• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY:
    taky jsem se chtěla hlásit do olomouce.. ale je tam 1800 hod praxe a pokud se praxe nedělá v olmiku, tak se od dalšího roku za možnost chodit jinam bude platit..
    alespoň pro brno to tak je.. a bez mentora, takže tě pustí k práci výjimečně a blbě se pak plní náplň
    PETPET
    PETPET --- ---
    Nedavno jsem zacala pomahat jedne uzasne dule s eshopem zamerenym na zeny - michame bylinkove smesi na naparku, koupele, masaze. Pro zeny pred porodem i po nem. V eshopu najdete i satky beng kung na zavazani briska po porodu a sici bylinky :-)
    Smes vam namicham s radosti a laskou!
    Harmonie ženy | Vše pro holistickou péči o Harmonii Ženy nejen kolem porodu
    https://harmoniezeny.cz/
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    Trochu ot. Holky studovane PA. Koukam na dalkove studium (aano, mesic po prijimackach)... mate zkusenost se studiem v Pce a Ol? Kombinovane studium urcite. Tot me nejblizsi, ale nebranila bych se ani delsimu dojizdeni. Diky
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    ULO: diky, budeme shanet i pribehy domporodu ze zahranici...takze muzes prispet psanym slovem .-]
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Diky moc za super zpravu, uz vyreseno
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    REPLIKANT: posilam
    KAREN
    KAREN --- ---
    REPLIKANT: Ahoj, pochytila jsem, že se do Prahy bude stěhovat "moje" PA - kdy, to fakt nevím, ale za dotaz by to stálo, myslím... Když tak pošta.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Ahoj, nevíte nějaké doporučení na PA na začátek srpna, Praha Žižkov? Máme jednu, ale už má klientky, tak jako zálohu. Děkuji!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GIDDY: to zni vyborne, takhle nejak bych si to poctvrty predstavovala :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ženy co žijete v cizině..
    dělala jsem malý průzkum jak to teda je jinde s dulí oporou a v podstatě jsem zjistila, že :
    1. bývají součástí porodních domů, ženu provází celé těhotenství a po porodu pomáhají dál dokud je potřeba
    2. většinou jde stále o soukromou službu
    3. sem tam je nějaký pilotní projekt, který financuje duly, které pak provází sociálně slabší ženy těhotenstvím a porodem a jsou placeny systémem..

ráda bych pomohla u nás v Brně otevřít centrum porodní přípravy a poporodní péče a hledám nějaký funkční model, abych nevynalézala kolo..
    jednám o tom s piráty, kteří chápou jak důležité pro ženy je porodit důstojně a jak je důležité se na porod připravit a mít pomoc po něm..

máte prosím některá s něčím podobným zkušenost?
    nebo nevíte o někom, třeba vaše pa, dula v zahraničí, která by byla ochotná si se mnou dát menší online setkání na téma "jaké jsou u nás možnosti?"
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    taky nemam kvalitni fotky, a hlavne je mam vytistene a elektronicky asi ztracene (z druheho porodu), prvni jsme ani nic nefotili, az po a to mam krasnou fotku, ale jak rikam...

jinak hlasim uspesny domporod kamaradky v Kolíne, PA přijela z Lysé nad Labem, kdyz nebyl snih, to jim vyslo, porod v terminu, zakalena plodovka, apgar 10, kamaradka 43 let, třetí díte, hodně rychlý porod v poloze na čtyřech, no mám z ní radost...PA udělala i ten odber z paticky
    takze i za techto dob, doma se rodi, coz je asi lepsi varianta nez v tuto dobu porodnice :(
    ULO
    ULO --- ---
    SARKALINA: rada bych přispěla, ale rodila jsem v noci za šera :-/. Říkal muž, že by nejradši naši PA zaplatil kurz foceni ;). Pro nás mají fotky sentimentalni hodnotu, ale bez ní se na ne koukat nedá :(. Podívám se ještě po fotkách dalších dětí.
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    Pro účely nově vznikajícího projektu sháníme fotografie z domácích porodů.

Cílem projektu je přispět k tomu, aby se těhotenství, porod a vstup do mateřství stal pro ženy pozitivním a posilujícím zážitkem, z kterého budou čerpat životní sílu dlouhá léta.
    Projekt by měl pomoci rodičům v rozhodování jakým způsobem a kde přivést na svět očekávané děťátko (doma x v porodnici).
    Projekt bude obohacující i pro porodní asistentky, lékaře a komunitní porodní asistentky.

Pokud byste chtěla některá z vás přispět kvalitními fotografiemi, pište prosím do zpráv.
    Díky!

YEETKA
    YEETKA --- ---
    SARKALINA:
    teď covid dost zhatil snahy zřídit komoru porodních asistentek..
    to kdyby se stalo, tak možnost provozovat komunitní péči legálně by byla úplně zabitá.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    Hezký výzkum, kvůli zákazu rodit u nás v porodním domě sem rodila doma
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    GIDDY: je to komplexni problem. snahy zespoda jsou v CR nekolik desitek let, ale momentalne jakakoliv systemova zmena narazi na politiky a jisty zajmovy skupiny. vlada a doktori jsou spokojeni s vysledkama v porodnictvi co do poctu perinatologicke umrtnosti a je to pro ne primarni kriterium (dost mozna i jedine?), pres ktery nejede vlak. protoze jsou to vetsinou muzi kdo rozhoduji, dalsi aspekty porodu neberou v potaz. verim, ze pokud by:
    1/ spolurozhodovala o zmenach zena, ktera mela moznost zazit prirozenej porod bez zasahu,
    2/ parizek by odstoupil ze sve funkce
    3/ vyladil by se zakon o porodnich domech a o peci poskytovane komunitnimi porodnimi asistentkami
    4/ krajske urady by prestaly limitovat registrace porodnich asistentek co do rozsahu poskytovane pece
    5/ ministerstvo zdravotnictvi by prestalo ignorovat fakta, ktera jim nekolik lek predsunuje UNIPA, PDCAP, HAM, Ceska lobby, atd.
    6/ nekdo vlivny by zalobboval u pojistoven, aby zacaly hradit peci komunitnich asistentek (v soucasne dobe se odkazuji na zakon)
    7/ mezi doktory, pracovniky RZS, nekomunitnimi asistentkami, zakynemi porodni asistence by vzrostlo povedomi o bezpecnosti prirozeneho porodu
    8/ vyrazneji by vzrostl zajem zen o porody doma / v porodnich domech

zmena by se prosazovala podstatne lepe a mela by sanci na uspech.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN KERRAY: na redditu by to potřebovalo nějaký plusy, místní konzervy nebo co já vím co jsou zač si na tom tam vylívají zlost ,)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: Hih. Zrovna s tim sem jdu ,D
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    TZ: Výsledky studie FSV UK: Češky rodí doma hlavně kvůli stavu porodní péče | Fakulta sociálních věd UK
    https://fsv.cuni.cz/...dia/tz-vysledky-studie-fsv-uk-cesky-rodi-doma-hlavne-kvuli-stavu-porodni-pece

Důvodem jsou hlavně zákroky, které jsou rodičkám prováděny bez jejich souhlasu a také znevažování jejich pocitů a schopností. Doma by často nerodily, pokud by si mohly v porodnicích vybrat porodní asistentku nebo by existovaly porodní domy (jak je například zvykem v zahraničí).
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    GIDDY: vicemene stale stejne, par jich kolem prahy znam, poslu ti seznam?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam