• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Poraďte prosím. Mám tady starší houpací křeslo, které nebylo ideálně skladované, a jeho dřevo je dost proslchlé, takže kroucené části se na nejvíce namáhaných místech rozpukávají. Zatím to jen lepím. Co by tomu pomohlo k dodání pružnosti? Chtěl jsem to přejet olejem, má to smysl?
    GREGI
    GREGI --- ---
    MONROE: vybrousit nebo dlatkem vydloubat:) nejlepsi na to bude dremel imho
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    OMNIHASH: masiv, lamino?

    Jinak koukám, že tu občas někdo používá OSMO - v případě zájmu na něj mohu udělat poměrně zajímavé ceny ....
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JOSEF_K: super, díky za rady. Btw je tu někdo schopnej vyrobit mi dvířka podle návrhu?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Jde o to, čím jsou lepené. Buď je to tam přímo někde napsané nebo ti to řekne výrobce. Ale většině dnešních lepidel voda až tak nevadí. Když ti navlhne masiv, tak je to o dost horší (kroucení, bobtnání...). Taky je důležitá finální povrchová úprava dřeva.

    Jinak to, co je na obrázku, je na 99% laminodeska. Tu si můžeš koupit v tom samém obchodě, co jsem linkoval. Konstrukčně to až taková věda není, ale budeš potřebovat nějaké kování (panty, úchytky atd.) a celkově to tak úplně levná sranda nebude.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    takhle nějak


    JOSEF_K: ok, podívám se na to ještě....mám trochu strach používat ty lepený desky, páč nejsem uplně přesvědčenej o jejich voděodolnosti.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Ano, 40cm masiv je už fakt masiv jak hrom, tudíž bude pracovat jak blázen:). Spárovka není nějaký odpadový produkt, dělá se proto, aby dřevo bylo stabilnější.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    díky za rady...já si pamatuju, že na pile, co máme vedle chalupy, řezali prkna tak půl metru široký, ale v praze sem na ně nikde nenarazil.
    Jinak sem strávil pár semetrů na stavárně, takže mám snad dostatečnou teoretickou přípravu...uvidíme, jak moc to zprasim.

    o spárovce sem přemejšlel, ale masiv je masiv žejo :)... Nechci nic složitýho, otevřená skříňka vyztužená takovým H čkem uprostřed a se pevnou zadní stěnou, která to bude držet proti horizontálnímu posuvu.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Jo, a 40 cm šířka asi prkno nebude. Spíš potřebuješ spárovku případně laťovku. A máš vymyšlené, jak to pospojuješ? Jestli je to větší akvárko, tak bych se nějakého narychlo sešroubovaného čehosi docela bál.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Nejjednodušší je to asi zde:
    Asko
    http://shop.asko-as.cz/

    Lze se s nimi domluvit na lecčems. Hobbymarket nedoporučuju, jejich kvalita bývá zpravidla dost zoufalá. Mám dojem, že vezmou palivové dřevo, protáhnou ho hoblovkou a hned je z něj dřevo konstrukční:).
    GREGI
    GREGI --- ---
    OMNIHASH: nejrychlejsi budes mit nejakej hobbymarket obi, hornbach atp.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ahoj, jako největší lama se zeptám - potřebuju vyrobit skříňku pod akvárko, klasicky hořej termíny, a všichni truhláři, co sem obvolal, byly supermarný, takže sem se to rozhodl řešit sám. Potřebuju sehnat v Praze smrkový prkno o šířce 40 cm v truhlářský kvalitě, ideálně někde, kde mi ho i nařežou, je to reálnej úkol?
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Musím se někde podělit o svoje nadšení a tady je to asi nejmíň OT.

    Bona přestala dělat svoje barevné oleje na dřevo do interiéru, což mě naštvalo, protože byly fajn a taky byly cenově celkem dostupné. Ale místo toho jsem zkusil jejich Bona Create olejové mořidlo v kombinaci Carl's wachs. Je to naprosto perfektní věc. Mořidlo samo o sobě dřevo celkem vytvrdí a vytáhne strukturu a vosk tomu dodá přesně to, co tomu chybělo. Šlo to na dřevěné zárubně dveří, které jsou ze smrku, a na práh, který je dubový. U obojího perfektní výsledek. U mořidla jsem vzal odstín "uhlí" díky čemuž ten smrk vypadá spíš jako nějaký fosilní bahenní dub:)). A ten jejich vosk bude (aspoň tak podle čuchu) něco velmi podobného vosku na kuchyňské linky, co dělá OSMO. Jen je cenově o chlup lepší. Teď jsem to dodělal a furt se na to nemůžu vynadívat:)).

    http://www.bona.cz/download/p_bona_create.pdf
    http://www.bomaparket.cz/file/produkt.foto.X1ZQoVNAGuXth1BFbyD4bl5HTbUawhNN4sUx3Rfd.jpg
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj.. Kdo z Vás umíte pracovat s dýhou? Měl bych pro dotyčného prácičku :) Kdyžtak pošta :D
    IN_DIE
    IN_DIE --- ---
    JOSEF_K:
    MTJ:
    no, vidíš, tak se o to zajímali brzo/ není to u mě v zahradě/. je to skácený minulej víkend. každopádně díky. aspoň jsem v obraze.už je to ale vyřešený. .
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Přesně.
    MTJ
    MTJ --- ---
    IN_DIE: Kde?

    JOSEF_K: Víc než praskliny jde ale o zapaření, to už je v tuhle dobu naprosto reálný a to dřevo pak opravdu může skončit v tom palivu.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    IN_DIE: Jak velký ten kmen asi je? Už je na zemi? Ono totiž jde o čas - jestli bude někde na sluníčku ležet kmen, tak bude brzo samá prasklina:(.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    IN_DIE: Co mám zkušenosti, tak se občas někdo rozhodne na svojí zahrádce ořech nebo jiný pěkný strom porazit a následně dřevo skončí v palivu, v nejlepším případě v udírně. Je to jak u blbejch, nedávno jsem slyšel, jak jedno město cosi přestavovalo a v rámci toho padlo několik bezmála staletých lip. Po nějaké tom handrkování pochopitelně všechno šlo do palivového dřeva a řezbáři ať si trhnou ploutví.

    Ale jinak máš pravdu, truhláři a řezbáři o to zájem mají. Zkus třeba drevorezba.cz nebo cestadreva.cz. Jsou tam diskuzáky, a když tak hodíš nabídku, imho se někdo ozve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam