• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NIKOPOL: Díky. Zbytek pošta:).
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JOSEF_K: hračičky paráda :-) a dřevo vypadá krásně ..

    zbyl ti třeba hranolek nebo dvě prkýnka ... tak aby to samostatně nebo do hromady dalo tak 2,5 cm až 3,5 cm na výšku, šířku a dýlku alespoň 23 cm ( lepší delší .. třeba do 50, 70 cm ) pěkně prosím
    chtěl bych :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Nejvíc se to asi hodí do tohoto klubu. Takový víkendový fotoreport:). Pardon za kvalitu fotek, ale já jsem prostě líný tahat zrcadlovku, takže fotím mobilem...

    Asi před dvěma lety jsem porazil pár postarších tújí. Měly docela pěkné, rovně rostlé kmeny a bylo mi je líto pálit. Tak jsem jen sundal kůru a nechal na vzduchu schnout. Teď o víkendu jsem zkusil, jak to s nimi vypadá.

    Takže rozřezat



    ohoblovat, srovnat hrany, vyrobit různé formáty atd.





    A můžeme blbnout. Takže třeba krabička - rámeček na rybinový spoj, dno (na první fotce před sražením hran) je spárovka vsazená do drážky ve stěnách. Spoje to bude chtít ještě začistit, stáhnout a slepit. Taky to chce ještě víčko a nějakou finální povrchovku, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Účel krabičky neznámý:).







    Mno, a blbina číslo dvě - servírovací prkýnko. Maximální rustikálnost, dvě vnitřní hrany ohoblované plus mínus do roviny, vnější hrany nechané, jak byly, jen okrouhané řezbářským nožem do hladka. Nikde žádné lepidlo, celé to drží dva svlaky a ani se to nehne. Napuštěno tungovým olejem. Výsledkem je sympatická podložka na servírování klobás a podobných dobrých věcí:).









    Použité nářadí - hoblíky (svlakovník, klopkař, macek), japonské pily (ryoba na podélný řez kulatinou, dozuki na spoje), dláta, řezbářský nůž, věci na rýsování. Tújí mám ještě dost, takže můžu blbnout do aleluja. Příště je ale asi jen podélně nařežu a nechám ještě nějakou dobu proschnout. Ty dva roky by měly být dost, ale imho to ještě chvíli chce...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ITCHY: naknec sem to udělal ze spárovky a lamina a vypadá to super.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    OMNIHASH: klasická dřevotříska stačí,mam akvárko 300kg na originál akvarijní skříňce, no a hádej z čeho že to je vyrobené????
    jasně že piliny a lepidlo,páč a poněvádž největší zátěž to nese stejně na výšku a hlavně plný materiál by se ti kroutil..
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Poraďte prosím. Mám tady starší houpací křeslo, které nebylo ideálně skladované, a jeho dřevo je dost proslchlé, takže kroucené části se na nejvíce namáhaných místech rozpukávají. Zatím to jen lepím. Co by tomu pomohlo k dodání pružnosti? Chtěl jsem to přejet olejem, má to smysl?
    GREGI
    GREGI --- ---
    MONROE: vybrousit nebo dlatkem vydloubat:) nejlepsi na to bude dremel imho
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    OMNIHASH: masiv, lamino?

    Jinak koukám, že tu občas někdo používá OSMO - v případě zájmu na něj mohu udělat poměrně zajímavé ceny ....
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JOSEF_K: super, díky za rady. Btw je tu někdo schopnej vyrobit mi dvířka podle návrhu?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Jde o to, čím jsou lepené. Buď je to tam přímo někde napsané nebo ti to řekne výrobce. Ale většině dnešních lepidel voda až tak nevadí. Když ti navlhne masiv, tak je to o dost horší (kroucení, bobtnání...). Taky je důležitá finální povrchová úprava dřeva.

    Jinak to, co je na obrázku, je na 99% laminodeska. Tu si můžeš koupit v tom samém obchodě, co jsem linkoval. Konstrukčně to až taková věda není, ale budeš potřebovat nějaké kování (panty, úchytky atd.) a celkově to tak úplně levná sranda nebude.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    takhle nějak


    JOSEF_K: ok, podívám se na to ještě....mám trochu strach používat ty lepený desky, páč nejsem uplně přesvědčenej o jejich voděodolnosti.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Ano, 40cm masiv je už fakt masiv jak hrom, tudíž bude pracovat jak blázen:). Spárovka není nějaký odpadový produkt, dělá se proto, aby dřevo bylo stabilnější.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    díky za rady...já si pamatuju, že na pile, co máme vedle chalupy, řezali prkna tak půl metru široký, ale v praze sem na ně nikde nenarazil.
    Jinak sem strávil pár semetrů na stavárně, takže mám snad dostatečnou teoretickou přípravu...uvidíme, jak moc to zprasim.

    o spárovce sem přemejšlel, ale masiv je masiv žejo :)... Nechci nic složitýho, otevřená skříňka vyztužená takovým H čkem uprostřed a se pevnou zadní stěnou, která to bude držet proti horizontálnímu posuvu.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Jo, a 40 cm šířka asi prkno nebude. Spíš potřebuješ spárovku případně laťovku. A máš vymyšlené, jak to pospojuješ? Jestli je to větší akvárko, tak bych se nějakého narychlo sešroubovaného čehosi docela bál.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNIHASH: Nejjednodušší je to asi zde:
    Asko
    http://shop.asko-as.cz/

    Lze se s nimi domluvit na lecčems. Hobbymarket nedoporučuju, jejich kvalita bývá zpravidla dost zoufalá. Mám dojem, že vezmou palivové dřevo, protáhnou ho hoblovkou a hned je z něj dřevo konstrukční:).
    GREGI
    GREGI --- ---
    OMNIHASH: nejrychlejsi budes mit nejakej hobbymarket obi, hornbach atp.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ahoj, jako největší lama se zeptám - potřebuju vyrobit skříňku pod akvárko, klasicky hořej termíny, a všichni truhláři, co sem obvolal, byly supermarný, takže sem se to rozhodl řešit sám. Potřebuju sehnat v Praze smrkový prkno o šířce 40 cm v truhlářský kvalitě, ideálně někde, kde mi ho i nařežou, je to reálnej úkol?
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Musím se někde podělit o svoje nadšení a tady je to asi nejmíň OT.

    Bona přestala dělat svoje barevné oleje na dřevo do interiéru, což mě naštvalo, protože byly fajn a taky byly cenově celkem dostupné. Ale místo toho jsem zkusil jejich Bona Create olejové mořidlo v kombinaci Carl's wachs. Je to naprosto perfektní věc. Mořidlo samo o sobě dřevo celkem vytvrdí a vytáhne strukturu a vosk tomu dodá přesně to, co tomu chybělo. Šlo to na dřevěné zárubně dveří, které jsou ze smrku, a na práh, který je dubový. U obojího perfektní výsledek. U mořidla jsem vzal odstín "uhlí" díky čemuž ten smrk vypadá spíš jako nějaký fosilní bahenní dub:)). A ten jejich vosk bude (aspoň tak podle čuchu) něco velmi podobného vosku na kuchyňské linky, co dělá OSMO. Jen je cenově o chlup lepší. Teď jsem to dodělal a furt se na to nemůžu vynadívat:)).

    http://www.bona.cz/download/p_bona_create.pdf
    http://www.bomaparket.cz/file/produkt.foto.X1ZQoVNAGuXth1BFbyD4bl5HTbUawhNN4sUx3Rfd.jpg
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj.. Kdo z Vás umíte pracovat s dýhou? Měl bych pro dotyčného prácičku :) Kdyžtak pošta :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam