• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: (a jestli tam hromadně rostou wajgélie, má to beztak na svědomí Waigl)
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: Trifidi!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Copak Plečnik. Zahrad Hradu se pak ujala Dagmar Havlová, která tam vysázela kde co. Sice všichni tvrdili, že to tam chcípne, ale ono to mnohdy nechcíplo a je to tam furt. Ale co to je, to fakt netuším:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: Plečnik byl vůbec dendrokujón! A kdo se má ve všech těch svitelech, jerlínech, nahovětvcích a jiných importech vyznat!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Vida, ty stromy a keře vypadají dobře, seženu. A jasně, parky jsou průšvih. Docela často se motám kolem Hradu, Kramářovy vily atd. a tam mám pravidelně dojem nějakého úplně jiného světa.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: mám dojem, že Rozum do kapsy ještě existuje i v nějakých reedicích... pak mám ještě v knihovničce Stromy a keře (průvodce přírodou) http://neoluxor.cz/popularne-naucna/stromy-a-kere-pruvodce-prirodou--168280/ a taky celkem praktická věc, a při troše představivosti kapesní...
    U parkových dřevin je to ale problém, protože tu roste hrozná spousta různé exotiky...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Já většinou strom nafotím mobilem a pak porovnávám s biolib.cz, ale jevilo by se mi praktičtější mít v kapse něco ala Rozum do kapsy (kde jen je téhle geniální knize konec?) nebo nějaké PDF v tom mobilu
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: mně straší doma dvojdílná Praktická dendrologie (1978) od Karla Heikeho, ale nenahlížel jsem do ní ani nepamatuju (jako děcko mě fascinovaly krásné diagramy habitů)... (čili si ani nejsem jistý, jestli je použitelná jako klíč)
    (A teda zrovna u těch kříků a jiných parkových kratochvílí jsem určování kultivarů vzdal velmi rychle, to je šlechtitelské peklo, co v těch našich parcích a zahradách zuří!)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jen tak ze zvědavosti - nemáte někdo tip na dobrou knihu k určování stromů? Poznám jich docela dost, ale stejně v tom docela plavu. Zejména když je to nějaký podivný kultivar, tak vím najednou houby, co to je nebo z čeho to vzniklo.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SANCHA: Na jakékoli řezby. Ono si člověk sice vystačí v podstatě i s jedním jakýmkoli dlátem, ale akorát se pak trápí a co může dělat chvíli jiným vhodnějším, dělá dlouze a složitě. Viz např. profil do "V", který se dá udělat klidně rovným dlátem, ale mnohem jednodušeji kozí nožkou jedním tahem (ta má profil "V") S rovným se špatně dostává právě do prohlubní ve tvaru misek apod. Řezbáři mívájí desítky a desítky dlát, protože zpravidla se výrobky už nebrousí, když člověk umí.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    GHOSTDOGG: Dekuji vidis to mne vubec nedocvaklo, ze se rovne bude zadrhavat. Tak to si teda poridim tu houpacku. A dekuju za odkazy. Na vyrobu ceho jsou dobra ta rovna duta dlata?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SANCHA: Na to jsou nejlepší houpačky - dláto, které je duté a ještě prohnuté po délce, aby se s ním dalo "houpat" uvnitř lžíce/misky. U rovného je potíž, že později často zatrhávají, protože je limitované okrajem mísy, o který se zapře. Ale lžíci by neměl být problém udělat ani rovným, ta není tak hluboká. A velikost odvoď podle toho, jak velké mísy/lžíce chceš dělat. Lžíci prořízneš i jedním profilem s tím, že bude mít jeden tvar. Na mísu bych bral 20 a výš. Normálně si to změř v kuchyni :)

    Tady jsou dva možné tvary:
    Michal Molín - ruční nářadí
    http://www.michalmolin.cz/lzicovita-forma-hacky/
    Michal Molín - ruční nářadí
    http://www.michalmolin.cz/dlouh-prohnut-forma/
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Chtěla bych si vyrobit nějaké menší věci (lžičky nebo misky) a mám v plánu si koupit dvě dutá dláta. Poradíte jaké velikosti by na takové věci byly nejlepší?
    GREGI
    GREGI --- ---
    77WHITE: je pravda ze z boku je tam videt kresba... ale stejne pro me tohle neni:))
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GREGI: podle textu je to opálený, takže to zblízka může vypadat dost dobře
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: To taky moc nechápu. Navíc by mě zajímalo, jak to fixují proti prasklinám:).
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: proboha proc to krasny drevo napatlali tou cernou barvou? jinak najs...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Oblíbenou větu "chtěl bych stůl z masivu" někdo vzal fakt doslovně:)).

    Louie Rigano's Fulbright Year in Japan: How to make a table...
    http://louieinjapan.blogspot.cz/2011/08/how-to-make-table.html
    ZCR
    ZCR --- ---
    a ještě přidám asi nejobskurnější dřevo, se kterým jsem co dělal - janovec metlatý... on to vlastně ani není strom, dokonce ani keř, spíš takové dřevnaté houští, nejtlustší "kmínky" max kolem 3 cm v průměru (možná někde v teplejších končinách republiky se najdou i robustnější exempláře), ale skrývají dost nevšední kresbu s hlubokým leskem. Jádro je sytě hnědé, místy až do červena, a běl smetanová s jakoby stříbřitou kresbou. Fotka bohužel není moc kvalitní....
    ZCR
    ZCR --- ---
    mám někde kousíček ne moc výrazného habrového nádorku, a tvrdé to dřevo sice je, ale zdá se mi tvrdé spíš jakoby houževnatostí a pevností než třeba když se do něj řízne dlátem... V tomhle ohledu mi přišel vemi trvdý šeřík a extrémně tvrdý štědřenec - oba se mi zdají tvrdší než třeba tis (ale to jsou samozřejmě z praktického hlediska dost okrajové záležitosti, a k fošně člověk na pile nepřijde...)

    Jinak mě by docela lákaly takové ty méně běžné ovocné dřeviny - meruňka, broskvoň, mandloň a moruše... (mám pár kousků slaboučkého zajizveného kmínku meruňky napadeného nějakou houbou, a je to docela divočina...) tak kdybyste se někdo chystal tím zatopit pod uzeným...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam