• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    INOX
    INOX --- ---
    SUOTAM: Nebo mě ještě napadá použít spárovku s průběžnou lamelou. Sice to nebude asi tak pevný jako plný dřevo, ale zase by to mohlo mít lepší vlastnosti proti kroucení atd.
    Spárovky kupuji zde www.p-ronic.com Mají celkem veliký výběr a i cena mi přijde v pořádku..
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SUOTAM: Imho jestli na to nemáš vybavení, tak vyjde úsporněji (hlavně časově) koupit nějaký bazarový stoličky už hotový, které se tomu budou podobat. Jinak to vyrobíš sám s maflem a přímočarkou. A co tak vím, tak nechávát někde formátovat pod jiným než pravým úhlem se nesetkává s přílišným úspěchem (rozuměj i finančním), ale nemám přímou zkušenost.
    VONY
    VONY --- ---
    SUOTAM: Jak pise WAMP_ELF, zkus sehnat nakou starou skrin (ale to bude spis naka dyhovana latovka). Dalsi alternativa je bukova peklizka napr. http://www.drevo-kaplan.cz/
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SUOTAM: tohle vypadá že to je z nějakejch starejch skříní, dveří...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SUOTAM: Radši buk, je o něco stabilnější. Ale javor by byl zase hezčí. A s prkny to budeš mít těžký, listnatý dřevo se obvykle prodává ve fošnách a předpokládá se, že kupující si to naformátuje podle potřeby sám. Naformátovaný surový dřevo jsou leda dveřní prahy, ale to by byla dost drahá barovka...
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    z jakého dřeva byste doporučili vyrábět tuhle barovku?
    javor,buk?

    případně kde v praze se dá tohle dřevo nějak rozumně koupit? Potřebuji již hotová prkna.
    díky za radu


    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MTJ: Ok dík.
    MTJ
    MTJ --- ---
    GHOSTDOGG: Pokud se budeme bavit o jehličnatým dřevě, tak ti mořidlo invertuje barevnost (letní letokruhy budou světlejší, jarní naopak tmavší), což třeba u smrku vypadá hodně blbě (=jak luxol). Lazurovací nátěr zpravidla tohle nedělá, jen dodá vrstvu něčeho, co má svůj odstín, takže to posune do nějaký barvy celý, stejnoměrně. Oboje má svoje, ale mořidlo + vršek je spíš na speciálnější užití na nábytku apod., třeba na stavebnější věci se imho moc nehodí (už i kvůli pracnosti).
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Dokáže mi někdo poradit, jakej je základní rozdíl (/výhoda/nevýhoda) mezi lazurou a proti tomu mořidlem + lak/vosk/olej? Kde je lepší použít co apod. Lazura mi totiž připadá jako smíchané to druhé, tedy lak + mořidlo...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Doputovalo poštou s prosbou o sdílení všude možně. A tady by to mohlo padnout na úrodnou půdu. Lidi, co za tím stojí, znám a jsou to fachmani na svém místě.

    ZCR
    ZCR --- ---
    WRONSKI: ti rafinovaní japonští ďáblíci!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Sem to patří asi nejvíc. Každopádně když budete mít půl hodiny času, tak si to dejte...

    BEGIN Japanology - Sashimono Woodwork 木工
    https://www.youtube.com/watch?v=WxP5Cg51qNs&feature=youtu.be
    DZAFRO
    DZAFRO --- ---
    Ahoj, chtel bych vyrobit takovou obri drevenou vidlicku (cca 80cm), ktera by se pouzila jako nastennej vesak. Jsem ale ve zpracovani dreva celkem amater, tak shanim nejaky tipy nebo rady. Napr. jak se da to drevo ohnout, aby ta vidlicka byla na konci zahnuta? Da se to kdyztak nejak udelat v domacich podminkach nebo jde koupit uz ohnuty kus dreva a pak ho staci jen vyrezat a povrchove upravit? Diky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: ... jo, možná si zkusím nějakou malou neforemnou obludku spíchnout, akorát to bude určitě bez té klasické kovovohoblíkové mechaniky, prostě jen něco, do čeho nějak (asi jenom pomocí šroubů, jako to bývá na vlaštovkách) upnu nějaký vhodný kus železa... bohužel si to tělo neodleju, takže ho budu muset postavit (ms deska se zářezem pro nůž, na ni kolmo po stranách přišroubované dva ms hranolky pro uchycení a polohování nože...) uvidíme ;-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Z tvého nadšení získávám podezření, že se chystáš začít vyrábět hoblíky:)).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: procházím si jeho videa, a to je machr...

    Miniature Tools Micro Bull Nose Planes
    https://www.youtube.com/watch?v=nyTMEgrXOeI&list=UU-GXI1Wp8qMJcEsSWF5Eu5A
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Chci to všechno!!!
    ZCR
    ZCR --- ---
    tak jsme nedávno s JOSEF_K řešili hoblíky a jejich použitelnost pro práci v malém měřítku... no a tohle jsou myslím přesně ty správné:

    Miniature Tools Planes collection by Art Rafael
    http://www.youtube.com/watch?v=8Y_0s_dzLcM
    XAJA
    XAJA --- ---
    ukradnute zo susednych vizualnych postrehov. pekna lavicka

    Uiliuili Bench by Piotr Żuraw | MOCO Vote
    http://mocoloco.com/vote/uiliuili-bench-by-piotr-zuraw/
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MOMENT: Ten rošt je pěknej. Jestli ti jde o to, jak spojit jeho jednotlivé díly, tedy ten hřeben a ty prkna na něm, tak ideálně nijak. Mělo by to volně ležet, aby dřevo mohlo pracovat. Rozměry dřev těžko soudit, není mi jasné, jestli to máš jen jen rám z těch hranolů a na něm prkna, nebo jestli tam chceš mít ještě nějakou příčku uprostřed. 24mm tlusté prkno se ti v délce těch cca dvou metr prohne i vlastní vahou. Konstrukčně se mi nezdá umístění opěrných sloupků, konkrétně toho na straně u příčky. Jestli v příčce nebude žádná kotva ani jiná opora a sloupek bude cca ve třetině, bude se ten roh imho prohýbat, když na něj šlápneš. Třmeny jsou fajn, ale do cihlové zdi bych radši volil trám rovnoběžně se zdí přišroubovaný na třeba čtyřech místech skrz dřevo do zdi na chem. kotvu a o ten trám to celé opíral.

    A jinak je to přesně naopak - čím masivnější kus dřeva, tím jsou změny výraznější. Dřevo se hýbe furt stejně, akorát že v procentech objemu. Trám se bude hýbat výrazně a může i prasknout kvůli vnitřnímu pnutí, oproti tomu špejle je stabilní, protože změny jsou v ní sice taky, ale ani je nezpozoruješ.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MOMENT: nad tou konstrukci uz dlouho premyslim. zatim si to predstavuji zhotovene z hranolu 60x100 a prken 24x100, ale asi je to predimenzovane. mam za to, ze tlustsi a vetsi drevo se ve vysledku min hejbe, ale sem laik.
    chci pouzit tyhle trmeny
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    JOSEF_K: budu pod tim topit, ale topeni bude pod rostem (inspiroval jsem se starejma lodema)
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Vasa_mid_weatherdeck2.jpg

    nevim, jak s lepidlem nebo cim to spojit.

    a umisteni je takhle. dva nosne sloupky a jinak kotveni do zdi, krome strany sousedici s kuchyni. ta pricka je jak pisek.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Jestli sem to dobře pochopil z popisu, jediný co je fakt důležitý jsou podpory a četnost trámů, zbytek je jen jednoduchej tuhej rám s deskama. Na to klidně to dřevo z hornbachu stačí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam