• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Chci to všechno!!!
    ZCR
    ZCR --- ---
    tak jsme nedávno s JOSEF_K řešili hoblíky a jejich použitelnost pro práci v malém měřítku... no a tohle jsou myslím přesně ty správné:

    Miniature Tools Planes collection by Art Rafael
    http://www.youtube.com/watch?v=8Y_0s_dzLcM
    XAJA
    XAJA --- ---
    ukradnute zo susednych vizualnych postrehov. pekna lavicka

    Uiliuili Bench by Piotr Żuraw | MOCO Vote
    http://mocoloco.com/vote/uiliuili-bench-by-piotr-zuraw/
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MOMENT: Ten rošt je pěknej. Jestli ti jde o to, jak spojit jeho jednotlivé díly, tedy ten hřeben a ty prkna na něm, tak ideálně nijak. Mělo by to volně ležet, aby dřevo mohlo pracovat. Rozměry dřev těžko soudit, není mi jasné, jestli to máš jen jen rám z těch hranolů a na něm prkna, nebo jestli tam chceš mít ještě nějakou příčku uprostřed. 24mm tlusté prkno se ti v délce těch cca dvou metr prohne i vlastní vahou. Konstrukčně se mi nezdá umístění opěrných sloupků, konkrétně toho na straně u příčky. Jestli v příčce nebude žádná kotva ani jiná opora a sloupek bude cca ve třetině, bude se ten roh imho prohýbat, když na něj šlápneš. Třmeny jsou fajn, ale do cihlové zdi bych radši volil trám rovnoběžně se zdí přišroubovaný na třeba čtyřech místech skrz dřevo do zdi na chem. kotvu a o ten trám to celé opíral.

    A jinak je to přesně naopak - čím masivnější kus dřeva, tím jsou změny výraznější. Dřevo se hýbe furt stejně, akorát že v procentech objemu. Trám se bude hýbat výrazně a může i prasknout kvůli vnitřnímu pnutí, oproti tomu špejle je stabilní, protože změny jsou v ní sice taky, ale ani je nezpozoruješ.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MOMENT: nad tou konstrukci uz dlouho premyslim. zatim si to predstavuji zhotovene z hranolu 60x100 a prken 24x100, ale asi je to predimenzovane. mam za to, ze tlustsi a vetsi drevo se ve vysledku min hejbe, ale sem laik.
    chci pouzit tyhle trmeny
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    JOSEF_K: budu pod tim topit, ale topeni bude pod rostem (inspiroval jsem se starejma lodema)
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Vasa_mid_weatherdeck2.jpg

    nevim, jak s lepidlem nebo cim to spojit.

    a umisteni je takhle. dva nosne sloupky a jinak kotveni do zdi, krome strany sousedici s kuchyni. ta pricka je jak pisek.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Jestli sem to dobře pochopil z popisu, jediný co je fakt důležitý jsou podpory a četnost trámů, zbytek je jen jednoduchej tuhej rám s deskama. Na to klidně to dřevo z hornbachu stačí...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MOMENT: Asi to budeš dělat z něčeho jehličnatého (a je to lepší kvůli tvarové paměti, kterou potřebuješ). Tak koukej, aby byly letokruhy co nejblíž u sebe a čím méně běli, tím líp. Ono to poznáš už na váze - jádro severského smrku je pořádně těžké, zatímco ta čistá běl smrků z nížin, co prodává hornbach, je jak balza. A důležitější než dřevo bude konstrukce. Jestli dobře chápu, budeš přímo pod tím v zimě topit a v létě tam máš zase vlhko. To máš velké rozdíly ve vlhkosti a tím pádem i objemu mezi sezónami. Čím míň prvků tam budeš mít na fest (šrouby, lepidllo, hřebíky), tím líp. Vymyslet se to dá, ale hodně záleží, kde v místnosti to má stát, např. jestli to má mít čtyři nohy, nebo jestli to bude v rohu a bude stačit jedna noha a zbytek na kotvách ve zdi (a unese to ta zeď?). Od toho se bude odvíjet konstrukce.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    XAJA: tak kramy baumax ci obi me opravdu nenapadly :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    WRONSKI: no, ja tiez nemam rada tieto megafirmy, obvykle bravame z lokalnych pil, od tohoto roku uz teda susime sami. ale parkrat sme brali drevo, ktore nebolo u obvyklych dodavatelov dostupne v momente, ked bolo treba a bolo v poriadku, v ramci toho, ako vyzeralo a chovalo sa v momente spracovania a montaze. bol to orech, dub a buk, raz tusim aj borovica.

    do zakulisia som teda nikdy nevidela, ale bola som v tom, ze vozia uz ususene (prepravne naklady, naco platit za vacsiu vahu) a tu dosusuju len na pozadovanu vlhkost pri jej zvyseni po preprave, medziskladoch, a tak.

    odporucila som ich, lebo si myslim, ze je to lepsie riesenie (v zmysle zaobchadzania s drevom) ako nejaky baumax ci obi.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Já musím naopak před Jafholzem varovat. Když jsem v jedné pobočce viděl, jak sušení zrychlují na polovinu času, byl bych s nákupem opatrný.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    XAJA: dekuju, uz se na to divam
    XAJA: ani jedna z tech dilen nevyrabi (neprodukuje) vlastni vyrobky, ve slova smyslu: nenakupuje nove drevo.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MOMENT: druha moznost je popytat sa v tych dielnach, co si spominal - vacsinou ma kazdy stolar svoje zdroje, odkial odobera, mozno ti sprostredkuju alebo doporucia.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MOMENT: neviem ako u vas, ale u nas je celkom stavka na istotu jafholz. mavaju kvalitne rezivo, dobre vysusene, dobre skladovane. je sice drahsie ako z malych lokalnych pil, ale zase mas mensi odpad. obcas od nich berieme, ak zhaname nieco narychlo, co nemaju na obvyklych miestach a pride mi, ze ak nemas skusenosti, resp. nevies presne, co chces, tak ta tam neoklamu. ak mas moznost opracovania v okoli, rezivo tam zozenies ake chces. mozno maju aj opracovane, ale po tom som sa nikdy nedivala, takze neviem.
    http://www.jafholz.cz/produkty/dyha/rezivo tak maju aj hoblovane, narezu ti na mieru, ako sa divam.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    ahoj, zrovna JOSEF_K: se dotknul tematu, ktere me ted zajima.

    budu porizovat drevo na konstrukci podia (vlastne patro, ale ve vysce okeniho parapetu) u me v byte (stary zizkovsky cinzak, vlhkost nikterak nizka)

    melo by udrzet 2,5 cloveka stabilne a narazove treba 6 a konstrukce bude mit ruzna specifika kvuli pristupnosti do spodnich prostor, odvetravani pod futonem a rostu nad vafkama.
    hlavne ty vafky jsou krucialni; budou zpusobovat, ze v urcite casti bude drevo zahrivane. vymyslim konstrukci s ohledem na to, takze ten problem se snazim co nejvic minimalizovat.

    potrebuji hranoly/fosny a prkna a to nejlepe rovnou hoblovane, ale mam k dispozici jednu malou truhlarnicku hned na dvore a vetsi stroje o ulici vedle, jenom bych rad usetril cas.

    co jsem se koukal na internetu, tak jsem narazil na nejake firmy, ale tusim, ze bez zkusenosti s nakupem dreva se dost mozna dostanu do nejakeho nesmyslu.

    nemate nekdo, prosim vas, prave tyhle zkusenosti? za vhodne drevo rad zaplatim vhodne penize, nepotrebuji nutne setrit kazdou korunu, delat to z dubu ale asi taky nepotrebuju, pokud to z nejakeho duvodu nebude jedina spravna cesta :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    Jakej skanzen?:) u nas kde bydlim jeden je tak me to jen zajima;))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: Térem se natírala konstrukce pod terasou, ředil ho lněným olejem, aby to nebylo tak tmavý. Pár dní to bylo docela cítit.
    Benáckej štuk neumím, bude ho tam dělat nějaký subdodavatel, já umím marocký štuk, leštěné japonské otsu a hliněné omítky :) Klidně pošta, kdyby ses chtěl na něco zeptat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Fotky nahoď, to jsem zvědavej. Jinak tér je fajn a chrání fakt pěkně. Ale je opravdu hodně aromatickej (je to prakticky vypálená smůla ze zbytků jehličnatýho dříví, takže smrdí kouřem, terpentýnem a smůlou) a hodně barví. Tungový olej vytahuje kresbu, ale je takový medový a barvu dost ovlivňuje. On i ten vosk bude vidět, protože když ho naneseš za tepla, tak čelní dřevo ho nasákne klidně cenťák hluboko, což je na podélném dřevu vidět. A z čeho děláte benátskej štuk? To mě zrovna hodně zajímá. (klidně do pošty, zedničina sem moc nepatří:)).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ono hlavně šlo aby se zachoval přirozený vzhled dřeva, aby zešedlo atd, proto sme nechtěli barvu od osma.
    Se seříznutím sme počítali, jen sme si nebyli úplně jistí čím to ošetřit, zkusíme tedy ten nahřátý vosk. Protože se budou natírat jen špičky, nebylo by to asi ono natřít to térem, nebo tungovým olejem, kvůli zbarvení.
    Díky všem. Tu publikaci si proštuduju až bude trochu času.
    Ještě máme rozdělaný dřevěný stropy, prkna budou opalované a natřené lněným olejem, to dřevo vypadá takle pěkně, tak jsem zvědav jak to bude vypadat v kombinaci s benátským štukem na stěnách, možná nasdílím fotky.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    LINKOS: Nebo tady je jako hodně tradiční dřevní tér, zkušenost nemám, zkus prozkoumat: http://www.cestadreva.cz/page/obchod/prirodni-oleje-na-drevo
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    tady by mohli psát něco zajímavýho o tradičních metodách, když je to ten skanzen - http://www.npu.cz/download/1204893368/met21ochrdrev.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam