• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    PETPET
    PETPET --- ---
    HYSTERIA: ja jsem videla i video z dom porodu, kde tu snuru melo kolem krku snad 4x a v pohode. V klidu odmotali a dobry.. Moc tu hysterii kolem motane snury nechapu.
    Riziko je, kdyz prasknou vak blan a snura se dostane k hlavicce, ktera sestupuje. Muze se tam skripnout, ale deje se to vyjimecne a hlavne uz ve finale, kde se to vetsinou samo rychle vyresi porodem.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    HYSTERIA: U nas akurat teda apgar 8-9-10 (tonus a farba). Ale neviem, ci to bolo pupocnikom, alebo dlhym porodom, alebo cim. :) v kazdom pripade mi v rakovniku malu nechali celu dobu na mne a nikam ju nebrali.

Boze, este furt ma to dokaze rozneznit, ked si to vybavim. :D
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    MYJKA: u nás taktéž, muže mi vyděsili doktoři, kdyż začali hýkat, že ježišmarja, dítě má šňůru kolem krku, honem, nebo ho vytáhnem kleštěma.
    Nakonec apgar 10-10-10 :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PETPET: Tento clanok mi po mojom porode dost pomohol. :) skoda, ze som na neho nenatrafila uz pred. Lebo ta omotana snura bola dost velky strasiak a manzel bol strasne rad, ze sme boli v porodnici. Az potom som zistila, ze je to bezna vec.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    AJIMIRA: Ahoj, kdybys nakonec precijen chtela do porodky, za sebe muzu doporucit rakovnik, ale idealne se svou pa. Mrkni na jejich web. Jsou tam externi PA, co doprovazi k porodum. A myslim, ze doprovazi i k domporodum. :) za me byl rakovnik takova stredni cesta mezi porodem v porodce a doma. Protoze doma muz nechtel. Priste tam urcite rodim zas, nemel by byt problem si tam vzit manzela i prcka, coz bych chtela. :) Akorat bych rodila ambulantne, pokud bude vse ok. Sestinedeli je tam naprd.
    PETPET
    PETPET --- ---
    PETEKKA: a jen jeste doplnim: souhlasim s tebou, ze pokazit se behem porodu muze cokoliv. At uz doma nebo v porodnici. Nicmene si myslim, ze pokud rodis doma s PA, jsi paradoxne pod vetsim dohledem nez v nemocnici.
    PA ma na starost jen tebe a mimco posloucha casteji, nez monitor 1x za dve hodiny. Pokud potrebujes, tak ti i poradi polohy a pomuze. Pokud nastane problem, umi to vyhodnotit a zaveli k odjezdu. V naproste vetsine pripadu se to neposere z minuty na minutu.
    PETPET
    PETPET --- ---
    Btw jsem myslela, ze tohle auditko bylo primarne zalozene pro podporu zen, ktere chteji rodit doma...
    PETPET
    PETPET --- ---
    PETEKKA: muzu se zeptat, jak konkretne se mimco zacalo "skrtit pupecnikem"? A jak to doktori zjistili? Nebyl duvod jiny? Nemyslim to utocne, opravdu me to zajima.
    Pupecnik ma kolem krku omotany vetsina deti a neni to nijak nebezpecne, je temer nemozne, aby se dite uskrtilo.
    Pupeční šňůra okolo krku: perfektní obětní beránek :: Dula Viki
    http://m.dulaviki.cz/news/pupecni-snura-okolo-krku-perfektni-obetni-beranek/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    AJIMIRA: abychom si rozuměly, rozhodně tě nenabádám k porodu doma. nefandím jim, byť jsem schopná pochopit, že to má někdo jinak (i když i tam bych byla spíš pro ambulantní porod ve friendly porodnici)
    jen podotýkám, že by měl být jakýkoli zdravotní problém už na vstupu, je to opravdu zbytečný risk
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    PETEKKA: respektive takhle, celé těhotenství jsem si přála, ať jsem hlavně já a moje dítě v pořádku - a to se mi splnilo, takže vlastně cajk.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    AJIMIRA:

Třeba já, zdravotně naprosto v pořádku, bezproblémové těhotenství a vlastně i pěkně postupující porod, když tu náhle se v druhé době porodní malá začala škrtit pupečníkem, začaly jí klesat ozvy a nakonec jsme skončily na akutním cs. (V Podolí). Do té doby bylo vše "zalité sluncem".
    Neumím si představit, jak bych ve chvíli, kdy se to posralo, stihla odjet z domova do porodnice?

Takhle: ono se většinou při porodu nic nestane a vše proběhne "hladce",.... ale co budeš dělat, když se něco zkomplikuje? Jaký je plán B? Neodsuzuji domácí porody a moc dobře chápu důvody, proč některé ženy chtějí rodit doma, ale...za sebe můžu říct, že rodit doma, nemusela jsem tu být já, moje holčička nebo ani jedna z nás.

Co se týče Podolí, tak mi nikdo z personálu do ničeho nezasahoval, na porodním pokoji jsem byla se svým mužem, PA mě chodila kontrolovat a nechávala mě být. Já byla většinu času ve sprše a úpěla. Když to zpětně hodnotím, bývala bych naopak potřebovala, aby mě někdo při porodu více vedl a třeba poradil s dýcháním nebo polohami. Ono znát všechno teoreticky z knih je jedna věc, ale pak to umět použít v praxi je věc druhá.

Jinak v těhotenství jsem trénovala techniky hypnoporodu, cvičila jogu, četla knihy, pouštěla si příjemná porodní videa, ladila se na nádherný klidný porod, cvičila s balonkem, pila maliník, masírovala hráz, jedla lněný semínko, sepisovala porodní přání, scházela se se soukromou PA... a vše dopadlo úplně jinak než jsem si představovala a přála.
    PETPET
    PETPET --- ---
    AJIMIRA: jeste bych doporucila stranky www.jemnezrozeni.cz a z knizek znovuzrozeny porod od M.Odenta a taky Zdrave tehotenstvi, prirozeny porod od I. Standelmann.
    A urcite bych zpracovala strachy z porodnice, kdykoliv behem porodu muze nastat nutnost odjet do nemocnice, tak aby te ten strach uplne neochromil. Navic ja osobne verim tomu, ze to, ceho se nejvic bojime si pritahneme... Dobre na to funguje treba kineziologie.
    PETPET
    PETPET --- ---
    AJIMIRA: rado se! Oni tam ted nejak zprisnili pridavani novych clenu, tak kdyby se dlouho nic nedelo, tak mi napis zpravu...
    AJIMIRA
    AJIMIRA --- ---
    PETPET: Díky!!! :-) Napsala jsem několik emailů jak říkáš - naslepo a zatím bez odpovědi a jedna s vysvětlením, že porody doma neprovádí..
    Paní Ivaně jsem hned napsala a do skupiny poslala žádost o přidání.. Ještě jednou díky! :-)
    PETPET
    PETPET --- ---
    AJIMIRA: jestli mas fb, tak zkus skupinu "porod v domacim prostredi", da se tam nacerpat spousta informaci. I ti tam poradi PA ochotne prijit k dom porodu, abys nemusela strilet na slepo.
    Ja vsude doporucuju dulu, ktera byla se mnou v porodnici, ale podporuje i porod doma: http://www.dulaivana.cz/
    AJIMIRA
    AJIMIRA --- ---
    BALAENA: Chodím na všechna vyšetření a jsme úplně v pořádku :-)
    Cítím se díky svému rozhodnutí najednou uklidněná... Ale všechno si v klidu pročtu a promyslím...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    AJIMIRA: porod doma ale hlavně vyžaduje, abys byla zdravotně úplně bezproblémová a bezproblémové bylo i těhotenství. pokud je někde nějaký problém, radši vybírej nějakou friendly porodnici

mě i kdyby snad napadlo rodit doma, tak doufám, že by mi to rozmlouvala i Königsmarková, mám dvě diagnózy, kvůli kterým by mi na to neměl nikdo příčetný kývnout, navíc mělo dítě pětiprocentní riziko srdeční vady, která se nedala vyloučit před porodem
    AJIMIRA
    AJIMIRA --- ---
    Jejej, myslím, že jsem svého přítele nastínila špatně... Dnes jsem si pořádně všechno promyslela a přítel respektuje, že se mé myšlenky točí hlavně kolem porodu doma.. Zatím jsem si předběžně napsala jedné PA o informace a čekám na odpověď. Dám vědět jak moje rozhodnutí uzrává atd...
    Myšlenka na porod doma mě neuvěřitelně uklidňuje.. První příspěvky jsem psala v hrůze, že mi nic jiného nezbyde než jít do porodnice.. Teď je mi mnohem líp :-)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    AJIMIRA: někteří mužští k porodům nejsou ani vhodní.. uvaž i možnost, že by třeba u porodu vůbec nebyl..
    v poslední době hodně slýchám a vidím, jak se ženy nedokáží srovnat s tím, že to mužský nějak vidí a má to jinak/odmítá ženu podpořit a ony jsou ochotné kvůli tomu jít i tam, kde se předem děsí jen strčit nos, v takovém prostředí by neporodila zdárně ani kočka..
    ono by hlavně bylo skvělý začít číst nějaké studie a literaturu, pokud je muž ochotný tohle projít, aby se mohl zorientovat a společně to třeba sdílet/konzultovat/diskutovat.. protože ze znalosti a respektu vzejde zralé rozhodnutí:)
    případně je skvělý, když z toho vzejde pochopení..

porod je o tom, že kromě mimina se narodí i matka a svou novou roli (její přijetí a zdravé vkročení do ní) zvládne tehdy, když to bude vycházet z ní a zvládnutého porodu..
    mám kolem sebe spousty žen, které ještě mnoho let po porodu zpracovávají to, že s nimi někdo při porodu manipuloval, někam je tlačil, něco jim cpal.. a jedno mají všechny společné: "fakt nechápu, proč jsem se neposlechla a neřešila si to po svým".. - tady je teda řeč hlavně o doktorech a personálu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AJIMIRA: na PA/dulu ne, ale krom té duly bych na tvém místě do porodu hodně zapracovala na pořádném vysvětlení situace partnerovi. Sama píšeš, že by tě podpořil, což je super začátek!
    Čím víc spojenců, kteří budou přesně vědět, co chce, nechceš, potřebuješ, čeho se bojíš... a kteří mohou být "tvým hlasem" v situaci, kdy třeba nebudeš přes kontrakce schopná se vyjádřit sama, budeš mít, tím líp - každý závodník potřebuje svůj "tým", aby byl v pohodě a mohl se soustředit na "velký závod", v tomto případě co nejúspěšnější porod...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam