• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NIENNA: Ale tak nepouziva se pro vyjmecne prisernou udalost spis slovo tragedie? Trauma je v tomhle kontextu vyjadreni pro vnitrni prozitek a ten se neodviji od toho, co jini povazuji za adekvatni. Tohleto "neprozivej to tak, lidem se dejou mnohem horsi veci" se zase nelibi mne, i kdyz souhlasim, ze slovo trauma (stejne jako treba deprese) se pouziva zbytecne casto a asi i nevhodne.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KATIA: I v mém světě je slovo trauma určeno pro výjimečný zážitek, který je schopen dotyčného dostat na dno.... že jen těžko hledá důvod k dalšímu životu...např. smrt dítěte, válka, zemětřesení apod.
    Mluvit o odběru krve (jakkoli dotyčnou matku stresoval a vykolejil) jako o traumatu mi přijde jako mluvit o ničivém požáru, když popisuju táborák....

Takže já osobně za tvé příspěvky zde k tomuto tématu děkuji... :-)
    PETPET
    PETPET --- ---
    KATIA: o co ti vlastne jde?
    Nebo takhle: po 26-ti hodinach kontrakci jsem rodila akutnim cs. Mam podle tebe "narok" na to mit z toho trauma nebo ne, protoze mam prece zdrave dite a to, jak prislo na svet je marginalni?
    Pocity, emoce, hloubka a mira zraneni z ruznych situaci je naprosto individualni. Nikdo nemuze soudit druheho za to, jak moc se ho co dotyka.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: ano, v jádru je to vždy subjektivní, ale pokud nazveš traumatem zcela libovolnou událost, tak to ztratí jakoukoliv vypovídací hodnotu...
    KATIA
    KATIA --- ---
    YEETKA: to je právě dost otázka, jestli třeba trauma má nebo nemá smysl posuzovat zcela subjektivně. mně se to na jednu stranu líbí, jako proč ne, proč by si to člověk nemohl definovat sám že jo. na druhou stranu, co to dělá v praxi? když jedna žena řekne "zažila jsem trauma" po té, co jí po porodu zemre dite a druhá po té, co se nepovede odběr krve? a jak se to pak vrací tomu člověku samotnému, když se tedy musí srovnávat s tim, co zažil a pojmenuje si to takto? jako psychika je v tomto mocná a to, že něčemu řeknu například trauma, druzi mi to v dobre vuli potvrdí, může taky situaci parádně zhoršit. ...a nebo naopak vést k tomu, že si vyčítam něco, co má marginální význam a bylo navíc důležité to podstoupit. .. myslím, že je to něco o čem je potřeba mluvit, zvládání stresu rozhodně není jenom o tom se stresu vyhýbat za každou cenu a rozhodně je také o diskusi o tom, jakou závažnost čemu pripisovat....obzvláště matka v tomto potřebuje byt dost silná, neustále zaziva výzvy, má ohromnou zodpovědnost a neprijde mi jako optimální vyčerpat energii na něčem takovém jako zde...přijdou mnohem těžší chvilky a je potřeba na ně mít sílu...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SANCHA: to, že některým dětem krev teče a jiným ne je otázka zahuštění krve.. první dny je některým dětem dobré podávat lžičku převařené kojenecké vody..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KATIA: neubráním se na toto nereagovat..
    co je trauma pro tebe je tvoje věc.. není třeba abys posuzovala ostatní a mentorovala je..

žena v prvních dnech a týdnech po porodu žije v hormonální explozi a trauma může vzniknout i z toho toho, když se ni někdo špatně podívá.. je to jedno z nejcitlivějších období, kdy naprosto přestávájí platit běžná pravidla..

obě naše děti přožily screening doma a doktorka kvůli tomu musela přijet třikrát.. nakonec jsem odbírali krev z žíly na hlavě a propotili jsme u toho všichni oblečení.. já, muž i paní doktorka.. krev prostě netekla a řekla bych, že jsem taky měla co dělat s osmi vpichy na hlavičce svého voňavého novorozeněte..

screening jsme chtěli, abychom vyloučili vzácné poruchy, kvůli kterým se dělá.. ale na kyčle jsme taky šli až mnohem později než je běžné a vyšetření sluchu jsme vynechali..

PETPET
    PETPET --- ---
    NEMESISS: ja mu je nechavam porad... Jen je obcas cistim (energeticky) pod tekouci vodou a nabijim na neprimem slunci.
    V dobach nedavno minulych jsem mivala na krku plno koralku a privesku na kuzi a spala jsem s tim normalne a nikdy me to nepriskrtilo...
    Nicmene na techto je nejen bezpecnostni uzaver ale taky uzlik mezi kazdym koralkem, aby se nerozsypaly.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Ja se jen pridam - u syna i u dcery ten screenining delali v porodnici, u obou jsem chtela byt a byla a opravdu je jen pichli, obtiskly krev na papirek, ja dala prso a bylo po placi. Otazka necele minuty. Prvne Horovice, pak Kladno. Netvrdim, ze je to tak vzdy, jen aby se tu nekdo nedesil zbytecne, vyrovnavam vesmír :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    OXIS:
    PETPET:
    prosim Vas, ty jantarovy koralky - zvazovala jsem pred par mesici jejich porizeni (verim jejich ucinku), ted nevim, zda by se nam jeste vyplatily (schazi nam posledni 4 stolicky) - ale nemate obavy kvuli moznosti priskrceni ditete? mame opravdu hodne akcni dite, ktere permanentne nekam leze, v noci cestuje po celym letisti, za sebou x dost specifickych urazu, proste jsem si rekla, ze riziko, ktere v tom pro naseho syna vidim, je prilis velky... to je maji na sobe deti porad, i v noci, predpokladam? je v tom nejaky figl, treba ze se pri nasponovani lehce pretrhnou?
    KATIA
    KATIA --- ---
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: jo, mas pravdu, kolecek bylo vic, ale nasemu miminu krev tekla. Ono zalezi, jak se tou lancetou trefi do kapilary a to je o nahode. A taky, jak trefi nervy.
    Ja to beru tak, ze novorozenec je pripravenej snaset nejaky nepohodli a stres, ale mela by u toho bejt mama, pak to proste preboli a je dobre.
    PETPET
    PETPET --- ---
    OXIS: syn jantarovy koralky ma a o zubech nevim... Krom toho, ze je vzdycky par noci nonstop prisatej. Ale ma je od tri mesicu, tak nevim, jak by to bylo bez nich.
    Nicmene kamaradka je dala synovi kdyz jecel prave ze zubu a do 15-ti minut byl klid. Funguji stejne, jako kristal nebo ruzenin nebo dalsi drahe kameny.
    OXIS
    OXIS --- ---
    JANISKA: úplně rozumím. Inu, koupila jsem je, protože se mi na dětech líběj a malýmu se zrovna prořezal první zub a zrovna jsem byla u kamarádky, která je prodává. Tak uvidíme, no .)).
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    OXIS: Jantarový korálky asi fungujou, jen pokud jim člověk věří, takže ti radši nebudu sdělovat své zkušenosti :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: mackat 20 kapek? Ja u toho v Neratovicich byla a sestra pichla, prvni kapku otrela a druhou si obtiskla do ty testovaci sady, mimino si zarvalo, ale asi tak pul minuty... To se u vas asi sakra nedarilo :-(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Jo, a ještě jsem vlastně chtěla napsat, že když dělali tenhle screening dceři, tak to bylo v pohodě... trvalo to jen chvilku. Možná to bylo tím, co píše PROMETHEA
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Bohužel u těchto nemocí, které se testují, tomu onemocnění nejde nijak předejít, jsou to nemoci na základě nějakých vnitřních mutací, a nikoliv vnějších faktorů (jako třeba infekce).
    Je blbý, že to u vás probíhalo takhle, nevím, čím to bylo, ale ze zkušenosti musím říct, že třeba když mě berou krev, tak taky kolikrát sestra nadává, že to neteče a tak...a někdy to teče dobře... Tak u vás se to v tomto případě nějak nepovedlo, třeba chyba sestry, třeba nevimco...
    Ale stojí to za to...je to vymoženost naší doby, tímhle raným testováním se dá mnohému předejít...
    Viz třeba příběh téhle blogerky, rodila doma, tenhle screening dělali a skrze to se přišlo na závažnou vadu... no kdyžtak tady... http://becomingpeculiar.com/felixs-condition-and-treatment-an-explanation/ (příspěvek už je starší, mezitím měla věc dobrý vývoj, kluk byl léčen nějakou genovou terapií...kdyby nebyl, zemřel by...)
    OXIS
    OXIS --- ---
    My jsme s PA patu zahřívali, kojil se u toho, ale krev mu tekla mizerně, takže pak z výzkumáku volali, že to máme málo a musíme znovu, to jsem dělala snad někdy ve třech týdnech až a s mámou a teklo to už líp, ale stejně měl patičky rozpíchaný. A už se neozvali, tak snad dobrý.

Taky mi to nebylo příjemný, ale hůř mi bylo z toho, že prvního jsem nechala v porodnici sestrám samotnýho a jestli mu to tenkrát taky teklo tak špatně...

Mimochodem, věříte na jantarový korálky?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    U nas PA porucila nahrat peckovej polstarek a poradne zahrat chodidla. Jsou pak lip prokrveny a krev se nemusi mackat. A nevim, jestli jsme to nahodou nedelali jeste pri kojeni, kazdopadne rev u nas nebxl zadnej, a trvalo to urcite hodne pod 10 min
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: promiň ale trauma je když ti umře máma, spadne barák při zemětřesení, zažiješ válku, znásilnění...fakt není dobře tenhle pojem devalvovat, to psychicky nikomu nepomuze. měla si nepříjemnej zážitek spojenej s rutinním vyšetření. nejsi proto horší máma a tvoje dítě o tom teď už vůbec neví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam