• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SHIVA42: O tom jak je to ciste zalezitost zen, celeho kruhu zen, nejenom rodicky, vsechny zeny z okoli se podileji na pomoci tehotne, pri porodu a hlavne v peci po porodu o rodicku a male deti. Zajimavy take bylo, kdyz vypravela o tom, kdyz nejake dite zlobi a nenecha si rict, tak ho zavirali do jeskyne i na nekolik dni jenom s vodou a zakladmin jidlem, opakovane, dokud se neumravni nebo dokonce neomluvi.
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    REPLIKANT: o cem mluvila ta PA z Korziky? Kdybys to mohl nejak shrnout, nemusis se rozepisovat...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MYJKA: ne, nepovedlo se mi ho přesvědčit ani na e-learning
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    CAMELLA: A absolvoval predporodni kurz s tebou?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    REPLIKANT: Jenom chci doplnit, ze mi jako chlapovi neuveritelne otevreli oci a dali klid: 1/ navsteva festivalu prirozeneho porodu, kde sem jako fotograf vyslechl neuveritelne pribehy PA z Korziky, jako puvodni obyvatelky, 2/ prednaska pana Nemravy na stejnem festivalu o dva roky pozdeji (ted uz cilene, zena v tehotenstvi) a zasadni 3/ predporodni vikendovy kurz Jemne zrozeni, to me ujistilo, ze to zvladnem (se stestim) i doma, a za 4/ zpoved kamaradky Smeries tady na NYXu jak to mela ona doma. Ted s odstupem ani nechapu jak sem mohl byt tak klidny. Zasadni bylo rozhodnuti zeny, ze nikam nepojedem, kdyz uz bylo jasno ze nebudu muset balit a ridit v noci do porodnice, uklidnil sem se a pripravil koupel a svicky..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    já tedy rozhodně u (případného) druhého porodu muže nebudu chtít - už teď jsem ho spíš donutila a byl akorát vyděšený a nevěděl co dělat, myslím, že bude lepší, když se mnou bude šikovná dula nebo PA.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    Tyjo, ja si zas nedovedu predstavit, ze by u me muz nebyl. U plozeni jsme byli pritomni oba, tak u porodu jsme taky pritomni oba. Stejne jako u dalsich dulezitych rodinnych momentu. Ale kdybych byla v peci zkusenych PA a kamaradek, dokazu si predstavit, ze by to pro me s nima bylo asi i lepsi :) Musela jsem muze dost navigovat, jak na me sahat, kdy jo a kdy ne a jak silne...a k nicemu me nevedl, to mi dost chybelo. Potrebovala jsem, aby mi nekdo pomahal menit polohy a tak, ja se pokazdy tou velkou bolesti zapekla a zustala lezet v kreci, misto abych se trochu rozpohybovala.
    ULO
    ULO --- ---
    Otec deti u prvního porodu byt nechtěl, já jsem na tom netrvala, chápu, ze k tomu muži nemají průpravu. Navíc mám pocit, že, ne vědomě, prochází kuvadou, takže s nimi je víc práce, než se skutečnou rodickou. Ale řidič sanitky ho přesvědčil, že by u toho měl byt. Ale nakonec nebyl, protože “přece nerodim” (což mi rikaly až do 2doby porodní). Byla jsem rada, bylo to děsný a nemyslím, ze by to bylo min děsný, kdyby tam byl. (Už jsem to psala, ale byla jsem 4hodiny v kuse na sesterně na monitorech). U druheho taky nechtěl byt, ale PA ho znova přesvědčily, že mi může pomoci a jak. A u třetího už chtěl být. A já jsem byla rada, uklidnovalo mě to.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    co je "často zmiňovaný" porodní kanál? sem v životě neslyšela.....kromě kanálu jakože vagíny :D
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: já jsem si až teď u třetího porodu konečně prožila onen tak často zmiňovaný "porodní kanál/tunel" ve kterém se všichni kolem rodící ženy ocitnou.. a muž tam sedl úplně a skvěle, ale on je fakt v mnoha ohledech naprosto jedinečný kousek, dost na sobě pracuje a dokáže být velice bdělý v přítomném okamžiku.. během celého porodu jsem jej chtěla mít u sebe a jeho přítomnost pro mě byla pilířem o který jsem se mohla naprosto opřít..

většinou kolem sebe vidím spíš lehkou bezradnost z toho jak jsou muži do toho jakoby tlačeni, oni prostě nemají moc možností jak se s tím vypořádat, vůbec nepobírají co je potřeba a proč by vlastně taky měli.. dřív péči o rodící ženu a šestinedělku/miminko prostě vzaly za své ženy z rodu a blízké "sousedky".. na ukrajině dokonce komprese bylinné provádí tchýně a podle toho jak moc nebo málo se o snachu stará jasně ukazuje ostatním jaký mají vztah.. věří, že lůno snachy musí být v péči právě tchýně, protože to je pokračování lůna zrající a už pomalu odcházející ženy, vždyť jde hlavně o zdraví dalších vnoučat...

když přijdu k čerstvé šestinedělce domů tak většinou ještě mluvím intenzivně i s mužem o tom, že je v pořádku, že je zmatený, unavený, občas nepraktický a že není v jeho výbavě to všechno zvládat..
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    YEETKA: tak jsem se ho ptala, jakej byl porod a odvyprávěl mi pár na sebe nenavazujících momentů, z nichž půlku ještě řekl špatně (že já volala kamarádku, ale ve skutečnosti volal on, já "pracovala"). a to jsou tomu ani ne 3 měsíce a já si samozřejmě pamatuju každou sekundu :D každý to máme nějak :D
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    ANDREJKA, MORGAN, ano já tentokrát taky. akorát jsem si pro ty 0,5 sklenice vody chodila po každé kontrakci sama, dobrovolně a aktivně, což imho nakonec pomohlo k tomu, že dítě se narodilo při první větší kontrakci :)
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    YEETKA: přesně tak. můj muž byl u prvního porodu (doma), protože jsme neměli kamarádky, které by se mnou byly. přijela jen jedna PA, ale "dělali" jsme to poprvé, tak jsme byli dohodnuti, že v tom budem oba. u druhého už jsem ho nějak nechtěla. měla jsem PA a kámošku, které nakonec nestihly ani vyjet a vše super. to, že chodil na to dříví byla super shoda náhod, ale stejně bych ho poslala za starším synem.
    osobně bych to, že chlapi nemaj u porodu co dělat, tesala do kamene. můžou lepit světla, zatahovat závěsy, vařit vodu, štípat dříví. můj muž u prvního porodu zvládl i masírovat (mě), možná některý zvládne držet ženě ruku. ale pokud má žena aspoň 1 či dvě jiné ženy pomocnice, tak imho chlap pryč.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: U me to bylo presne stejne, u obou porodu muz s flaskou podaval po kazde kontrakci. Taky mam pocit, ze bych to jinak nedala :) A samozrejme mokrej studenej rucnik kolem krku mi silne pomahal prezit.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    KOTENCE: tvl tak to bych nedala. jedina, ale neskutecne dulezita role meho muze pri tlaceni byla po kazdem! tlaceni mi okamzite podat lahev s vodou a starat se, aby nebyla nikdy prazdna. mela jsem tak desne sucho v puse a tak strasnou zizen, ze kdybych jednou vynechala, tak to nedam. musela jsem vypit litry. taky podoli. to je neskutecny.
    METTE
    METTE --- ---
    YEETKA: Ahoj, smim se zeptat, jak ctu prispevky, ziskavam pocit, ze jsi bud PA nebo dula? je to tak? pak by navazoval dalsi dotaz :) snad nevadi
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no tohle je právě ta vyrovnávací fáze, odent to popisoval tak, že chlapům se taky navalí obrovský množství adrenalinu, ale už jej nerozpustí ty další hromony lásky jako u ženy.. nezapadá do škatulky, ale taky bych v tom viděla způsob jak to zvládnout..
    ten "můj" u prvního dítěte taky lítal a řešil děsně důležitý věci, po třech dnech ale přistál.. u těch dalších dětí už si to chtěl taky užít a hlavně byl mnohonásobně víc unavený, takže raději setrvával doma..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: pak je ještě typ můj muž: kterej si vezme 2 týdny volna po porodu, že mi jako pomůže, a to spočívá v tom, že se den co den vydává na svůj warrior quest, kdy každej den vyráží na výpravy za něčím enormně důležitým, nakupuje materiál, kutí na chatě a není k dispozici. s náma stráví suma sumárum dvě hodiny denně (navaří a dítě chvíli podrží, to zas jako jo) a jinak zase tradá pryč... prostě jiná dynamika a focus. já si představovala pobyt na obláčku ve 3, on budoval pro budoucnost, "smysluplně trávil tu dovolenou, když už" a já jsem ho překecávala, ať s náma aspoň každej den posedí v rámci "family quality time" 10 minut na gauči. meh.
    ULO
    ULO --- ---
    YEETKA: musím se zeptat přítele, jestli něco cítil.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    no nevim, ja cejtil vnitrnosti a tekutiny...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ULO: ta vůně je přesně ušitá pro nastávající matku/rodinu, většinou přijde s odtokem plodové vody, ale někdy se prostě žena rozvoní jako květina a ladí samu sebe do pečující polohy..
    u našich porodů si to nepamatuji, ale muž popisuje, že vůni rodící ženy ještě nic netrumflo.. když se začne tahle vůně šířit je mi jasné, že miminko brzy přijde, ale nemám to nijak ověřené, je to jen můj postřeh..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam