• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    SIG
    SIG --- ---
    LOMILOMI: a já si furt řikám, proč se všude píše o červených ručnících :)
    SIG
    SIG --- ---
    MORGAN: tak to jooo :D
    LOMILOMI: ne během těhotenství, ale při kojení jsem myslela.. ale i to je podle mě o zvyku těla a jak tu už zaznělo myslím od Tabby i ty prdíky můžou mít jiný příčiny a nebo se jim dá jinak předejít než tim že nebudem jíst co chcem...upřímně takovou hrachovou kaši bych ted mohla obden a myšlenka že ta další už bude poslední na dlouhou dobu se mi moc nezamlouvá :D
    a k těm sýrům? neni to tak dávno co jsem plnou hubou žrala tatarák! domácí, z domácí krávy, přesně jak říkáš, o který víš, že je v cajku, takže pěkně s chutí a bez výčitek...
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Co se tyce polivky, hodne se mi libi ten princip ritualu - jak zacnou kontrakce, zacne nejaka smysluplna cinnost, ktera ma zacatek a konec s porodem. Zaroven to zamestna panikariciho manzela.
    Dalsi napad (co mam ze stejne knizky z pribehu porodu te same pani) je 1) zapalit velikou dlouhohorici svicku. Sfouknout ji po porodu, nasledne ji ozdobit, vyznacit jmeno miminka a datum a zapalovat ji rocne na narozeniny. a 2) pripravit a pekne nahrat velike cervene osusky (cervena - barva zivota) k zabaleni miminka po porodu.
    Jsou to detaily, ale cloveku to muze dat zachytny bod.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Nejist lusteniny nebo palive behem tehotenstvi? Povera.
    Ja jim lusteniny jak mam chut (coz moc nemam, jelikoz viz nize :-). No a palivy jsem driv nejedla vubec, co jsem tehotna, pridavam harissu/palivou papriku temer do vseho.
    A z principu zcela souhlasim s MORGAN.
    Podle me jsme kazdy jinak staveny a kazda mame individualni potreby. Zapadni medicina o tom vi houby, ja se nasla v Ayurvede, kde je jidlo hlavnim lekem.
    Jinak podobne je to s arasidama (v UK, kde tehotne dle rady lekaru neji arasidy, je vysoky vyskyt alergii na arasidy). Podle me i se syrama z nepasterisoveho mleka (coz mam od syrare z venkova, ktery mi vysvetlil, ze cerstve mleko ma dobre bakterie a umi se branit proti spatnym bakteriim, kdyz ho prevarite, tak tuto schopnost ztraci. Coz ovsem nechci nikomu nutit, risk to asi bude, chce to vedet, jak je o kravy postarano. Takze za me, nepasterizovane syry ano, ale jen od dobreho syrare, ne ty industrialni.)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    Totiž Tuniskou.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    SIG: já to myslela jako reakci na tu indickou nukleární polívku :)
    SIG
    SIG --- ---
    MORGAN: Dlabu ted poctive protoze masu moc nedam tak at ma miniatura z ceho stavet. Ale prdim tak nejak soustavne no, nejvic vecer kdyz si lehnu tak nez aby se schylovalo k nejaky romantice... Tak spustim :/ nic moc co vam budu povidat. Ale rikam si ze do mesice rodim a pak to urcite prestane :)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    SIG: Moje zkušenost je, že když jí člověk luštěniny denně několik let, střeva si zvyknou. Nejhorší plynárna je nafutrovat se luštěninama jednou za uherák.
    SIG
    SIG --- ---
    ILLUZE: To ma kamoska kdyz je zhulakana. Me se to stalo jednou v noci jsem pse probudila na to ze slintam, nebo mozna plivu ze sna :D dost divny. Ale jinak jen to foukani no :D
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ILLUZE: podle toho jsem poznala,resp. začala tušit první těhotenství, že jsem každý ráno úplně mokrej polštář. Ale přes den to naštěstí bylo v pohodě
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SIG: Tak to berte ještě pozitivně - rodinné známé těhotenství způsobilo nadprodukci slin. Říkala, že to bylo šílené a nechutné období.
    U starého člověka to lidi ještě berou, u mladé holky to bylo občas až trapas.
    SIG
    SIG --- ---
    TABBY: to jo! a v indii to neni jen s luštěninama, já to takhle vymyslela s kořením, když jsme šli tuhle s kámošema do indický tak na mě děsně kulili oči že jako si dám pálivou omáčku a ještě se zázvorem a že jako z toho předčasně vrhnu.... tak jako jsem jim vysvětlila že to teda chuděry ženský v indii protože ty tam asi musej v tom případě v těhotenství umírat na hlad :D
    TABBY
    TABBY --- ---
    SIG: Ja jsem o tech lusteninach dlouho premyslela. Protoze treba v Indii, jak se tam prakticky neji maso, jsou lusteniny hlavnim zdrojem bilkovin v potrave. Kdyby tam matka prestala jist lusteniny, zemrel hlady.

Dospela jsem k tomu, ze mimina nervou kvuli prdikum, ale kvuli tomu, ze nejsou nosena. A taky ze je nutime defkovat do plen, coz se jim ekluje.

Moje dve bezplenkovane a nosene deti jsou ohne prdy. Nejstarsi prdy prestaly v okamziku, kdy jsem ji poprve dala na cinak.

Toz asi tak ;)
    SIG
    SIG --- ---
    LOMILOMI: Jenda už to teda jako taky s nějakým komentováním vzdal :D ale samotný je mi chvílema trapně :D a do toho jsem ted začala ještě krkat jak starej chlap... dámička každým coulem fakt že jo
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    SIG: Jo, ja jsem druha Osvetim :(. Jedine stesti je ze moji dceru to absolutne nerozhodi, deti jsou proti telesnym pachu sve matky extremne imunni... A muj muz je dobre vychovany a navic silny kurak. Chudaci.
    SIG
    SIG --- ---
    LOMILOMI: Kafe a rohlik taky super vyziva :D jsem zvedava co ceka me...
    No spis to oduvodnukou tim nadymanim ze jako mimino z toho pak ma prdiky... Sama jsem takovej problem nikdy nemela, spis ted resim co delat abych konecne neprdela protoze je to posledni dobou fakt sila... ;)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    SIG: Sebevrazda, tim myslis spatnou stravitelnost? Riskantni to asi je. Myslim, ze ta piskavice recke seno dost pomuze zazivani a navic podporuje laktaci. Pro me je ta myslenka horke huste korenene polevky pritazliva, navic jsem vegetarian takze masovy vyvar neprichazi v uvahu (jinak by asi byla super slepici polevka).
    (V porodnici jsem mela narok na kafe a rohlik, fnuk.)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MULTICAT: Ja mela maminku u prvniho porodu (ne na sale, ale v cekarne). V podstate me spise rusila ta predstava, ze tak dlouho musi cekat atd. Taky moji bolest prilis prozivala, mozna i trochu panikarila, ale v tu chvili jsem potrebovala spis nekoho, kdo se nad to povznese a rekne mi, ze to bude dobry a ze je vse v poradku. Uvedomila jsem si, ze ona je uplne jina nez ja, ze rodila jinak, ze ma jine predstavy. To co potrebuju, je spis silna "materska" postava, nekdo, na koho se muzu emocionalne upnout, coz by, podle me, mohla splnovat dula anebo porodni asistentka.
    Co se tyce meho muze, ma spoustu kvalit, ale dobry doprovod u porodu proste bohuzel neni. Tak se na nej nechci upinat. Bude zapisovat kontrakce a varit polivku.
    Taky si myslim, ze je dobre mit kolem minimum lidi. Kdyz clovek rodi, je v tom sam a je to jeho boj.
    SIG
    SIG --- ---
    LOMILOMI: no hele a tady ti řeknou že luštěniny jsou (sebe)vražda ... je mazec jak fakt jinej kraj jinej mrav :)
    tady byly vždycky tradiční dlouho tažený vývary.... a ten bych si teda jako dala :)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Ta polivka mi pripomnela :
    Na jihu Tunisu se tradicne pripravuje polivka k narozeni. Zacne se pripravovat pri prvnich kontakcich. Vari se hodne dlouho. Ji se potom hned po porodu a 7 dni po porodu a nabizi se i navstevam. Je pry idealni k nacerpani sil po porodu (obsahuje bilkoviny a zelezo). Pekna tradice.
    A tady jsou ingredience :

300 g bob vikev
    300 g cocky
    250 g cizrny
    100 g bilych fazoli
    hrach
    50 g pískavice řecké seno
    1 cibule
    mackany cesnek
    olej
    lzice rajcatoveho protlaku
    smes koreni ras-el-hanout (koreni na couscous)
    kurkuma
    sul
    paliva paprika
    hovezi nebo skopove maso nebo skopovy zaludek

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam