• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: No, zlatý standard je spíš třešeň. Buk naopak vůbec rád nemám. Sice se z něj všechno dělá, ale imho spíš proto, že je dostupnej av levnej. Bukový prkýnka, co jsem kdy měl nebo si vyrobil, jsou rychle prokrájený, buk hodně chlupatí a časem tak divně charakteristicky smrdí. Oproti tomu krájecí deska (edge grain), co jsem si asi dva roky zpět udělal z jasanu, se mnou asi zestárne a bude žít dál.
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: zlatý standard je tuším buk, jedno i mám, a chová se... no prostě jako kuchyňské prkýnko

    JOSEF_K: provokatére :-D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Ale jinak jsou i borci, co ti klíďo udělaj prkýnko z lehce jedovatýho akátu, taky už jsem to viděl. Nicméně vyjmenovaná dřeva jsou přece jen vhodnější.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Buk, jasan, javor, třešeň... něco sladkýho prostě.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Důležitý je, že s tím dřevem se nám to vždycky povede na první dobrou, že jo:)). Nyx je vedlejší.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    to zni uveritelne :)

    a kdyz jsme u toho, z ceho se teda delaj kuchynsky prkynka?
    ZCR
    ZCR --- ---
    (koukám se nám ty příspěvky vysloveně daří hned napoprvé dokonalý ;-]
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOSEF_K: Jo, tu třísku je potřeba rozžvejkat:)).
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: ech, maso, ne dřevo.
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: řešilo se to kdysi na knife.cz ... imho jsou za tím třísloviny, kterých je v dubu požehnaně, a můžou to dřevo nějak načít.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Jestli se zrovna kazí, to netuším, ale každopádně je dub schopnej ovlivnit chuť potravin. Zkus si uštípnout nějakou čistou třísku z tý spárovky a poznáš, o čem mluvím. Obsah tříslovin v tom dřevu je obrovskej.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZCR: na kuchynskym prkynku maso celkem nema duvod se valet dele, ne? navic jde z prkynka rovnou do nejakyho tepelnyho opracovani .. mas k tomu pripadne nejakej odkaz? nejak mi neni jasny, na jakym principu by to tak melo fungovat :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: když se na něm to maso nechá déle, tak se pak rychleji kazí...
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZCR: pro zajimavost, co si mam predstavit pod 'nerozumi'? :)

    kazdopadne dik za reakci, vyhodim je, zjevne s tim bude vic prace nez uzitku ..
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: dub se na kuchyňská prkýnka do kuchyně nepoužívá - "nerozumí" si s masem... a jinak něco z toho trusu se imho vsáknout mohlo
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    zdravim, mozna je to dotaz do nejakyho hygienickyho klubu, ale zatim jsem ho nenasel :) mam na balkone velky zbytky dubovy sparovky z doby, kdy jsme delali linku, mel jsem predstavu, ze z toho casem udelam prkynka do kuchyne .. ale pac nam nekolikrat zkusili holubi hnizdit na balkone, v ramci uradovani to zesrali :) a ted dotaz - tusite co se dostane do dubovyho dreva z tech ho*en? jestli je to na vyhozeni, nebo to bude stacit treba omyt, prebrousit, prohnat nejakou dezinfekci atp ..
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Kolegove kamaradi. Shanim nekoho kdo ma soustruh na drevo a umi s nim. Potrebuju vyrobit takovou tycku specialni. Potrebuju ji vyrobit ja. Tedy ja potrebuju bejt ten kdo to bude soustruzit. Na takovym malym spustruhu na srevo uz sem delal vim aspon zaklady. Nicmene todle je delsi nez mam ja roztec na svym vrtackovym soustruhu a taky to musi bejt celkem presne na rozmer takze zkusena ruka by se hodila.

    Platim cokoliv je to pro me moc dulezity

    Diky
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: ok, díky
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: JJ, u lepených máš větší jistotu, že to nebude dělat bordel. A dobře to přichyť k podkladu, jestli to podklad umožňuje. Kdyby se tam přece jen začalo něco kroutit, ať ti to nezvedne podlahu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: 10cm výška kvůli vatě, co pod tím bude. podklad je dost křivý, takže to budu pokládat na buchty lepidla a tak s tím snad nebude problém to vyvážit. ležet to v místnosti asi nemá smysl, protože je tam cca stejná teplota a vlhkost jak venku (zatím se tam netopí a do zimy už ani nebude). palubky sou nasušené na 10%, tak potřebuju neco pod to, co už nebude pracovat. takže lepené hranoly zní ideálně.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: Stavební dřevo jsem viděl úplně mokrý i sušený. Jde o to, kam má přijít. Jestli do interiéru, tak interiérový dřevo se suší na 8%, přičemž v některých bytech a domech ještě dosychá, u mě doma třeba až na nějakých 5%. Takže jestli budeš podlahu dělat uvnitř, tak to potřebuješ suchý a taky v dané místnosti necháš dřevo minimálně 14 dní ležet, aby si zvyklo. A 10x10 i 5x10 mi přijde dost. Pod terasu jsem dával tuším 45x70mm. Je to i o tom, jestli budeš rošt nějak fixovat k podlaze. Trámek 10x10 se ti bude do roviny přivohejbat docela těžko:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam