• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    XAJA
    XAJA --- ---
    MTJ: áno. červený smrek alebo smrekovec;)
    MTJ
    MTJ --- ---
    XAJA: Modřín je na slovensku červený smrk? Tak jsem se zase něco naučil :)
    A jinak jo, je opravdu hodně odolnej, jediný na co bych si dal při výběru bacha by byla běl – pokud možno používejte prkna kde je jí co nejmíň.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MTJ: tak. ten červený smrek je podľa normy stredná trieda trvanlivosti, odolnosť voči hnilobe celkom dobrá. ja som pri tom kompostéri rátala pri budovaní s tým, že by mal vydržať tých cca 7 rokov. zatiaľ to na to vyzerá.
    MTJ
    MTJ --- ---
    LINKOS: U nás jsou k dostání normálně, suchý za cca 7500,- za kubík (takže levnější než smrk) a skoro určitě by to šlo sehnat i syrový. Pokud u vás ale akát opravdu nevedou, šel bych do modřínu. Syrovej seženeš za hubičku a vydrží taky moc.
    GREGI
    GREGI --- ---
    LINKOS: to ze se dela a prodava neznamena ze je to dobry;) jestli chces aby ti to vydrzelo dele jak 3-5 let pouzij cihly pokud nesezenes nejaky opravdu drahe drevo:)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GREGI: tak standartně se to ze dřeva dělá a i prodává
    MTJ: mám pocit, že z akátu se budou prkna špatně schánět
    XAJA
    XAJA --- ---
    LINKOS: ja mám červený smrek. zatiaľ tri alebo štyri roky a drží.
    MTJ
    MTJ --- ---
    LINKOS: akát
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Optimální by byl zerav obrovský, resp. u nás známý spíš jako túje. Nesaje vodu a obsahuje nějaké látky, které zabíjejí většinu parazitů. Nicméně mám tušení, že tolik peněz za kompost dát nechceš:).

A byť mi nápad dřevěného kompostu nepřijde zrovna dvakrát šťastný, tak si to udělej třeba ze smrku nebo borovice. Napusť ta prkna nejprve pořádně fungicidním roztokem (konkrétní ti neporadím, ale když někam přijdeš a poprosíš o něco na zabíjení dřevokazných hub, tak ti něco určitě dají). A pak to napusť třeba lněnou fermeží. Dva tři roky by to fungovat mohlo.
    GREGI
    GREGI --- ---
    LINKOS: urcite to chces ze dreva?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    měl bych takový dotaz, jaké dřevo je dobré na kompost, přihnuté pařeniště, případně vyvíšený záhonek. Tedy dřevo co odolá případnému roskladu, když bude přihrnuto hlínou, případně tlející trávou a tak. Předpokládám, že takový smrk by tam moc dlouho nevydržel. Případně jak ho šetrně ošetřit, osobně bych nejraďeji nějakým přírodním olejem.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    XAJA: vsak prave proto nez z toho zacnu neco stavet, tak bych rad vedel, co to umi. Ono je to docela mekke drevo na povrchovy poniceni, jakoze do nej stournu sroubovakem a hned tam je dira, ma to i celkem velke leta, asi 1 cm (jak ktery prkno), ale zase jsem si na to stoupl a drzi to jak helvetska vira..
    XAJA
    XAJA --- ---
    R6ANDREW: takmer každý aspoň trochu skúsený stolár?

a nečakaj žiadny zázrak. na obalové materiály sa ani v usa nepoužívajú nejaké špeciálne materiály, ale práve tie najbežnejšie a najlacnejšie:)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    já nevim no ... myslel bych, že americká firma ti jistě odpoví, že jde o cedr :-)
    nicméně i když uděláš poličky ze smrku nebo borovice, tak se rozpadnou až za hóódně dlouho

navíc tyhle věci jako cívky na kabely a palety musej držet, takže poličky asi docela v pohodě
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    NIKOPOL: njn, tak kde ale najit cloveka, ktery ma zkusenosti se drevem, ktere posila americka firma jako bedneni na civkach s optickymi vlakny? ;-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    R6ANDREW: no druh dřeva ti asi odalí každej, kdo má stim danym dřevem zkušenost, nebo bude vědět, že to nikdy neviděl ...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    XAJA: tak je ti IPPC, opravdu, dekuji za upozorneni, prozkoumal jsem vice prken a na jednom to bylo krasne citelne.. takze je to tepelne osetreno proti skudcum..take dobre:) puvod dreva a druh stromu, to tedy nemam sanci zjistit, pokud se nezeptam dodavatele? chjo:(

Stejnak diky za osvetlenou
    XAJA
    XAJA --- ---
    R6ANDREW: ipcc či ippc? no, podľa mňa ide len o pečiatku osvedčujúcu splnenie fytosanitárnych noriem - toto je nutné na obalových výrobkoch (cievky, palety), ktoré sa využívajú na medzinárodný obchod, z dôvodu zabráneniu prenosu škodcov a chorôb. (teda, usudzujem z toho "ht" za označením krajiny a číslom certifikátu, že označuje tepelné ošetrenie, nie chemické:
    What treatment methods will be acceptable?
    The IPPC standard(ISPM-15) allows for two treatment methods - heat treatment and fumigation with methyl bromide. Heat treatment will likely become the most popular method due to environmental concerns caused by methyl bromide used to fumigate packaging. The standard calls for heat-treated material to be heated to 56 degrees Celsius for 30 minutes. This can be achieved by using a dry kiln or any other approved heat treatment chamber/device.

pozri tu: http://sk.wikipedia.org/wiki/ISPM_15
    v angl. verzii aj vzor pečiatky pre porovnanie, či je to to, čo máš na tých doskách: http://en.wikipedia.org/wiki/ISPM_15

International Heat Treating Standards Solid Wood Packaging Materials SWPM ISPM 15
    http://www.cdcpack.com/heat/
    IPPC Standard FAQ's
    http://www.palletenterprise.com/pests/phyto_faq.asp
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoja lidi, mam dotaz, tra mi nekdo pomuze. Mam nekolik prken, ktere jsem odbednil z civek, ktere prisly ze států. Je na nich razitko:

IPCC US-162404 HT
    Audited by TP

a z druhe strany je razitko

SPIB-HT 677

Chtel jsem si zjistit puvod dreva, jestli z nejake farmy na rychlerostouci dreviny, nebo normalne z tezby v prirode a co je to vubec za drevo, chtel bych si z toho zbouchat nejake policky, tak aby se mi to nerozpadlo za nejaky cas nebo to nepopraskalo...

Na webu jsem nasel jen informaci, ze IPCC je organizace zabyvajici se zmenami klimatu a ze rozdavaji certifikaty, predpokladam tedy, ze firmam, ktere jsou k ziv. prostredi ohleduplne. Toto razitko zrejme bude onen certifikat..Nicmene nepodarilo se mi uz zjistit nic vic.. Nevi nekdo jak na to?
    Diky:)
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    GGG: Taky mam par kousku takoveho dubu doma. Puvodne jsem z toho chtel neco vyrezat, ale kdyz jsem do toho riznul pilou, tak jsem se rozhodl ze z toho udelam jen spalek na stul :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam