• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: já se jí přihlásil jako tatínek od domácích porodů, kde sbírá data proč to lidi dělají, jak se k tomu staví ti otcové atd., to zatím ještě neskončilo, a tenhle dotazník nevím co přesně je, ale osobně na mě působila důvěryhodně

Dr. Anna Durnová
    Senior Researcher @IHS_vienna & @FSV_UK
    Faculty Fellow Yale University Center for Cultural Sociology
    Forum Editor Critical Policy Studies (T&F)
    www.negotiating-truth.com
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: btw. co to je za výzkum? přijde mi to postavený celkem návodně (vyjádření typu "nadužívání epidurálu" apod.)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Anna Durnová, která dělá výzkum týkající se porodnictví a porodů doma, se teď snaží rozšířit dotazník, tak sdílím

Provádíme nyní krátké dotazníkové šetření mezi ženami, které rodily doma v letech 2015- 2020. Naší snahou je zjistit, do jaké míry volba domácího porodu souvisí s úrovní péče o rodičky v ČR.

https://bit.ly/vyzkumPorody
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MEI: já mohu doporučit Šromerovou z porodniho domu U Čápa, rodila jsem v březnu, po mě jí využila kámoška v červenci a jedna s ní bude rodit v listopadu. Je otevřená všemu - jak porodu doma, tak v nemocnici.
    MEI
    MEI --- ---
    MEI: Nedaří se mi úspěšně filtrovat. Pokud máte některá dobrou zkušenost s PA, která dochází k domporodům v Pze, můžete mi do pošty poslat info? Začala jsem to bohužel řešit trošku pozdě a zatím jsem nenašla. Termín mám v lednu a s ohledem na virovou situaci chápu, že rodit v nemocnici nedokážu. Díky moc.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Ty vis velky ufo o tom co rikas...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    musím říct, že za podobné výkony bych už vedle (a to tam je velmi pro-nemocniční mindset) dávala velké varování až tropické ovoce... jakkoli chápu potřebu diskutovat, tak tohle není vhodná platforma.
    co třeba se přesunout do [ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni ] ? to je takové vhodné místo pro emoce...
    KAREN
    KAREN --- ---
    Přizvěte sem prosimvás ještě toho od hořícího jezera...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    VYHULENY_UFO:
    :D tys nám tady ještě taky chyběl..
    posádka kompletní, kompetentní diskuzi zdar ..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: solidni bizar, mame zdravotnictvi na vysoky urovni, detska umrtnost uz neni jako pred sto lety, kdy mymu pradedeckovi z deviti sourozencu jich zemrelo sedm driv nez se dockali dospelosti a stejne se najde dost lidi, ktery musi jit proti proudu a rodit na hnoji pod vlivem psychedelickych drog...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    PETER_PAN:
    jen ještě dodám, že právě o cs existuje řada výzkumů, které tento nativní způsob porodu neuznávají jako bezpečný a dobrý v případě, že je ho nadužíváno, což se děje..
    tahle dost zázračná operace je nyní tak bezpečná, že se bez ostychu do porodu zasahuje při plném vědomí, že se to dá vždycky zakončit takto..
    dokud cs byl jen pro krajní případy, byla naopak snaha maximálně podpořit právě fyziologický porod ..

takže s tebou v tomto ohledu nesouhlasí takoví mástři porodnictví jako je M. Odent, který má na rozdíl od tebe víc než padesát let praxi v oboru ,)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    PISISKVOR:
    ve škatulce domácí porod tahle záležitost přistála protože je u nás velké lobby ze strany babiše na maximální přiškrcení komunitní péče.. jakýkoliv marketing se v tomhle záměru hodí, lidi jako paterpan valí cosi o tom, že existuje masáž ezo matek volajících po dom. porodech a při tom vůbec nevidí, že sedli na lep dokonale na míru šitému mikrotargetingu a dlouhodobé kampani prosazující ústavní porodní péči..
    to nevymyslíš..
    nyní je například v senátu na stole návrh na zřízení komory porodních asistententek.. pařízek a jeho parta do toho slušně šlape..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    PETER_PAN:
    prevence patologie ale nemá nic společného s překotným, neplánovaným porodem..
    opravdová prevence patologie spočívá v maximální podpoře fyziologie těhotenství, porodu a šestinedělí..
    bohužel porodnice nejsou zárukou bezpečného porodu..
    dnes a denně se provádí rutinní zákroky a zásahy, které na sebe nabalují řetěz dalších a dalších..
    tady opět musím poukázat na to, že bez ochoty přijímat nové informace neexistuje konstruktivní diskuze..
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    PETER_PAN: a co furt valis o nejakym domnelym mindsetu? tady i ve vedlejsim klubu. proc jsi na tom furt tak seklej? kdo vlastne ma byt publikum pro to tvoje vztekly stekani (nerozumim)? z jakeho duvodu delas advokata tomu mrtvemu novorozenci? proc ti na tom vlastne tak zalezi? pusobis uplne neprimerene situaci.
    a jak to vlastne vis - ty reci ohledne mindsetu? tys tam s nema u toho byl? znas ty lidi?
    pro me je tahle zprava (jeste ke vsemu z Novinek) maximalne tak na zdvizeny oboci, jinak me to nevzrusuje. na svete se imo deji mnohem horsi veci, nez ze si nekdo at uz z jakyhokoliv duvodu posere porod a zabije si tak vlastni dite (nejsem verici, hodnotu zivota mozna vnimam jinak). je to samozrejme hrozna tragedie (jejich tragedie), ti lidi udelali obrovskou chybu a tu chybu PRIZNAVAJI a uvedomuji si ji (alespon podle Novinek). pokud je ta matka alespon prumerne inteligentni a netrpi dusevni poruchou, ktera by ji znemoznovala uvedomovat si, co zavinila, neumim si ani predstavit, jak si tohle odtrpi.
    s domacima porodama to nema vubec nic spolecnyho, ocividne je to nejakej ulet. nechapu, co te tak cili, ze s tim musis zasirat oba porodni kluby (a pro presnost - nejsem zastance domporodu, ale ani odpurce, vnimam je neutralne; na teto zprave mne prijde strasny jen to, ze podobne posahani aktivisti jako ty to strcej do pytle domporodu na ktery se pak optikou tohoto jednotlivyho pripadu divaji nejen oni sami, ale nejspis se tim jakoze snazi ovlivnit ostatni, nebo o co ti teda vlastne jde - teda ovsem krom tveho vlastniho porodu a tvoji mamky, samozrejme; btw ale prezili jste to teda nakonec, ne? tak co resis, dyt to je prece to hlavni ne, na okolnosti sere pes mrk mrk). namaste zmrde, polec si svoje kuri oko a neotravuj.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KAREN: Ne, ulevit si nepotrebuju, ale uznavam ze ty medicinske veci me hodne trapi. Proste mi to neda a to jsem zaroven i kritik rady soucasnych mainstreamovych konceptu. Casto poukazuji na prokazane a opomijene ucinky rostlinnych "drog", kritizuju prizdisracstvi a ignoranstvi v medicine a snazim se poukazovat ne prevenci, predchazeni patologiim atd. Proste jsem v tomhle aktivista a uznavam ze se na me projevuje moje profese umocnovany pocitem zmaru ze ty dobre veci nejde aplikovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PETER_PAN: A ty máš teda dojem, že v klubu POROD DOMA příznivci vítáni maj tyhle tvoje osekaný argumenty nějakej význam? Nebo to je nějakej attention whorism?? Chápu tvoje východisko, "úplně zmršenej porod", možná si potřebuješ nějak jako ulevit, ale... srsly?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YEETKA: Ne, ty vubec nechapes jak funguje transfer vedeckych znalosti od praxe (obecne), jak funguje oponentura a jakym zpusobem dochazi k definovani nejakeho zobecneni. Obecne u klinicke praxe nejsou piliri ani tak dilci studie, jako nasledne metaanalyzy a nahlizeni te informacni mozaiky z pohledu toho co vime, jaka je praxe a jake jsou pros/cons. Rada dalsiho feedbacku jde pak z praxe zpet do primarni vyzkumu.

Tzn. celkovy pohled na nejaky klinicky problem prochazi v prubehu let samozrejmne kontinualni revizi nebo zpresnovanim, ale rozhodne to neni tak ze nekolik dilcich studii nebo vykriku jednotlivcu kteri nemaji argumenty (argumenty k vytvoreni zobecneni) najednou meni cely obor. Ano, muze se to tak stat, delo se to a je rada prikladu, ale obecne ne.

Napriklad u CS je jednoznacna shoda (u lekaru venujici se porodnictvi, ne PA a jiny haluze) ze je to prinosna a bezpecna metoda. Jsou slyset argumenty lidi mimo expertniho obor porodnictvi, ale proc/cons jsou za ty mraky let jednoznacne prozkoumane ve prospech CS. Predstava nekterych lumenu, ze nemocnice tlaci CS protoze z neho maji vetsi plneni od pojistovny je haluz, ktera vytesnila tu puvodni validni informaci o tech prinosech. Tu informaci ktera ma statistickou i klinickou podlozenost.

Proc? Proc to tak je? Protoze na zacatku tech uvah je ezotericky axiom ze CS neni prirozeny, kdyz neni prirozeny tak neni tak dobry, kdyz neni tak dobry tak existuji nejaka rizika a negativa a ty kdyz existuji tak je to duvod proc se mu v idealnim pripade vyhnout. Pak uz staci jen ty rizika zvetsovat a hovorit o nich. To ze jsou treba velmi mala, to uz je jedno. U nekterych klinickych problemu jsou zavazny komplikace treba u 5 pripadu z 1000, nebo 5 pripadu z 10 000, ale da se o nich hovorit a najit v absolutnich cislech hodne lidi kteri s tim meli problem. A argumenty pro/proti cemukoliv dneska najdes uz na uplne vsechno a jejich relevance, rating, jak moc jsou validni pri nahlizeni celku - muzes s klidem vytesnit kdyz to nezapada do tveho videni sveta.

Aby se tomuhle predeslo mame nejaky system validace toho co je lege artis v medicine a ten se uzkostlive snazi exkludovat vsechny ty pristupy ktere jsou intuitivni. A diky tomuhle pristupu jsem sice prosli a prochazime mnoha chybama, ale jsme schopni referovat tenhle trend : [ PETER_PAN @ Fitness & vše kolem něj ]

A ted problem s tebou. To jak to prezentujes (napr. zanedbatelna rizika epiduralu - dneska udelanyho v zapadnim svete) jasne ukazuje o jaky informacni proud se opiras. A jestli mas moznost ovlivnovat rozhodovani rodicek a tvrdis jim neco ve stylu ze CS radeji ne, jen kdyz jako opravdu nebude zbyti, ze epidural ma dost rizika, a strasis je takovym zpusobem - tak jses odpad ve stylu Jaroslava Duška.

Vsechny veci v klinice maji svoje rizika, ale casto to jsou to rizika na urovni padu letadla. Jsou lidi co nepoleti letadlem protoze se boji ze spadne a ty stejni lidi sednou do auta a jedou po D1 z Prahy do Brna. A o tomhle je obecne boj klinicka praxe vs. pseudo-odborne novotvary.

Znam jednu PA, jmenuje se Magdaléna Ezrová. Je to uplne vylizana ezo-pica, co veta ohledne medicinskych temat to sracka (ockovani, HA, ATB, konzumace masa). A tenhle clovek je schopnej normalne rict ze byla na odborne prednasce z porodnictvi (nejake jine ezo-pice) kde se dozvedela (a je tedy odborne dovzdelana) ze sonograficke vysetreni predstavuje pro plod riziko a je mozne ze kvuli nemu bude v dospelosti neplodne (uplne totalni hovadina). A odejde stredem. Ve svem tehotenstvi nesla na zadne testy, mela za celou dobu 1 sono, tvrzeni ze kdyz dite bude chtit tak klidne i poskozene a i kdyz ho nebude chtit tak by sla na potrat i se zdravym klidne v pokrocilem stadiu. Porod doma. A pak tyhle sracky cpe dalsim maminkam.

A tohle je ten hlavni duvod proc je tu averze proti PA a domacim porodum. Protoze ty lidi ktere to pritahuje, ktere to marketingove razi, jsou dost casto z tohodle testa.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    https://sarahbuckley.com/epidurals-risks-and-concerns-for-mother-and-baby/

a kdo by měl zájem se seznámit s celou řadou analýz týkajících se rizik cs, epiduralu a důležitosti správné funkce primitivní části mozku.. a ještě k tomu získat úhel pohledu jednoho z nejuznávanějších porodníků..
    Childbirth and the Future of Homo Sapiens - Michel Odent - Knihy Google
    https://books.google.cz/...Childbirth_and_the_Future_of_Homo_Sapien.html?id=pwc9mgEACAAJ&redir_esc=y
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YEETKA: OK. Vidim to jinak. Kazdopadne diky za reakce a diskuzi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam