• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo 🪓
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Co kupuju fošny, jsou čela vždycky zatřený nějakou barvou. Moc bych za to nedal, že je to obyčejný latex:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: zatepla v rozpouštědlech, to je taky práce nic moc a stejně se bojím, že by to nebylo dost koncentrované, aby po zaschnutí zůstala rozumná vrstvička; jestli myslíš tavený, tak to bych taky nerad - patlavá práce, hrozná spotřeba - podle mě musí existovat nějaký komerční voskovitý přípravek, který se dá normálně natírat - když člověk odněkud kupuje špalíky exotického řeziva, bývají precizně navoskované tenoučkou vrstvou
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Co teplem?

GREGI: Aha, to mě nenapadlo. TO by bylo blbý mít hafo vyrobenejch hlavolamů a nemoct je složit:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: hm, ten je ale špatně rozpustný
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: mno to zni fajn ale pruser je ze ja jak to vyrezavam tak to hned skladam protoze slozit to i kdyz mas kostky serazeny je docela na dlouho... nemluve o tom kdyz se ti to zamicha... a potrebuju to delat co nejrychleji...

jinak dik za chvalu, ted uz delam i ten spodni drzacek z masivu ne preklizky;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: Pěknej hlavolam:). Přebytečnej olej se dá dobře odstranit tak, že daný předmět budeš třít hrstí pilin nebo hoblin, ty pak vymeteš třeba štětcem. Spolehlivě vsáknou zbytky ze všech koutů.

ZCR: Dost se doporučoval včelí vosk, ale nezkoušel jsem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    když už jsme u těch impregnací atd - někdo prosím konkrétní tip, čím zatřít řezné plochy při dlouhodobém skladování (víceméně vyschlého) dřeva? Budu si muset udělat pořádek v zásobách divných dřev a trochu ten binec nařezat a naformátovat a uložit...
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: no olivovej se prave krasne vsakne dovnitr mi prijde a za dva dny je to krasne suche... a hlavne to na to naleju setru a dostane se to vsude a nenecha to prave zadnej film... hlavolamy vypadaj takhle takze je nemozny to stirat ze vsech plosek

http://www.humanart.cz/user/1586/art/1586-1363522591-3.jpg
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: To jo, oproti olivovému to bude určitě zlepšení, už proto, že tungový je naorzdíl od olivového vysýchavý. Ale stejně jako u osma musíš pořádně otřít nevsáknutý olej, jinak ti tam zbude takový rosol, co jde děsně blbě dolů. Možná zkus i lněný olej, ten bývá suchý už po týdnu.
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K: jasny chci na sperky... zustanu u osma, je s nim trochu srani ale osvedcil se tak nebudu menit;) ale na hlavolamy by nemusel byt spatnej ne? tam to osmem nejde to bych natiral jeden hlavolam mesic.... ty delam olivovym
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GREGI: Dělám s ním často a mám ho rád. Trochu vytvrzuje povrch, ale ve srovnání s OSMO nebo Bona nesrovnatelně méně. Totéž se dá říct o ochraně proti vodě a spol. Není to zlé, ale na ty dvě značky nemá. Pomerančovým olejem jsem ho nikdy neředil, ředím terpentýnem 1:10 (terp. : olej). Schnutí je někde ve stínu sranda na měsíc, na přímém slunci je to tak na 14 dní minimálně. Výhodou oproti zmíněným směsím je leda velmi příznivá cena:). Jo, a je takový dozlata, takže zbarvuje víc než třeba lněný olej. Plus umí zajímavé barevné změny, buk mi jednou skoro zčervenal, smrk zase temně zoranžověl:). Jestli to chceš na šperky, imho to není dobrá volba, protože pot a další věci to imho nezvládne.
    GREGI
    GREGI --- ---
    mate nekdo zkusenosti s tungovym olejem? jaky dela povrch jak rychle schne a co dela s barvou... a pak s pomerancovym olejem na redeni?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Deset let to imho dá, ale je to spíš tip, nikdy jsem to nezkoušel. Výhoda zatloukacích patek nebo vrutů je imho i v tom, že po deinstalaci ti v zemi zbude jen díra a ne kus betonu...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: jak dlouho by to mohlo vydržet? Je to pro děcka, takže životnost cca 10 let. Jak dlouho by to mohlo vydržet jen v tom betoně? Jinak asi půjdu do těch zatloukacích patek, či vrutů.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Pomůže, ale nejlíp uděláš, když nebudeš nic betonovat, ale dáš tam buď zatloukací patky nebo zemní vruty. (plánuju teď něco podobnýho, tak mám nastudováno:)).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    chystám se zakopat zabetonovat do země věž pro děcka. Dělávali sme to s akátem a bylo to dobrý. Myslíte, že to smrkový dřevo dá. Chystám se na něj použít něco od OSMA, přípaně PNZ, myslíte, že to pomůže i v tý zemi?
    VONY
    VONY --- ---
    Daruji cca 4,5 m dlouhe palubky s perodrazkou. Je to podlaha v byte z 50. let, pravdepodobne smrk (mozna borovice). Sirka prken je 12-15, vyska 2,2 cm. Jsou trochu spinavy, ale jinak v docela dobrem stavu. Pribity jsou v peru, takze diry nejsou videt. Pokoj ma 3x4,5 m.
    S vytrhanim pomuzu ;)

Nechci citove vydirat, ale jinak pujdou do kamen.
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    JOSEF_K:
    WOJTYLA:
    super, díky za tipy! matky určitě zapustím pod úroveň..
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    JOSEF_K: akorát k tomu musíš dodělat nožičky, nebo zapustit ty matky... což je trochu pruda...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SWITCHMAN: Do kmene si navrtej 8mm díru, natlač do ní trochu nějakého pevnostního lepidla, např. Mamut, a do té díry vraž 8mm závitovou tyč. Nech koukat ven, kolik potřebuješ, a nech tak den dva zasychat. Pak už máš kmen, ze kterýho dole kouká osmička šroub, takže do podstavce chytíš na podložku a matičku. Když tam ty závitovky dáš třeba tři, bude to stabilnější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam