• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    zdravim, mozna je to dotaz do nejakyho hygienickyho klubu, ale zatim jsem ho nenasel :) mam na balkone velky zbytky dubovy sparovky z doby, kdy jsme delali linku, mel jsem predstavu, ze z toho casem udelam prkynka do kuchyne .. ale pac nam nekolikrat zkusili holubi hnizdit na balkone, v ramci uradovani to zesrali :) a ted dotaz - tusite co se dostane do dubovyho dreva z tech ho*en? jestli je to na vyhozeni, nebo to bude stacit treba omyt, prebrousit, prohnat nejakou dezinfekci atp ..
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Kolegove kamaradi. Shanim nekoho kdo ma soustruh na drevo a umi s nim. Potrebuju vyrobit takovou tycku specialni. Potrebuju ji vyrobit ja. Tedy ja potrebuju bejt ten kdo to bude soustruzit. Na takovym malym spustruhu na srevo uz sem delal vim aspon zaklady. Nicmene todle je delsi nez mam ja roztec na svym vrtackovym soustruhu a taky to musi bejt celkem presne na rozmer takze zkusena ruka by se hodila.

    Platim cokoliv je to pro me moc dulezity

    Diky
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: ok, díky
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: JJ, u lepených máš větší jistotu, že to nebude dělat bordel. A dobře to přichyť k podkladu, jestli to podklad umožňuje. Kdyby se tam přece jen začalo něco kroutit, ať ti to nezvedne podlahu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: 10cm výška kvůli vatě, co pod tím bude. podklad je dost křivý, takže to budu pokládat na buchty lepidla a tak s tím snad nebude problém to vyvážit. ležet to v místnosti asi nemá smysl, protože je tam cca stejná teplota a vlhkost jak venku (zatím se tam netopí a do zimy už ani nebude). palubky sou nasušené na 10%, tak potřebuju neco pod to, co už nebude pracovat. takže lepené hranoly zní ideálně.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: Stavební dřevo jsem viděl úplně mokrý i sušený. Jde o to, kam má přijít. Jestli do interiéru, tak interiérový dřevo se suší na 8%, přičemž v některých bytech a domech ještě dosychá, u mě doma třeba až na nějakých 5%. Takže jestli budeš podlahu dělat uvnitř, tak to potřebuješ suchý a taky v dané místnosti necháš dřevo minimálně 14 dní ležet, aby si zvyklo. A 10x10 i 5x10 mi přijde dost. Pod terasu jsem dával tuším 45x70mm. Je to i o tom, jestli budeš rošt nějak fixovat k podlaze. Trámek 10x10 se ti bude do roviny přivohejbat docela těžko:).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: jo, je mně jasné, že potřebuju sušené. myslel jsem to, co se označuje jako stavební hranoly. mám tu v okolí dvě pily, na jedné to suší na 14% a na druhé dycky vezme telefon nejaký kolík přímo u linky, takže mu přes ten hukot rozumím velké h...o :)
    noa pak tu mám samozřejmě nejaké sklady truhlářského řeziva, kde mají v nabídce i ty lepené hranoly, ale tam je cena vyšší už jenom tím, že to je přeprodej, ne výroba. a tak můj dotaz měl asi znít - esi paušálně se ty stavební hranoly suší, nebo spíš počítat s tím, že ne.
    eště teda, ale to už je spíš kontrukční záležitost (ale pomohlo by mně to v rozhodování, co vlastně poptávat) - jestli je nejaký obecný problém, když to nebude 10x10cm ale třeba enom 5x10cm položené na výšku. krom toho, že se to asi bude hůř vážit, jak se to bude vyklápět do stran.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: KVH jsou mnohem stabilnější než masiv, takže neohnou. A teď už se v tom trochu ztrácím - hrubé nehoblované hranoly z pily snad nejsou ty lepené z více kusů, ne:)? Dřevo na pile se řeže mokrý, pak se suší buď na vzduchu (pár let) nebo v sušárnách. Ze syrovýho dřeva si podlahu fakt nedělej, potřebuješ sušený.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: lepené bokem k sobě, ne kvh. cenově to vyjde plus minus stejně, při tom objemu, co potřebuju. tak nejak sem předpokládal, že ty lepené se nebudou tak ohýbat při změnách vlhkosti, ale potřeboval sem to potvrdit ;) a ty kvh, když sou nastavované na délku, nepůjdou časem do luku? btw hrubé nehoblované hranoly se nejak suší, když to vezmu přímo z pily? už se mně tam nechce zas znovu volat, protože stejně nemají rozměr, co potřebuju ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: Myslíš délkově nastavované (KVH), nebo slepené z více kusů vedle sebe? Tak jako tak, lepené kusy jsou tvarově stálejší (neohne se ti a nezvedne podlahu) a odolnější vůči praskání při vysychání. U KVH je navíc výhoda, že takový hranol může být teoreticky dlouhý třeba kilometr, resp. přesně tak dlouhý, jak potřebuješ, čímž máš míň zbytků. Nevýhodou je tak leda vyšší cena.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jaké vlastnosti - výhody/nevýhody mají oproti sobě hranoly lepené/masiv? chci to jako rošt pod modřínovou podlahu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Náhodou, nemáte někdo typ na místo s výběrem dřevěnejch nábytkovejch profilovanejch lišt? Ideálně Praha.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SUOTAM: Občas tam nakupuju, nedávno jsem měl zrovna kliku na nádhernej jasan. Fér přístup, nevadí jim malý odběry, můžu si vybrat fošnu, jaká se mi líbí.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    google umim pouzivat taky, tady jsem se ptal,protoze tu urcite nakupujete a vite kde je to levnejsi,kvalitnejsi atd...


    JOSEF_K: dik
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    dají se někde v Praze a okolí sehnat masivni 5cm tlusté suché dubove fosny?
    KOJA
    KOJA --- ---
    JOSEF_K: Dekuju za odpoved ale GHOSTDOGG je bezkonkurencni.
    GHOSTDOGG: Znova dekuju za super odpoved! Hadam, ze budes telepat, uz podruhy jsi naprosto presne vystihnul co jsem mel na mysli a to se mi na internetech fakt nestava.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KOJA: Ekonomický low-end máš, když si smícháš trochu jemnějších pilin s obyčejným disperzním lepidlem (Herkules apod.), aby z toho byla taková kaše. Pak to tam napatláš, zatlačíš, a buď rovnou do nezatuhlého našroubuješ pant (méně vratná varianta), nebo počkáš až to vytuhne, volitelně předvrtáš, a přišroubuješ (více vratná varianta). Pokud to tam dáš než to zatuhne, tak sundej z pantu dveře popř. pant i s dveřma ze skříně podle toho, kde to je vyčvachtaný, aby se ti to nepáčilo. Piliny s lepidlem jsou v uvozovkách základ kytu na dřevo.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOJA: Díry zamázni tímhle a vruty zase zašroubuj:
    Lepidlo MAMUT GLUE (High tack) | Den Braven
    http://www.denbraven.cz/ms-polymerni-lepidla-a-tmely/0440-mamut-glue-high-tack-51-cz1.html

    Sice ti toho hodně zbude, ale je to jedno z nejlepších lepidel, co znám, a využiješ ho na všechno možné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam