• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Ta tabulka tvrdosti dřev mě vždycky překvapí relativně nízkou tvrdostí mahagonu - já ho měl za tvrdý dřevo a zdá se to přitom spíš jako průměr.
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    DOKKTOR: na tu mdf bych ti mohl udělat i nějakou cenu a není problém sehnat někoho, kdo Ti to odýhuje, aby to vypadalo fakt pěkně ... dýhu bych pak vybíral v jafholzu, který má asi největší výběr ...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DOKKTOR: Sorry, prohodil jsem ty dve odpovedi. Ale dik.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Tipnul bych, že ve finále bude větší problém to doma čistě odýhovat. Udělat bez lisu dýhu bez bublin, navíc na povrchu, který nejspíš nebude ideálně hladký (to by mohla být leda ta mdf deska), není zrovna triviální a moc mě nenapadá, jak bych to dělal.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DEEJAYY: no helemese, když na tom bude dýha, proč ne
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GHOSTDOGG: co myslíš? obrábět ty hranoly? myslím, že takovou frézu doma asi kdekdo nemá. ohýbat to doma by šlo, ale musel by sis vyrobit dostatečně velký autokláv. to co píše JOSEF_K: je samodomo asi nejjednodušší způsob. na formu pokládáš dýhy, lepíš je k sobě a fixuješ.
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    GHOSTDOGG: nebo ohýbaná MDF deska a máš to skoro bez práce http://www.demos.cz/plosny-material/mdf-desky/mdf-desky-ohybatelna.html
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: když seženeš dýhy, tak jo. Pak ti stačí jen lepidlo a třeba nějaká roura, kolem které to ohneš.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DOKKTOR: Jasný. A nevíš, jestli je to proveditelný i "po domácku". Nebo to jsou spíš kusový zakázky do nějaký velkovýrobny překližek?
    JOSEF_K: Co pod tím je, bohužel nevím :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: překližka podle formy imho. Lepíš na sebe dýhy a celé to ohýbáš, dokud máš otevřený lepidlo. Pak to předýhuješ načisto.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GHOSTDOGG: pokud je to dýha, tak neni pod tím dřevotříska z formy? jinak ohýbat by to neměl byt zas takový problém - záleží na druhu dřeva, síle atd. cosi už sem doma ohýbal a šlo to. je fakt ale, že taková široká deska to nebyla.
    jinak by se tam na konec daly nalepit hranoly pod úhlem a ty potom obrábět, což ti částečně vyřeší problém s léty. noa ten úbytek materiálu, no co už
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DOKKTOR: Tohle je dýhovaný (nějaký exot), takže hrana je nevypovídající :) Jestli si teda myslel, jak tam jdou léta... Ale obrázek je ilustrační k tomu, co mě zajímá, nejde mi o tento konkrétní stolek.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GHOSTDOGG: zrovna tady to podle té hrany vypadá jako obrobek
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nevíte někdo, jak se dělají tyhle ohnuté plochy, co jsou po stranách stolku? Viděl jsem jen způsob, že se nad sebe prostě postupně nalepí jednotlivá prkna a ta se pak do požadovaného tvaru obrábějí, ale příjde mi to nesmyslně zdlouhavé a dost nepříznívé na materiál. Nehledě na to, že tam pak vlákna jdou napříč. Ohýbání alá thonet jasný, ale to není způsob na "doma".

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SUOTAM: Jo, trhací nejty taky nejsou teoreticky špatná volba. Ale jak u kterého dřeva. U smrku mám vyzkoušené, že se trhá dřív smrk než nejt:). Ale akát by to imho dal.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    Jj je to venkovní stan na festivaly. Teď sem dělal naky pokusy,nakonec to nejspíš prinejtujeme. Díky za rady
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Je to evidentně venkovní instalace. Tudíž buk bych vyřadil okamžitě, jasan spíš taky. Vynikající by byl akát, ale je otázka, kolik do toho chceš vrazit. Hodně bych zvažoval modřín, který je pevný, exteriér mu taky nijak extra nevadí a nestojí tolik. V úvahu by přicházela i borovice.

    Jinak pevnost bude spíš otázkou uchycení. Jestli tam vrazíš vrut třeba tři cm od konce latě, tak s velkou pevností nepočítej. Lepší by bylo lať čistě provrtat a vrazit tam vraťák.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SUOTAM: Imho jestli to bude v takovýchto rámech z jeklů, tak bych se nebál pomalu ničeho. Bál bych se spíš lidí, který by to eventuelně prorazili, a to u latí s tímhle rozměrem asi materiál nevyřeší. Buk by mohl být taky lepší, ale ani jehličnany bych nezatracoval. Možná, že víc udávající může být rozpočet :) Tady nějaký data k tomu:
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    GHOSTDOGG: budou z toho takovyhle steny (u ty srafovany kostky). ram a zakladni trojuhelniky z jeklu, vypln z tech lati, privrtana texama

    jasan me taky napad, ale radsi se ptam, dik

    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SUOTAM: Sice vůbec nerozumím tomu, co z toho chceš vyrobit, ale pružné a pevné b měl klasicky splňovat jasan, na luky a na lyže...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam