• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    HUGOT
    HUGOT --- ---
    mate nekdo primou zkusenost s odstranovanim cervotoce z nabytku nejakou ekologickou cestou? Mame na chalupe kredenc, ktera je napadena a rad bych ji zachranil, ale chceme v ni uchovavat nadobi a potraviny, takze bych to nechtel delat nejakym jedovatym chemickym dryjakem. Na netu jsem nasel nejake navody vetsinou svareny ocet s vodou, peprem a ruznymi dasim ostrym korenim... Mate s tim nekdo zkusenosti? Diky
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    já myslel, že ta s kuličkou je podle rocwela, ale to je úplně jedno ...
    mě jde spíš o to, jak často budu musit brousit nástroj, případně kolik se přitom nadřu když se do toho budu snažit opracovat o tvarů, co chci

uvidíme :-)
    MIC
    MIC --- ---
    NITE: tak tak. brinellova zkouzka tvrdosti nijak neresi vydrz namahani ohybem.
    NITE
    NITE --- ---
    NIKOPOL: Tak ona ta tvrdost je dana silou potrebnou na zatlaceni kulicky. Ted se mi to nechce znova hledat, snad to ma i nekolikanasobne vetsi tvrdost nez dub, ale v praxi to treba nebude zas tak uzasny. Tolik o tom nevim a zatim jsem jenom videl tu fosnu. Ma teda takovy drobny prasklinky na povrchu, ale podle me laika nejdou vic nez 3-4mm do hloubky, spis min.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    NITE: :-) to zní dobře.
    prej je to dvakrát tvrčí než dub .. teda jsem se tady dočet (?)
    snad jediná podmínka je, aby to nemělo praskliny ....

NITE
    NITE --- ---
    NIKOPOL: Jednu fosnu ti prodaj, uz jsem tam jednu kupoval :) Ale zalezi, co maj zrovna skladem, kvuli jedny fosne nebudou nic objednavat. Cena se samozrejme lysi drevo od dreva, ale co ja jsem tam dostal za cenu tak to byla jedna z nejnizsich (i kdyz to asi bylo i tim, ze mi rekl neco z hlavy do telefonu, kdyz jsem tam prijel tak to bylo vic, ale rekl jsem, ze do telefonu rikal neco jinyho a bylo :). No a fosnu jsem si u nich vybral, ale z dost prebranych zbytku, bylo to vsechno krivy a pripadne s vadama. Jinak nevim, co chces a na co, ale budu mit zbytek cumaru asi 5x15x90 cm, kdybys nahodou chtel :)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    NITE: .. tak jestli budou ochotný mi prodat jen jednu fošnu .. tak to vypadá, že by asi šlo ... teda, ještě se neví kolik za to chtěji :-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    NITE: :-) děkuju za odkaz (těch 5x5x60 je minimum .. klidně si vemu větší hranol nebo fošnu, co je tlustá těch 5 a šíroká třeba 20 ... to je jedno)

záleží spíš kolik za to kde kdo bude chtít
    NITE
    NITE --- ---
    NIKOPOL: Takhle maly kousky asi budes shanet tezko. Kdybys chtel neco vetsiho (fosnu), http://www.dlh-czechrepublic.com/ jsou docela dobry na exotiku, ale zalezi co chces. Jinak maly hranoly a mensi bloky zajimavejsich drev se tak ruzne prodavaj treba na strenky nozu, zkus knife.cz (forum) nebo zagooglit. Je to samozrejme drazsi...
    GREGI
    GREGI --- ---
    taky bych potreboval nejaky zajimavy dreva tak dej vedet kdyz neco najdes:)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ISATAG: jj,.. jak na jatkách,, k zblití :-(

ISATAG: děkuju, zkusim i dýhárnu
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    NIKOPOL: Vyzkousej nejakou dyharnu. Urcite budou mit nejakou hnusku co se jim nevyplati zpracovavat. A to se muze jednat o docela solidni pilarskou kvalitu. Nebo se od nich daji kupovat zbytkova prkna ci pinoe co zbydou z loupani. Kousek od Melnika je jedna ;-)
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    NIKOPOL: Fordaq je databaze v oboru zpracovani dreva. Jde tam toho najit celkem dost ;-) S tim tvym nazorem souhlasim, jeste za studii jsem byl na jedne exkurzi - tusim StoraEnzo nebo tak a tam to litalo skrz kotouce rychlosti 60km/h, tridici linka to na konci sazela do palet. Vse plne automatizovane. Prakticky bez zastaveni jezdili do arealu kamiony s kulatinou a z arealu kamiony s rezivem. Atmosfera jak na jatkach. Ble. Jen na to pomyslim, tak je mi k zbliti..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    MTJ: praha :-) ...

jo, nějak tak, sem tam prkno, semtam hranol (spíš ten hranol) nebo malej bloček .... spíš jako na řezbu a podobně

jsem koukal tuzemský dřevo se dá dobře koupit rovnou na pile ...
    ale to cizí ... kde se třeba koupí americká a finská bříza (viděl jsem že to takle označujou lidi, ale taxonomickej druh u toho nebyl) z těch americkejch by mě zajímala ta bříza černá (taky)

kde sehnat třeba tropickou třešeň, eben nebo mahagon ?

pro mě uajímavý jsou rozměry 2 x 3 x 10-15 cm (ale to spíš okrajově)
    a pak 4 x 4 x 60 cm (a větší) víceméně jakýkoliv dřevo (suchý alespoň přibližně pro řezbu)

vim, že něco se dá koupit třeba na http://www.jatagan.eu, ale to jsou pálky neskutečný za kousek špalíku :-(
    MTJ
    MTJ --- ---
    NIKOPOL: To ale přece nemůže nikdo myslet vážně, že tam jako někdo z česka nakupuje. To je myslím něco jinýho než ty hledáš. Máš teda v plánu občas si pro sebe koupit pár prken, ne? Rozhlédni se okolo, určitě najdeš nějakýho lokálního prodejce. Jen tady u nás jich je v okruhu 20 km asi 5 o kterých vím. Kde bydlíš?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    jo ... tak nebo onak, projevuje se to stejně ... auditko mrtvý, dobrá rada k pohledání :-)

jsem vlez na ten fordaq.com ... nakupuje tam někdo ? ... mě docela naskočila husí kůže, lek jsem se když na mě z těch fotek dolehlo jakej je to průmysl jak jedou ty obr kombajny a sklízej celý lesy ... to je příšerný
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    NIKOPOL: Mozna ze je to opacne :)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    koukám, dřevo lidi uvyklí pracovat s počítačema moc nebaví, co ? :-)

to je škoda
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ISATAG: :-) díky moc, kouknu na to
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    NIKOPOL: www.fordaq.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam