• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: proboha proc to krasny drevo napatlali tou cernou barvou? jinak najs...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Oblíbenou větu "chtěl bych stůl z masivu" někdo vzal fakt doslovně:)).

    Louie Rigano's Fulbright Year in Japan: How to make a table...
    http://louieinjapan.blogspot.cz/2011/08/how-to-make-table.html
    ZCR
    ZCR --- ---
    a ještě přidám asi nejobskurnější dřevo, se kterým jsem co dělal - janovec metlatý... on to vlastně ani není strom, dokonce ani keř, spíš takové dřevnaté houští, nejtlustší "kmínky" max kolem 3 cm v průměru (možná někde v teplejších končinách republiky se najdou i robustnější exempláře), ale skrývají dost nevšední kresbu s hlubokým leskem. Jádro je sytě hnědé, místy až do červena, a běl smetanová s jakoby stříbřitou kresbou. Fotka bohužel není moc kvalitní....
    ZCR
    ZCR --- ---
    mám někde kousíček ne moc výrazného habrového nádorku, a tvrdé to dřevo sice je, ale zdá se mi tvrdé spíš jakoby houževnatostí a pevností než třeba když se do něj řízne dlátem... V tomhle ohledu mi přišel vemi trvdý šeřík a extrémně tvrdý štědřenec - oba se mi zdají tvrdší než třeba tis (ale to jsou samozřejmě z praktického hlediska dost okrajové záležitosti, a k fošně člověk na pile nepřijde...)

    Jinak mě by docela lákaly takové ty méně běžné ovocné dřeviny - meruňka, broskvoň, mandloň a moruše... (mám pár kousků slaboučkého zajizveného kmínku meruňky napadeného nějakou houbou, a je to docela divočina...) tak kdybyste se někdo chystal tím zatopit pod uzeným...
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: zkusim nejdriv sveho dvorniho dodavatele:) mam to u nej za supr ceny... ;) ale dik za tip;) udelam urcite nejakou "ceskou" serii vyrobku;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: Tak v tom případě googli:). Habr zase není tak nesehnatelná vzácnost. A možná zavolej na nějaké menší pily, které mají tak leda kontakt mezi firmami na seznamu, ale nemají web. Někde něco bude.
    GREGI
    GREGI --- ---
    undefined: hele fosny beru klidne... ja to drevo pouziju i na bydleni az si bdu zraizovat a ja razi pravidlo ze zasoby dreva nejsou nikdy dostatecne;D nezkousel vypada to skvele budu muset nekdy sehnat
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: V místech, kde se prodává truhlářské řezivo, habr občas mívají. Drahej je asi stejně jako dub. Akorát se klasicky prodává po fošnách, což pro tebe asi nebude zrovna ideální.

    Přičemž mě tak napadá - zkoušel jsi nějaké kořenice? Ty jsou tvrdé jak blázen a mají geniální kresbu. Tady je mořená jasanová kořenice na noži z Kovárny na olympu:
    https://scontent-b.xx.fbcdn.net/...tos-ash3/t31.0-8/1973287_491972727574813_675719989907787701_o.jpg

    Z kořenů se malé věci dělají často. Třeba dýmky z vřesovce atd.
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    GREGI: massaranduby tu mám teď asi 40 - 50 prken (okolo 4m), když si to vezmeš - udělám ti super cenu :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: jasny no... me de u tech vyrobku hodne o barvu dreva, aby to nebylo vsechno stejne barevnytak snazim se pouzivat co nejvic druhu;) nevis kde se da ten habr sehat popripade jak je drahej?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: Jo, v ruce jsem je měl, ale nijak zvlášť mě to nebere:). A o habru vím, že je nejtvrdší. Dělají se z něj plazy dřevěných hoblíků, rukojeti kvalitnějších dlát a děropáčů a obecně věci, co jsou hodně namáhané. Obrábět habr je radost, je to spíš zámečnická práce než truhlářská:).
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: nn z "ceskejch" mam jen orech, dub, buk... jeste na nich budu muset zapracovat:) jinak mel si v ruce nekdy neco dorbnyho z massaranduby nebo ebenu?:)

    jinak habr si trefil, wiki hlasi ze je to nase nejtvrdsi

    Tvrdost dřeva – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_d%C5%99eva
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: Zkoušel jsi habr? Jestli by z něj šel prsten, netuším, ale pevný je to jak ďas.
    GREGI
    GREGI --- ---
    jinak dub je fajnovej, rad z nej delam hlavolamy, ale treba na prsteny moc vhodnej neni, jak barevne tak je to relativne meky drevo ktery rado praska... prsteny delam nejradeji z massaranduby a ted teda ebenu ale ten je brutal drahej a moc se neda sehnat.... tady je ta pevnost uz dostatecna;) a pokud vim tak v cr nic takhle pevnyho neroste
    GREGI
    GREGI --- ---
    MTJ: nejak moc nejsem fanda pribarvovani:) eben proste nenahradis o tom zadna:)) ted sem pritelkyni delal z ebenu prsten s perlou a to drevo je neco tak neuveritelne krasnyho a hlavne pevnyho...
    GREGI
    GREGI --- ---
    77WHITE: nejsem ze severnich cech ale mohl bych ti narezat nejaky spaliky a poslat postou... mam tech druhu uz tak kolem 15-20... kdyztak posta;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Ještě jedna taková obecnější věc. U dřeva mě nejvíc baví různé spoje, ideálně rozebíratelné, co drží jen na různých systémech klínů a jiných vychytávek. Kromě profláklých japonských spojů taky různé tesařské a srubařské spoje atd. Docela by mě zajímalo, kolik nás tu takových je.

    Teď třeba vymýšlím, jak nejlépe udělat spojení stolové desky s luby, v nichž drží nohy stolu. Zatím mám pracovní verzi, že krátké luby budou těsně přiléhat k oběma svlakům na desce, přičemž udělám díru skrz lub i svlak a hodím tam čep s tažným klínem. Buď bude klín na obou koncích čepu nebo na jednom konci čepu udělám rybinu a příslušný konec díry upravím do stejného tvaru.

    Přijde někdo ještě na nějakou jinou alternativu? Na týble nebo pravoúhlé kování nehraju:). Deska je klasická spárovka, na dvou místech držená svlaky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    tady ta slíbená škumpa (nearomatizováno, nepřibarveno ;-)


    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: žejo :-) A skvělá je škumpa orobincová, takový akát na steroidech... hodím pár příkladů, ale až nastane opačný konec rána, než je teď...
    Z divnějších dřev mi toho přišlo pod ruku víc, fakt by to člověk od těch kříků nečekal.

    MTJ: jj, já vím, že se to dělá, ale, tu hustotu a ten jakoby mastně lesklý odstín... hmhm... a prkýnka pěkná!
    MTJ
    MTJ --- ---
    77WHITE: A jaký dřeva bys tak zhruba rád?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam