• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    PETPET: To asi jo, vlastně abych řekla pravdu, nějak jsem se o to ani nezajímala, co všechno může nebo nemůže utz odhalit.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ORIKA: no, poměrně velká informovanost, ale třeba Sancha tady ukázala, že jen poměrně. Ti lékaři toho tak nějak z principu toho, že x let medicínu studovali, vědí o tom, jak lidské tělo funguje, trochu více než laik s přístupem na internet.
    PETPET
    PETPET --- ---
    SANCHA: spis bych rekla, ze to bylo pochopeno tak, ze jsi nevedela, ze utz muze ty vady odhalit.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    SANCHA: vůbec to neřeš, to dávají vesměs stejní "inteligenti" kteří měli potřebu tu omínusovat i tohle BRANA
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    SANCHA: Předpokládám, že ty mínusy jsou za to, že jsem nevěděla, že srdeční vady plodu lze operovat v těhotenstvi?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    PETEKKA: když to vezmu čistě podle sebe a žen v mém okolí / rodině / kamarádek, tak je to poměrně velká informovanost ve spojení se snahou vyhnout se nátlaku, strašení a zbytečných zásahům ze strany lékařského personálu
    ULO
    ULO --- ---
    Nizozemsko. Jsou zde na to pyšní.
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Uz jsem zase zapomnela, kde zijes, ale mate to tam zarizeny skvele. Kez by to sem taky jednou doslo. :-)
    ULO
    ULO --- ---
    Ultrazvuk je imho v prvním trimestru kromě vyloučení mimodeložního těhotenství zbytečný. Na screeningy jsem šla, dělali mi NIPT, abych se případně připravila na Downův syndrom, zbytek krve šel na nějaký geneticky výzkum, kde zjišťovali různé jiné syndromy a mohla jsem si vybrat, jestli mě mají o výsledcích informovat, nebo ne. To byla první věc co byla v letáku ke zjištění downova a těch dalších dvou syndromu; 1) zamyslete se nad tím, co budete dělat, pokud se některý ze syndromu potvrdí a chcete to opravdu vedet? .. následoval popis syndromu a jaké jsou možnosti ....x) jaký je život s dětmi se downovym syndromem (velmi realisticky, ale pozitivně psaný článek, tady jsou do společnosti hodně zapojeni).
    Druhy screening jsem měla indikovany kvůli falotove tetralogii v rodině.
    Ultrazvuk mi dělaly PA dvakrát, aby zjistily uložení placenty a růstový vývoj, (dva aby mohly udělat křivku).
    V ČR mi gynekolozka chtěla dělat ultrazvuk při každé návštěvě (s priplatkem), ale já ji říkala, že sonary velrybám vadí a že plod je taky takový vodní savec, že ho nebudeme rušit. Vždycky se zasmála a zkusila to priste znovu.

Miminko jsem vidět netouzila (kdyby mi předložili obrázek jiného dítěte, nebo třeba opice asi bych neviděla rozdíl) ale na ultrazvuk jsme se s klukem těšili, protože já žasnu nad lékařskou technikou a syn chtěl vidět echolokaci v praxi.
    ADD
    ADD --- ---
    PETEKKA: Kdybych nahodou otehotnela po pate, nesla bych na ty prvni testy. Naopak ten velky utz bych si pripadne zaplatila, pokud by mi ho kvuli chybejicim testum nenapsali - prave kvuli srdecnim vadam. To, co resit nejde, bych opravdu vedet nechtela. Naposledy me zbytecne strasili (abylo by to zbytecne, i kdyby se obavy potvrdily), ja pak pozorovala dite a hledala vady... Priste bych to nechala byt a o nelecitelnych vadach nechtela nic vedet.
    TERRA
    TERRA --- ---
    PETEKKA: Presne jak rika Morgan, ruzne, napriklad nekdo muze mit fobii z nadmernych odberu krve, nekomu vadi ultrazvuky, protoze uz to vnimaji jako zasah do prirozeneho prostredi ditete, nekomu prijde takova standardni pece zkratka zbytecna...slysela jsem toho spoustu.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PETEKKA: Řekla bych různé, neinformovanost, nebo naopak informovaný, ale přírodní přístup... Lidé jsou různé :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Můžu se zeptat, jaké důvody žena může mít k tomu, že odmítá během svého těhotenství lékařské kontroly a dostupné testy ?
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    NIENNA: Aha, to jsem nevěděla.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: Tomu nerozumím...jak nejde nic dělat?
    Např. srdeční vady se tak diagnostikují ještě před porodem - něco se operuje ještě když je dítěv břiše, ale hlavně těhotnou včas a v klidu převezou do nemocnice, kde se o mimčo i matku postarají, takže dítě přežije...
    TERRA
    TERRA --- ---
    SANCHA: Dobre, diky
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TERRA: Právě na doporučení téhle kamarádky. Jsem ale z Moravy, taže neporadím. Ale je tu i hodně pražských co rodily doma, tak snad někdo dá tip..
    TERRA
    TERRA --- ---
    SANCHA: Jasne, a kde jsi potom hledala onu PA prosimte?
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TERRA: Ani ne :) Brala jsem to tak, že i kdyby něco nebylo v pořádku, co by ultrazvuk mohl odhalit, stejně s tím krom potratu nejde nic dělat.
    TERRA
    TERRA --- ---
    SANCHA: mam takovou otazku, necitila jsi nutkami jit na utz, aby jsi videla trochu miminka?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam