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ORIKA: Jak se to vezme. Jiste ze nechci mit doktora u porodu, to je jak mit sexuologa u souloze. Ale jestli se tim "posvecenim" od doktora mysli trebas echografie a jina preventivni vysetreni, tak naopak ta jsou u pripravy na domaci porod dulezite.

THICKLY: mozna by bylo treba rict co tim presne myslis, me se nechce sledovat hodinovy dokument o praci PA v UK. Bazen se da pujcit nejen v Anglii ;)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    THICKLY: a teda jeste dodatek, zeny planovane rodici doma prave ono tebou zminovane "posveceni od doktora" nejen ze nevyzaduji, ale vylozene nechteji.. nechteji lekarsky vedeny porod se spoustou zasahu, chteji porod prirozeny, tj. normalni
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    THICKLY: no, treba i proto, ze zeny rodici planovane doma chteji po porodu i doma zustat, nechteji se hnat do nemocnice a tam zbytecne nekolik dni zustavat..domaci porod je o tom, ze zena si ho ridi sama, resp. ve spolupraci s miminkem, ma u sebe koho sama chce a po porodu ji nikdo dite nebere na "nezbytna vysetreni", nikdo ji nekeca do toho kdy prestrihnout pupecnik, nikdo ji nenuti prostredky k urychleni porodu placenty a hlavne a predevsim, nikdo ji ani na vterinu neoddeluje od ditete...zbytecny prevoz do porodnice veskerou intimitu mezi matkou, ditetem a otcem narusi...moznost mit doma u porodu svou PA, ktera pomuze kdyz je treba, zkontrokuje miminko i maminku a i pak je k dispozici na telefonu kdykoli je potreba a dochazi za zenou domu na kontrolu, je u nas znacne omezena..resp. ty kontroly probihaji bez problemu, nicmene byt u domaciho porodu je pro ceske PA vysoce rizikove, protoze to nas system v podstate neumoznuje a stavi je v tom pripade defakto mimo zakon, takze si to maloktera lajzne..
    PETPET
    PETPET --- ---
    THICKLY: jinak gratulace sestre k hladkymu porodu!
    PETPET
    PETPET --- ---
    THICKLY: podle me je lepsi mit domluvenou porodni asistentku, muze to jit hladce, ale taky nemusi... Muze pak zkouknout mimco a pripadne zasit poraneni. Nekdy se vyskytne i problem s placentou nebo nasledne krvaceni. Jsou zeny, ktere rodi neasistovane, jen treba s manzelem, ale ja osobne bych PA coby pijistku chtela.
    Jinak kdyz bych rodila doma, tak bych pak urcite nejela do porodnice, protoze pobyt na sestinedeli patri k jednem z mych nejhorsich zazitku a klidu domova se fakt nevyrovna. Je to jeden z dalsich duvodu pro rodit doma-nemuset se podvolovat nemocnicnimu rezimu a jist nemocnicni jidlo...nechat se porad vyrusovat.. Hlavni plus vidim prave v tom, ze po porodu ses doma v klidu se svou rodinou.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Ja bych si domaci porod predstavovala lehce posvecenej doktorama, napr jako v tomhle videu z Anglie, kde Vam domu pujci i bazen (v anglictine snad aspon obrazky budou dostatecne informativni :-)

The Midwives Series 1 Episode 3 How the Other Half Push
    https://www.youtube.com/watch?v=4f8t4rl2xfI
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Ja se chtela zeptat v cem je problem s domacim porodem? Ze to chcete mit posvecene od doktora dopredu nebo nejakou asistenci? Minuly mesic jsem pomahala rodit segre a malem jsme neplanovane porodili doma a prislo mi ze i kdyby se to tak stalo tak se nic moc nestane, proste bychom to nestihli. Jak jsme dejchali, menili polohy a masirovali, zapomeli jsme merit kontrakce, voda furt neodtejkala a hups kontrakce po 2minutach, nastesti porodnici mame 5min od domu. Tam ji pichli vodu, 3x zatlacila a bylo hotovo. Znama pravidelne neplanovane rodi doma a nikdy problem nemela. Dodatecne pak prijede do porodnice tam se dite i matka zkontroluje, pripadne zasije, je par dni v porodnici a vse stejne jako by rodila tam.
    LAURA
    LAURA --- ---
    IFKA: mudr. Ivana Veselková, Praha 2
    IFKA
    IFKA --- ---
    ahoj, za pár týdnů mám termín a sháním pediatra, který by byl ochotný přijmout dítě po domácím porodu. máte nějaké doporučení, prosím? praha, ideálně vinohrady a žižkov. dík moc!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    YEETKA: Když tě tak čtu, zpětně zamrzelo, že jsem to nevěděla. Krásně napsané...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    PETPET: u druhého porodu už jsme bydleli v lese, takže muž vyrazil zakopat placentu pár hodin po porodu a dal si to sám...
    zpětně mě to malinko mrzí, u prvního mláděte odstup mezi porodem udělal zajímavou stopu.. bylo hodně zvláštní, držet v ruce placentu (jakoby čerstvou) a projít si pár zážitků z porodu a období po porodu.. taky se mi připomnělo, co jsem se naučila a co jsem se rozhodla s tím dělat.. za mě tyhle "rituály" mají své místo ve vývoji člověka..
    dodnes se na to místo ráda vracím ( u studánky v moravském krasu) a děti moc rády poslouchají celý příběh o tom, jak přišly na svět.. je to takové romantičtější, než "a pak ten vak, který tě devět měsíců chránil a nechával růst, spálili v peci":D
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    YEETKA: Diky, je to pekne napsane. Souhlasim s tebou. Ted budu resit dulezitejsi veci nez co s placentou. Zmrazime ji a na zacatku podzimu uvidime co dal.
    PETPET
    PETPET --- ---
    YEETKA: krasne napsane-diky! Kvuli porodu CS jsem ji ani okem nezahledla a dost me to mrzi... Priste to doufam dopadne jinak.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    WITCHIE: tak pro "vědomější" lidi to jistě důležité je.. z hlediska třeba čínské medicíny jde o podstatnou součást životního příběhu dítěte-jde o obrovské množství či-životní energie a pozornosti, které placenta obsahuje.. proto placentu i pupečník suší a používají jako lék pro toho, komu náleží při záludných, nebo civilizačních nemocech..

případně kelti, zakopávali placentu a zasadili k ní strom, aby demonstrovali sílu ženského lůna a vrátili zemi, co jí patří..

pro mě zakopat placentu znamenalo dokončit proces, který započal otěhotněním, takové dokončení iniciace a proměny ženy v matku a muže v otce.. u prvorozené jsme zakopávali až po půl roce a bylo to jako dokončit úkol, znatelně jsem pocítila obrovské smíření se svou novou úlohou..

jeden z nejbdělejších zážitků po porodu placenty pro mě byl, když mi ji pa ukázala se slovy: podívej, jak je krásná, rozvětvená.. mnohé národy věří, že placenta je jako mapa osudu dítěte...

je mi upřímně jedno, co si o tom myslí "racionálové" bylo pro mě naprosto jasné, že zacházet s placentou jako s "biologickým odpadem" je jedna z věcí, která definuje, co je na našem přístupu k porodu a těhotenství špatně... hodně jsme se odklonili od jakýchkoliv projevů čehokoliv co se nedá nijak prokázat.. a iniciační rituály a jejich důležitost se jaksi nehodí do obrazu technického, racionálního a ochočeného člověka korporátní doby..

například fakt, že placenta je velice ceněná, co by příměs do krémů a léků a má naprosto "zázračné" účinky v takových směsích je jistě jenom náhoda a nic "zázračného" na tom vlastně není:)

LOMILOMI: zmražení se dá, když je to pro muže moc, tak si to budeš moct pořešit až na to budeš mít sílu.. a je to fakt proces, který stojí za to si projít.. ještě možná takhle s odstupem oceníš onen vak a pořádně si jej prohlédneš, alespoň pro mě to mělo obrovskou sílu.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    KERRAY: Jen doufam ze mi ji manzel omylem nesni az prijde nekdy v noci hladovy z prace :))
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BODY_SUIT: nevím nevím, jak by se jí to v 33tt kopalo :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    my ji strčili do mrazáku a zakopali až snad po půl roce...
    OXIS
    OXIS --- ---
    Já si chtěla udělat koktejl, ale nějak jsem to nestihla a po třech dnech jsem placentu přesunula z lednice do mrazáku. A tam teď čeká, co bude. Asi ji zakopu k mámě na zahradu, vůbec se na to netvářila, ale až ji to tam všechno divoce poroste, to bude koukat! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam