• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tak když už se tu ta toxa řeší :-)
    Profesor Flegr: Nakazit se toxoplasmou od své kočky? Jedině, kdybyste ji za syrova snědl | Společnost
    http://www.rozhlas.cz/...zit-se-toxoplasmou-od-sve-kocky-jedine-kdybyste-ji-za-syrova-snedl--1611527
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Co se tyce hledani toxoplasmosy, zde ve Francii se dela behem tehotenstvi kazdy mesic. Kdyby se nasla, da se to podchytit. Prvni dva trimestry muzou byt nasledky pro plod tezke (vyvojove). V poslednim trimestru potom muzou byt nasledky "pouze" treba celozivotni ocni problemy. Kolegyne africanka tohle ma, jeji maminka se toxoplasmosou nakazila. 70 procent zen se ji nakazi prave v poslednim trimestru. V teplejsich zemich je myslim riziko vetsi, mozna proto se to v CR neresi?
    Nejvetsimi prenaseci jsou jehneci a veprove, jenze tohle maso se jidava dobre propecene. V hovezim je pravdepodobnost mensi, jenze to se zase casto ji syrove (steaky, carpaccio atd).
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: já se na to ptala a prý je ta pravděpodobnost tak malá, že to běžně nedělají, ale kdybych chtěla, udělali by
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TORUVIEL: mně to nabídli za 2000 Kč.
    Odmítla jsem, kočky mám, a s tím nic nenadělám :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TABBY: Mně to při krevních testech automaticky zaškrtli a mělo by to tak být, dle toho, co nás teda učili ve škole. Že to někde je jinak, to už tak bývá...
    TABBY
    TABBY --- ---
    TORUVIEL: Neni pravda. Kdyz jsem vysetreni zadala, byla jsem odeslána na hygienu, kdyz jsem takova hysterka...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    THICKLY: Ta se vyšetřuje automaticky...
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    A snad v 10. tydnu tehotenstvi kdy se dela odber krve je mozne nechat vysetrit i prave tu toxoplasmosu.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    A ja myslela ze toxoplasmosa je nejvic ve veprovem a jehnecim....a ze krom toxoplasmosy kterou stejne pry 30% lidi stejne uz ma(tudiz to neni risk v tehotenstvi), je v syrovem mase nebezpecnejsi salmonela, listeria, svalovec, tasemnice a dalsi. Ja to kdysi hledala kvuli memu oblibenemu sushi. Melo stacit maso zamrazit na 2 tydny.... Tezkych kovu z ryb se tim bohuzel nezbavim a domaci majonezu asi taky ozelim :-(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SIG: Spíš je to o tom, nač je to trávení zvyklé. Složení střevního mikrobiomu se může dost lišit, národ od národu, dle stravovacích zvyklostí. Není to žádné dogma, že luštěniny nadýmají, to není nic univerzálního...
    SIG
    SIG --- ---
    dnes večeříme tématicky - salát z ředkviček a vajíček v hlavní roli :D
    SIG
    SIG --- ---
    HABRENKA: jo ono kdyby se to bralo vážně do detailu tak bysme musely jíst vydesinfikované kameny asi.. když mi kolegyně v práci předčítla co vše nesmím.. jakože ani syrovou zeleninu... tak jsem si fakt tukala na čelo... nakonec je možná nebezpečný i dýchat protože můžeš nevědomky šňupnout nějakej bacil....
    SIG
    SIG --- ---
    TABBY: je to starej tulák, vokáže se jen když má už fakt hlad. a jak nejsem u našich tak ho vidim tak jednou za 14 dní a to jen tak pokecáme na zahradě no, žádný mazlení, to mami zakázala, protože právě někde slyšela, že.....
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    LOMILOMI: snadno, vzhledem k tomu, jak zle mi bylo a jak jsem vahala, zda jet do nemocnice nebo ne... porodila jsem dva dny po nejhorsich stavech, prvni, co mi uz bylo lepe a jela jsem do porodnice proto, ze se mi to nezdalo a neverila jsem, ze bych mela silu to ustat doma... (a nelituju, za mne se to ukazalo byt dobre...)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    HABRENKA: To by me zajimalo, jak te strevni viroza donutila zmenit pohled...
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    TABBY: Ja mluvila o syrovem mase.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    eh, toxoplasmosy bych se u tataraku a normalni kocky, ktery nelizu zadek, bala fakt daleko mene, nez lustenin pri kojeni... o tom, ze kazdy travi jinak a ma jine chute neni treba vest dlouhe debaty, mne vadi ostre jidlo od prvniho tehotenstvi, do te doby jsem ho milovala, ale uz to nedavam vubec... a tehotny i prvni pulrok kojici mi vadi i lusteniny a spol :-(. a nove vadi i vejce... fakt super... ale tech se uz nevzdam, ty se budem muset s malou proste naucit... tech fam kolem stravovani je strasne moc koukam... u nas treba myslenka domaciho porodu definitivne padla diky prodelane strevni viroze :D, nikoli dietni chybou... (a ze jsem jinak slusne prase...)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LOMILOMI: Syrove maso, zemni prace, nemyta zelenina... kocky az dlouho dlouho za tim. (A ne kocky, ale vykaly kocky, ktera poprve v zivote prodelava infekci toxoplasmamy (coz zvladne behem prvniho pul roku, je-li venkovni), navic radne ulezele.) Plus se to tyka hlavne prvniho trimestru. Prosim, utlumte paniku :-)

Neco kratochvilneho cteni k tematu:
    http://kocky-online.cz/clanky/kocka-toxoplasmoza-a-tehotenstvi
    http://kocky-online.cz/clanky/toxokaroza-neni-toxoplazmoza
    http://kocky-online.cz/clanky/co-byste-meli-vedet-o-toxoplasmoze
    http://kocky-online.cz/clanky/maminky-nesilte-aneb-kocici-pogrom
    TABBY
    TABBY --- ---
    SIG: Hele, kocour za nic nemuze. Je to kote do pul roku? Jis kocici trus, odlezely min 24 hodin? Ne? Tak prestan vysilovat.
    SIG
    SIG --- ---
    LOMILOMI: už to čtu, řikám no kocourkovi se vyhejbám (chybí mi macíček :( ) píšou že špatný je to v prvnim a druhým trimestru, já to jedla až ted ke konci a pak mi dokonce ještě brali krev tak by na to snad přišli kdybych nějakou breberu měla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam