• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Prave, to nema smysl. Prace ho bavi a rozhodne tam nechce nikoho nastvat (staci, jak je prudi nechtene proste tim, co potrebujeme i bez dovoleny).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Škoda, teď už vám to asi nepomůže, co? To by mu každopádně nemohli nedat, na to má ze zákona nárok kdykoliv do 3 let věku dítěte v rozsahu, o který požádá. Stačí to zaměstnavateli oznámit. Ale jasně, může to udělat zlou krev a problémy po návratu.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: To nam zas nikdo nerekl. :-(
    Oni by teda manzelovi to volno po dobrym stejne nedali, ale mohl tim zkusit argumentovat.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Ano, můžou. Peněžní dávku samozřejmě bere jen jeden, ale na volno mají nárok oba. V Zákoníku práce (§160) je explicitně napsáno, že "Mateřskou a rodičovskou dovolenou jsou zaměstnankyně a zaměstnanec oprávněni čerpat současně."
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Jako ze muzou byt oba rodice na rodicovske dovolene k jednomu diteti? Pripadne, kdyz matka neni zamestnana, ze ona je doma a muz na RD?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MIKEYLA: To už je o domluvě, no. My to třeba teď na potřetí měli tak, že týden byl muž doma zcela a další dva si dovolenou rozložil na půldny, takže jezdil do práce jen na 4 hodiny. O té možnosti s RD mi ale přijde, že spousta lidí neví, takže ji vůbec nezahrnují do úvah, pracují jen se 4-5 týdny běžné dovolené a je logické, že si nějakou chtějí nechat na jiné příležitosti (my třeba vypočítávali, kolik si muž může vzít po porodu, aby mu zbylo dost na Vánoce).
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    INUSHKA: tak jasne, verim, ze to jde..., ale spis jsem to myslela tak, ze "obvykle" jsou tatinkove doma cca 14 dni..., nebo aspon tatinkove v mem okoli..., muj muz se po 14 dnech do prace snad i tesil..., dele zustavat moc nechtel..., samozrejme, kdyby videl, ze to nejak nezvladam a potrebuji pomoct, tak by se asi prizpusobil....
    KAI
    KAI --- ---
    YEETKA: tak moje mamka i ta moje dost blízká kamarádka pozvaný byly, že se to tak zvrhlo, mě dost zaskočilo.

Já právě považovala za samozřejmé, že toto se všeobecně ví, že je to období hájení, je ho třeba ctít a chránit. Byla jsem poučena, že širší osvěta je nutná.

Tchyně byla naopak překvapivě vzorná...muž ji má docela dobře vychovanou, tak si to nechtěla pokazit hned z kraje ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MIKEYLA: Ale oni můžou, když chtějí. Otci nic nebrání vzít si dnem narození dítěte třeba dva měsíce rodičovské dovolené. Akorát to není placené, takže se s tím musí počítat předem a vytvořit si potřebnou rezervu během těhotenství. Což sice chápu, že pro někoho, kdo jede na doraz, je problém, ale řada lidí by to podle mě zvládla, jenže o téhle možnosti vůbec nevědí.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    YEETKA: tvl.cukety..., taky dobry..., jojo kez by sestinedeli mohli stravit doma i ti tatinkove .., obvykly tyden ci dva je zoufale malo:(
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAI: dřív se k šestinedělkám chodilo jen tehdy, pozvalal -li.. taky z toho důvodu, že do blízkosti narozeného/vtěleného života směli jen ti, kteří měli co miminku předat.. panovala taková představa, že každý kdo přijde do jeho blízkosti v něm kus něčeho ze sebe zanechá, proto mnoho kultru považuje šestinedělí za vysoce magické období..

jo, no, k nám tchyně asi pět hodin po porodu přijela s cuketama, že je mám jako jít udělat.. ani miminko si nepochovala.. díky za ty, kteří přinesli polívku a hřejivou přítomnost
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    HOKITOKY: Taky gratuluju a přidávám se k pochvalám jména. Ať se vám daří.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    HOKITOKY: gratulace a na příběh se těším! :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    HOKITOKY: gratuluju! To je nadhera a krasne jmeno! Pribeh napis - ja je ctu moc rada :)
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Zachariáše jsem navrhovala naposledy a neprošel mi. Z užšího výběru deseti jmen ho muž odsrtanil mezi prvními.
    ADD
    ADD --- ---
    HOKITOKY: Blahopřání k synovi s tak krásným jménem!
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    V pondělí se nám doma narodil Zachariáš. Nevím zda se sem píšou reporty, pokud ano, ráda napíšu nějaké postřehy a průběh.
    KAI
    KAI --- ---
    KAREN: presne, taky me to zaskocilo uplne nepripravenou! segra ma tri deti, tak jsem byla presvecena, ze mati ma za sebou poradnou prupravu. jenze segra je strasne mekka, vubec se do vychovy nasi maminky neoprela. ji teda hodlam lepe proskolit, zacnu uz ted, pred sestrinym 4. porodem, at si to nacvici a pak pred mym dalsim si dame opacko ;)
    nekolikrat jsem v jeji pritomnosti zatlacila slzy, ale jednou me privedla regulerne k placi (jako v mem sestinedeli). neuveritelny, do jake miry dokaze byt clovek tak pohlcenej sam sebou, ze nevidi, neslysi, nevnima...

ale nezklamala me jen ona, ale i blizka kamaradka, ktera ma sama maly dite. prisla, s tim ditetem, jako prvni si zacala vyrizovat hovor, behem ktereho se pohadala a nasledne rozbrecela. nejake male rodinne drama (nedodrzeni casu srazu s jeji sestrou), ze ktereho se mne tam pak vetsinu navstevy kamoska vyplakavala a vykecavala, zatimco jeji robatko mi tam se vsim kramarilo, popatlalo kreslo pomazankou, rozhazelo hracky... kdyz odchazeli, tak jsem kojila v posteli, a pak vesel do pokoje chlap a prej, co je to tady za bordel?? se kouknu a vsude po zemi ty hracky a kousicky roztrhanych kapesnicku. fakt lahudka to uklizet a shybat se k tomu s sitim az k preli :/
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAI: : muheh. vybavila jsem si "tchyni" s "tchanem", jak nabehli den pote "na skok", vyzbrojeni rouskama, a presne se babi podivovala, ze jako kojim fakt tak dlouho?! a ze chce pritom miminku (!) ukazat (!) oblecky (?!), co mu koupila... wtf srsly ,D a naproti tomu ja s mimi v jiny dimenzi a celkem imobilni kvuli siti, no a k tomu jeste trapna nesynchronizace v mym zatloukani domaciho porodu smerem ke "tchyni" a muzovo odkejvani duvtipnyho odhaleni pana dedecka jen par metru od nas ve vedlejsi mistnosti .))) pripravovala jsem se kolem porodu na spoustu veci, ale toto jsem lehce podcenila - takze priste pripadne jinak, s jasne explicitovanym embargem a pozadavkem na dodavky proviantu ;)
    KAI
    KAI --- ---
    * preklepy snad pochopite :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam