• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Ještě jedna taková obecnější věc. U dřeva mě nejvíc baví různé spoje, ideálně rozebíratelné, co drží jen na různých systémech klínů a jiných vychytávek. Kromě profláklých japonských spojů taky různé tesařské a srubařské spoje atd. Docela by mě zajímalo, kolik nás tu takových je.

    Teď třeba vymýšlím, jak nejlépe udělat spojení stolové desky s luby, v nichž drží nohy stolu. Zatím mám pracovní verzi, že krátké luby budou těsně přiléhat k oběma svlakům na desce, přičemž udělám díru skrz lub i svlak a hodím tam čep s tažným klínem. Buď bude klín na obou koncích čepu nebo na jednom konci čepu udělám rybinu a příslušný konec díry upravím do stejného tvaru.

    Přijde někdo ještě na nějakou jinou alternativu? Na týble nebo pravoúhlé kování nehraju:). Deska je klasická spárovka, na dvou místech držená svlaky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    tady ta slíbená škumpa (nearomatizováno, nepřibarveno ;-)


    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: žejo :-) A skvělá je škumpa orobincová, takový akát na steroidech... hodím pár příkladů, ale až nastane opačný konec rána, než je teď...
    Z divnějších dřev mi toho přišlo pod ruku víc, fakt by to člověk od těch kříků nečekal.

    MTJ: jj, já vím, že se to dělá, ale, tu hustotu a ten jakoby mastně lesklý odstín... hmhm... a prkýnka pěkná!
    MTJ
    MTJ --- ---
    77WHITE: A jaký dřeva bys tak zhruba rád?
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K: Jo mimochodem, dveře mojí dílny jsou samozřejmě stále otevřeny.
    Všem!
    XAJA
    XAJA --- ---
    ZCR: tak na kuchynskú doštičku buk. tiež tradičné, osvedčené a fungujúce.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    když se bavíte o typech dřeva, nejste někdo ze severních Čech? Sháním pár kousků zajímavých dřevin na rukojeti nožů, popřípadě modelů a další drobnůstky, a posílat si to z eshopů neni žádná láce, moje potřeby se vejdou 10x do minimálního odběru
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Jo, na ty tvoje prkýnka jsem už koukal. To je naprostá paráda. Musím se za tebou do Telče taky někdy vypravit. Už to plánuju x měsíců a furt nestíhám:/.
    MTJ
    MTJ --- ---
    ZCR: Prkýnka do kuchyně z javoru, veškerých ovocňáků, buku… Zapromuju tady teda taky trochu sám sebe, do prkýnek totiž docela dělám ;) (http://www.baraperglova.com/matejs-workshop + fb.com/matejovadilna + www.matejovadilna.cz)

    Ad eben – sice ho nenahradíš, ale viděl jsi někdy čpavkovanej dub, ořech mořenej rzí nebo hrušku mořenou manganistanem draselným? ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Ty jo, tak to je velká krása.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: ech překlep, "laburnum wood"...
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: ono není tak houževnaté, spíš křehčí, ale jít do toho nožem nebo dlátem, to je očistec - přišlo mi tvrdší než eben... a vyleštit se dá do zrcadlova. Progoogli si "laburnul wood"... má takový ten hluboký hebký lesk...
    A další taková potvora tvrdá jak kámen je šeřík...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Vida, to jsem ani nevěděl. Za nejtvrdší jsem měl habr. Ale fakt je, že tyhle ministromy a keře moc neřeším. K tomu, co obvykle dělám, jsou prakticky nevyužitelné.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: no svrbí mě kolikrát ruka, přizávám bez mučení, a v období prořezávek parků mám oči jako ostříž... pomohl jsem si takhle třeba k docela pěkným pár špalíkům cca třicetiletého brslenu (dřevo smetanové, docela husté, a smrdí jako SIDOL na cídění)... a skvělý je pravý zlatý déšť, prý naše nejtvrdší dřevo...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Až se rozkecá, co umí takový zimostráz, budou si správci parků muset najímat ochranky:)).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: ok, ono to napuštění asi udělá svoje. ... jinak co mě třeba zajímá, a je to trochu mimo obecný zájem, je dřevů různých keřů a podivných parkových zákrsků a kultivarů... z čistě praktivkého hlediska je to pochopitelně nepoužitelné (rozměry), ale na drobné šperky, a nebo i na ty intarzie... kolikrát člověk nestačí zírat, co ty blbé okrasné pitomosti umí vyprodukovat za dřevo...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Mně nevadí:). Navíc napuštěním myslím skutečně nasáknutím teplým lněným olejem, dokud to nepřestalo chlastat. A to opakovaně. Krájíme na tom všechno včetně všemožně barevných zelenin, ovoce atd. a žádné fleky nezůstávají, tudíž soudím, že už to nic nenasává.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: není u jasanu na prkýnka naškodu ta pórovitost?

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Na krájení masa jsem si udělal jasanovou desku 40x30 cm napuštěnou lněným olejem, která se stala nezbytnou součástí kuchyňské linky. Je tam už rok, používá se denně, a žádné poškození není patrné:).

    Jinak na intarzie a obecně umělecké věci je exotika fajn, ale třeba zmíněné terasy mi taky přijdou jako úlet. Sám mám sice doma v jednom pokoji na podlaze exotiku, ale důvod byl, že byla levnější než dub, a já už byl v tu chvíli skoro bez peněz a zároveň bez podlahy:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K, MTJ: ono se řekne, dub, ale pak je potřeba udělat prkýnko na krájení masa, a je zle ;-)
    Z čistě užitkového hlediska důvod asi není, roste tu leccos, a kolikrát dřevo jedna báseň, ale když třeba ty hodně olejnaté tvrdé těžké dřeviny bych řekl vůči dubu i nějaké ty výhody mají, těžko říct.
    Ale z estetického a výtvarného hlediska za exotická dřeva věčný dík, eben prostě nenahradíš, atd...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam