• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHM8Bosna a Hercegovina - historie, současnost, tipy a triky na cestování
    BOSNA A HERCEGOVINA


    Bosna a Hercegovina (BiH, BaH) (bosensky/srbsky/chorvatsky Bosna i Hercegovina, cyrilicí bosensky/srbsky Босна и Херцеговина) je federativní přímořská republika na Balkánském poloostrově v jihovýchodní Evropě. Sousedí s Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou. Do roku 1992 byla součástí bývalé Jugoslávie. S mořem je spojena úzkým koridorem k přístavu Neum.

    Bosňáci a Chorvati vyhlásili 3. března 1992 nezávislost Bosny a Hercegoviny na základě vůle bosenského a chorvatského obyvatelstva vyjádřené v referendu dne 1. března 1992. Srbové referendum bojkotovali a 7. dubna 1992 vyhlásili vlastní republiku. Politický konflikt přerostl v ozbrojené srážky, kterým padlo za oběť mnoho obyvatel Bosny a Hercegoviny (mj. v tzv. etnických čistkách) a které velmi posílily vzájemnou nevraživost mezi národnostmi země. V této válce bojoval prakticky každý proti každému. OSN vyslala do Bosny a Hercegoviny jednotky, které rozdělily bojující strany. Po 42 měsících bojů byla pod tlakem USA 21. listopadu v Daytonu uzavřena mírová dohoda, která byla slavnostně ratifikována všemi bojujícími stranami v Paříži 14. prosince 1995.

    Bosna a Hercegovina se skládá ze dvou geografických a historických oblastí: větší Bosny (okolo 42 000 km²) a menší Hercegoviny na jihu. Bosna je velice hornatá země, totéž platí i o Hercegovině (okolo 9 000 km²). Na severu se horské oblasti přeměňují v nížinatou Posavinu, respektive v Panonskou nížinu. Dinárské části Bosny se táhnou od západu na východ. Hercegovina se skládá ze dvou částí: horské (vysoké) a jadranské (nízké) Hercegoviny, která se dotýká Jadranského moře v oblastech od Neumu po poloostrov Klek. Významná jsou také tzv. polje, rozsáhlejší horská údolí, která se objevují při povodí bosenských řek (Uny, Vrbasu, Bosny, Driny), od jihu k severu, resp. na Neretvě od severu k jihu.

    Hlavní město státu je Sarajevo (zhruba 400 000 obyvatel), dalšími velkými městy jsou: Banja Luka (přes 100 000), Zenica, Tuzla, Mostar , Bihać, Prijedor, Brčko, Travnik, Trebinje a Livno.

    Nejvyšším vrcholem je Maglić (2 386 m), který se nachází v jihovýchodní části federace. Klima je mírné kontinentální; léta jsou teplá a zimy naopak chladné.

    Bosna u nás
    Mapa Bosny a Hercegoviny
    Památky a přírodní krásy
    Rady na cestu
    Sarajevo
    Bosenské války
    Demografické, geografické, ekonomické a politické údaje
    Zprávy z Balkánu v AJ
    rozbalit záhlaví
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    děkuji všem, výlet byl skvělý i když napoprvé jsme se spíš jen seznamovali. Fotky pošlu ale teď prosím nutně pomoci, potřebuju tohle identifikovat:
    https://photos.app.goo.gl/KukqVj1cS2fd6VV86
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GILLIATT: dík, našli a pojedli
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    SHM8: SM3: jo jo, mně přijde že většina začně mluvit o válce, hned jak se trochu víc picne:) , a jsou to fakt příběhy, že by vydaly na film, v Banja Luce jsem se kamarádila s chorvatskou katoličkou, utíkali ze Zagrebu, do Podgorici, nakonec zakotvili v BL, naštěstí se to podařilo celé rodině..
    Čechy mají rádi, protože jsme tehdy přijímali uprchlíky, a co prý velmi ocenili, že mohli okamžitě začít pracovat - kromě toho, že dostávali nějaké dávky, tak i pracovní povolení.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    RATTKIN: tak to nevím, já jsem spíš na ty hustý čorby:) , ale na polívku to bylo vždycky fajn např. tady: https://www.facebook.com/Stara-Obala-634737429957600/ - restaurace Obala a hezký posezení u řeky.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    kde je prosím v Banja Luka dobrá Begova Čorba? dnes, je náš poslední večer.
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    87HIGHFLYER: Sorry, jsem to prehlidnul, jsem nejakej prepracovanej;)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    HONDZIK: proto jsem psal i free kosovo:)
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    87HIGHFLYER: Rattkinovi se ale daná příhoda přihodila v Republice Srbské, tam by ho za tričko Kosovo is Serbia spíš asi naopak pochválili;))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    S tou Albánií to byla spíš kuriozita, třeba ve velký části pekáren pracujou albánci (levná pracovní síla) a Bosna není Srbsko. Ten děda klidně mohl bejt jen nějakej pošuk, nedělal bych si z toho obrázek. Příjde mi, že lidi z bosny si o albáncích často myslej že jsou to burani a vidláci a jsou i terčem vtipů.

    Když jsem byl na návštěvě rodiny mojí partnerky, tak její děda za mnou jedno ráno přišel a začal mi něco říkat. Já Chorvatsky/Bosensky/Srbsky* rozumím hodně mizerně, takže po tom, co skončil a začal se smát, jsem se smál taky. Ptal jsem se pak o co šlo a ten fór byl v tom že mi popřál dobrý ráno albánsky, což je hrozně vtipný, protože albánci jsou dementi (aspoň v očích toho dědy). Já samozřejmě nepoznal, že mluví jinym jazykem než normálně.

    Každopádně žádnej stres bych z toho neměl, pokud nebudete provolávat kosovo is serbia/ free kosovo nebo hesla o mladičovi apod, budete celkem v pohodě:D

    *tím, že srbochorvatština neexistuje, nastala trochu zvláštní situace, kdy místní neříkají, kterým jazykem mluví. A tak říkají doslova "po našem". Což je vtipný o to víc, že rozdíl mezi chorvatštinou, bosenštinou a srbštinou (krom cyrilice u posledního) je asi tak na úrovni nářečí v čechách a na moravě.
    SM3
    SM3 --- ---
    A k tomu focení, problém byl jen jednou v Albánii v Tiraně, když jsem si pres plot vyfotil nějakou budovu a nabehli z obou stran ulice a musel jsem tu fotku smazat, byla to sídlo nějakého papaláše, obecně tam platilo nefotit státní budovy a vojaky/fizli, ale to měli kecy i ve Francii...
    SHM8
    SHM8 --- ---
    SM3: jj.. taky jsem si dával pozor, abych o válce nezačínal, ale nakonec to byli místní, kteří to po čase otevírali a já je nechával, protože mě to samozřejmě zajímalo..
    SM3
    SM3 --- ---
    RATTKIN: :) Fizlove/celnici se na Balkane resi uplatkem (opatrně), alespon dle mych zkusenosti, ať uz s osobakem nebo kamiónem.
    Naposled mi typek v prosinci v Srbsku tvrdil, že za každý problém na kartě (záznam pro jízdu s kamiónem) dostanu 300e a firma 1000e pokutu, to mě pobavilo natolik, že jsem neudržel usmev a říkám ok. Provedl kontrolu našel porušení a prý jak to uděláme, dostal nakonec 50e a ještě nám s kolegou 10e vrátil na kávu :D Pak mi srbové říkali, že jsem magor a měl jsem mu dát max 10e.
    Mluvím na ne takovou "cecho/slovenstino/srbstinou" a domluvíme se, pokud umí anglicky tak je to jasné, ale na ty moc štěstí nemám.
    Trickama bych je neprovokoval, ono vám nejspis nikdo nic neudělá, ale nehodí se to, ta historie je poměrně mladá a stačí k tomu prvni průvodce nebo odkaz co ti přijde pod ruku...
    Za x návštěv Bosny/Srbska/Albanie/Makedonie jsem zažil jedinou vyhrocenost od mladých ozralych nacků v Guče/Srbsko, bylo to chvíli po uznání Kosova v čr, nakonec to skončilo u pár panaku s tím, že se nebudeme bavit o politice, ale musíme se s nima napít :)
    Jinak nas obecně čechy mají rádi asi všude, týpek v Bosně po pár lahvích vytáhl Čezetu, že si jdeme zastrilet, když jsem z těch Čech, byli jsme tak ožralí, že vystřelil párkrát na jezero a když mi to dal do ruky, tak jsem vyndal zásobník, radši ho schoval a necim to zakecal... Ještě chtěl přinést pusku, ale k tomu naštěstí nedošlo.
    Jinak když jdeš na to opatrně, tak většina lidí se se mnou byla ochotna bavit i o válce a jejich názorech, jedno jakého byli vyznání...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Vrbas krásné chladí a zítra na Jajce
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tak nás zastavila policie, prý jsem na křižovatce zahnul do směru, který se nesmí (vlevo) podle mě tam odbočovací pruh byl, ale bylo to rozjezdené a nehádal jsem se. měl jsem jít s pokutou na poštu, ale pak mě pustili s domluvou. ještě se budu bát jezdit autem... já jsem fakt chtěl jet podle předpisů!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    přijal by někdo pozvání zítra (pondělí) do Tihe noči na večeři a pokec?
    SHM8
    SHM8 --- ---
    RATTKIN: v pohode, to se muze stat komukoliv na spoustu ruznych zpusobu, sic tohle jsou dejiny nedavne.. nikdy bych nerekl, ze se muze turisticky pruvodce tak hodit...
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    RATTKIN: proste neres politiku, dejepis a asi radsi i zemepis a bude to OK. Nedelala bych z toho vedu.
    (otazku na Stejskal tricko povazuju za vtip)
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    RATTKIN: To je otazka, jestli nahodou nekdy pri sve realitni cinnosti Stejskal nekoho z mistnich nepodelal;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tričko RK STEJSKAL.CZ je nebezpečné?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    díky za vysvětlení, snad už žádné problémy dělat nebudeme. cestujeme hlavně po slovanských zemích, třeba v Polsku nemají rádi Němce, ty důvody chápu, ale na Balkáně jsme prvně, pro místní je to asi úplně jasné, ale ani manželka která se v dějepisu trochu vyzná, to neodhalila. Já jsem asociál z vesnice, kde největší prohřešek je když ti náhodou vyrostou větší rajčata než sousedovi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam