• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    KOJA
    KOJA --- ---
    Zdravim, jdu poprosit o radu.

    Za odvoz jsem se dostal ke stare skrini a psacimu stolu. Je to odyhovany masiv, ktery ma cca 70 let. Dyha je vicemene v poradku az na povrchove skrabance a ztratu odstinu - je krasne videt, ktera strana stolu byla u zdi a ktery bok u okna. Zvazoval jsem koupit nejaky tonovany olej nebo vosk a vratit tem vecem paradu. Nicmen v tehle vecech jsem naprosta lama a netusim ani co si muze k dyze dovolit ani jaky produkt vlastne chtit. Co byste doporucili?



    LINKOS
    LINKOS --- ---
    INOX: při jaký aplikaci nemáš s osmem dobré zkušenosti? Už jsem to od kamaráda truhláře taky slyšel, jiní si zase pochvalují.
    Kámoš zase říkal, že používají Kreidezeit, což mě zase nepřijde moc kvalitní a navzdory tomu, že to prezentují jako přírodní nátěry je tam chemie požehnaně.
    Hold za "na bázy přírodních olejů" se dá schovat ledacos.
    INOX
    INOX --- ---
    LINKOS: taky bych přihodil produk do mlýna. S osmem nemám úplně nejlepší zážitky. Lépe se mi osvědčilo toto:
    tvrdý olej vosk -Hu-complex Hartolwachs -bezbarvý | ARDEA-CZ
    http://www.ardea-cz.cz/...leje/ciranova/hu-complex-hartolwachs--tvrdy-olej-vosk--parketynabytek.html
    neni to taky nejlevnější, ale přijde mi to lepší jak osmo a certifikaci na dětské hračky to má taky.
    STETKA
    STETKA --- ---
    LINKOS: my používáme parketovej olej od Ciranovy - dobře se s ním dělá a je asi za polovinu osma...brácha to má na lince dva roky a zatím v pohodě...
    GREGI
    GREGI --- ---
    jestli vite kde nekde koupit vyhodne desku do kuchyne plus mi ji jeste riznou a vyriznou diru na sporak/drez budu vdecnej:)
    GREGI
    GREGI --- ---
    LINKOS: jojo ja ho sam pouzivam... jen sem si rikal ze bych to asi chtel barevny... ale nejspis na to nakonec prijde... jen mi stale troch udela starost jak ta preklizka vydrzi... delam to do podnajmu tkaze za to chci dat co nejmin....
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: A jsou v tom nejlepší:).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GREGI: OSMO dělá na kuchyňské linky
    TopOlej - na kuchyňské pracovní desky - Barvy na dřevo uvnitř | OSMO.cz - Nábytek, stěna a strop -
    http://www.osmo.cz/topolej-na-kuchynske-pracovni-desky/detail-311-9.html
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GREGI: já teda mám z překližky celý korpus, je to betelný materiál, to jo, ale na pracovní plochu bych si to nedal.
    GREGI
    GREGI --- ---
    DOKKTOR: nevim rad s ni pracuju a je hezka;)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GREGI: proč překližku? oproti třeba spárovce to neni zas o tolik levnější a lepidla je v tom neporovnatelně víc. jinak třeba balakryl uni má atest na dětské hračky. http://www.balakryl.cz/index/filtr/main/0/or/1/tags/64-65-144
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    GHOSTDOGG: ono ve chvili kdyz nuz s 240mm cepeli vcetne rucky vazi 174g, tak je par desitek gramu poznat hodne. coz ja poznat nechci :-)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    HENNYVILLE: Lehké znamená taky spíš měkké, což imho není moc vhodné na rukojeť. Příjde mi dost divný, že takhle malý kus dřeva by nějak rapidně pohnul s vyvážením (myslím tím rozdíl lehké/těžké dřevo). Tam může být rozdíl v pár desítkách gramů nanejvýš.
    GREGI
    GREGI --- ---
    doporucil by nekdo jakou barvu na kuchynskou desku? chci ji udelat z preklizky (plus na to pak udelam z masivu velka prkenka na mista kde se pokladaj hrnce atd. takze to zase takovej zahul dostavat nebude) tak shanim neco co jen tak nepusti vodu.... to same by mozna slo pouzit na stul? nejake tipy? dik
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    HENNYVILLE: U většiny dřev se dá vygooglit průměrná hustota, případně to mám i v nějakých knížkách. Pak stačí znát váhu původní rukojeti a objem a je to vyřešený. Jinak dřev s pěknou kresbou se dá najít dost i u kategorie měkkých a lehkých dřev, například olše umí být nádherná, ani ořech není nějak super těžký a je to nádherné dřevo. Jasanu bych se kvůli té váze trochu bál, to je dost hutné a těžké dřevo, totéž ta švestka. Finská bříza vypadá krásně, ale neznám, to už je na mě moc daleko:)).
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    JOSEF_K: ano, mam na mysli vyvazeni. cetl jsem na nejakych forech, ze po rehandlu se naprosto zmenilo vyvazeni noze, jen kvuli nespravne zvolenem dreve, ktere vazilo o hodne vic nez to puvodni. i kdyz bylo krasny :-) tohoto se chci vyvarovat. proto hledam nejake drevo, ktere bude lehke a bude mit nejakou peknou, zajimavou kresbu, pokud vubec neco takoveho je. na jataganu se mi treba libila finska briza http://www.jatagan.eu/finska-briza/ a samozrejme ruzny barevny dreva.
    diky za odpoved !
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    HENNYVILLE: Na těch fotkách jsou skládačky ze všeho možného. Postup jsem viděl párkrát na videu, ale nikdy jsem se o to nepokoušel. Z jednoho kusu už jsem dělal rukojeti na kde co. Geometrií myslíš co? Jako aby se dřevo nějak nekroutilo a neohlo třeba ten trn čepele, nebo myslíš vyvážení? Jinak na rukojeti se používají různá exotická dřeva, ale v těch se vůbec nevyznám. Z naších je výborný jasan, zejména nějaká kořenice. Často se používá buk, ale spíš kvůli dostupnosti a tvarové stálosti, jinak žádné extra přednosti nemá. A rukojeti např. řezbářských dlát se často dělají ze švestky, protože je tvrdá, tvarově celkem stálá, skvěle se leští a nádherně vypadá. Pro ilustraci - tuhle rukojeť břitvy jsem dělal ze švestkové větve:

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Potreboval bych, prosim, poradit s vyberem dreva pro rukojet na kucharsky nuz. Jde o takzvanou Wa japonskou rucku. V prve rade bych potreboval, aby drevo bylo lehke a nerozhodilo geometrii, pak az bych se dival na to jakou ma drevo kresbu atp. Ma s tim nekdo zkusenost ? Delal nekdy nekdo neco takovyho ? Diky predem.
    Dam par fotek toho, co mam na mysli.


    ORMIK
    ORMIK --- ---
    JJ .. staci se proklikat sem http://veneer-world.com/B2C/Search/All .... a uz jen veslele nakupovat
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    ORMIK: na jejich jiné provozovně si můžeš i vybrat jednotlivé pláty ... myslím, že tady to bude podobné ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam