• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    SARF
    SARF --- ---
    JOSEF_K: tyjo, díky za vyčerpávající výklad. Budu to muset všechno nastudovat podrobně.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SARF:
    Vřele doporučit můžu cirkuli dewalt. V klidu se dá řezat s přesností na desetiny mm i se základním kotoučem.
    DW745 DeWALT přenosná stolová pila na dřevo | Dewalt, elektrické nářadí, aku vrtačky, kladiva, brusky
    http://dewalt-naradi.cz/stacionarni-stroje/dw745-dewalt-prenosna-stolova-pila-na-drevo.html

    Další stroj, bez kterého se nic moc dělat nedá, je hoblovka a protahovačka. Pro malou dílnu je ideální, když jeden stroj umí obojí. V hobby kategorii je jedno větší bída než druhý (to, co mám já, bych s klidným svědomím nedoporučil). Nicméně velmi dobře vypadá JET. U nás nepříliš známá značka, ale za oceánem velmi známá a preferovaná. Osobně už dlouho pokukuju po tomhle:
    JET JPT-10B Srovnávací a tloušťkovací frézka stolní s podstavcem | fachshop.cz
    http://www.fachshop.cz/...rovnavaci-a-tloustkovaci-frezka-stolni-s-podstavcem-detail-1YX0000101.aspx

    V malé dílně bych se bez stojanové vrtačky obešel. Spíš bych koupil slušnou ruční vrtačku a k ní nějaký slušný stojan. Slušnou vrtačkou myslím třeba: http://dewalt-naradi.cz/...pove-vrtacky-michac/d21805-dewalt-priklepova-vrtacka-770w-2rychlosti.html
    S tím se pak dá už i smysluplně dlabat.

    Dlabání v malé dílně asi nejspolehlivěji vyřeší palička a pár dobrých dlát a děropáčů. Na narex kde kdo nadává, ale já na ně nedám dopustit: http://www.narextools.cz/truhlarske-nastroje

    Na broušení je ideální pásová bruska. Zejména když je kombinovaná s čelní. S tímhle zkušenost nemám, ale něco v tom smyslu (doporučení na konkrétní nemám, protože čelní brusku nahrazuju soustruhem a pásovou mám ruční, kterou kdyžtak upnu k ponku): http://www.levneelektro.cz/p798070-naradi-scheppach-bts-800




    SARF
    SARF --- ---
    Zdar, prosil bych o radu ...

    Moje žena má takovej spíš pánskej koníček, že vyrábí na koleně různý věci ze dřeva, tak bych jí k vánocům chtěl nějak jako zařídit jednodušší dílnu a nevím jak na to. neaspiruju na žádný profi kusy za statisíce, jen hobby kategorii, ale aby to nebyly klumpy. Jde o nějaký obrábění dřeva, hlazení, vrtání a tak. Možná i řezání - máme sice stolní i ruční kotoučovku a řetězovku, ale moc rovně se na tom neřeže :--) Sice cirkulárka řeže teoreticky rovně, ale to podávání vyvolává nepřesnosti. Má to i pokos, ale je to spíš k zlosti, je to takovej klump z bauhausu za 4500,- dobrej tak na to, když dělám dřevo na topení a nejsou moc tlustý větve.

    Koukal jsem na nějaký obráběcí stroje a tak podobně, ale moudrej z toho teda nejsem. Máte nějaký zkušenosti?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    COLOMAN: Ten olej má tendenci se samovznítit v době vysychání, zejména když je v nějakém hadru/štětci, kde se může zapařit a zahřát. To vysýchání je chem. reakce a bohužel je exotermická. Že by jen tak z ničeho nic vzplanula natřená překližka, je vskutku nepravděpodobné. Spíš bych se zabýval otázkou, jestli je překližka/dřevo ten pravý materiál na umístění ke kamnům. A taky k jakým kamnům a kam přesně umístit. Vnější plášť vyšamotovaných kamen má málokdy nějakou extrémně vysokou teplotu. Jiný příběh je kouřovod, který umí být i do červena, takže bajvoko 700-800 st. Dost to sleduju v dílně, kde kamna mám. Sice se snažím pravidelně ometat dřevní prach, ale jeho produkce je prostě moc bohatá, takže tam stejně je. Na kamnech zuhelnatí jen na horní plotýnce, na plášti nikdy. Zato na kouřovodu je černý hnedka.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    IRUX25: A není náhodou vznětlivý jen dokud nevyschne?
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    COLOMAN: jedna-li se o preklizku standardni (briza, topol, borovice) tak bych toneresil a dal na to jakykoli matny lak, mozna by tu mohl nekdo doporucit i nejaky jiny olej nebo vosk. nicmene bych to nijak nehrotil. Jeste by slo udelat pozitivni moreni dreva, tzn ze to zvyrezni to jarni a letni drevo a pak normalni transparentni lak.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    jj, mne sa to tak tiež zdalo.. a teda čo konkrétne pomerne bežne dostupného, čo omezuje vznietenie (jedna sa konkretne o prekližku tesne u karavanových kamen, dajak to nešlo inak spravit) a pritom to i dajak vypadá???
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    COLOMAN: lneny olej je vznetlivy i v lete. rozhodne nedoporucuji. delaj se i laky ktere vypadaj jak olej. treba od remmers.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    prosímVás, natierali by ste prekližkový nábytok v tesnej blízkosti kamen s lneným olejom? neni ten lnený olej dajak "vznietlivý"? Akým "chladícím" olejom by to šlo ešte ošetrit? každopádne by som chcel volaký olej na povrchu, páčia sa mi, ked sa zvýraznia tie letokruhy a fleky dreva... dík
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    JOSEF_K: nebo:
    Čech postavil dřevěné kolo, jehož vlastnosti soupeří i s karbonem - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/drevene-kolo-c9z-/hobby-dilna.aspx?c=A150802_090414_hobby-dilna_bma
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Kdybste třeba nevěděli, co ještě pěknýho si ze dřeva vyrobit...

    Wooden Cars: Man Creates Tree-mendous Motors
    https://www.youtube.com/watch?v=nGN75UVvMYQ
    ZCR
    ZCR --- ---
    PEK: už jsem na ně taky pomyslel, a to bude ono... díky!
    PEK
    PEK --- ---
    ZCR: patky?
    ZCR
    ZCR --- ---
    existuje nějaký termín pro kovové (mosazné) zakončení nohou nábytku? (Setkal jsem se teď v jednom překladu s podle mého nesmyslným a otrockým překladem "chodidla" (orig. Messingfüße), a fakt se mi to nelíbí :-) ... žádný termín mě nenapadá, takže podle mě bylo správné řešení to opsat...)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DEEJAYY: dík, sorry za tak obvious otázku, v Liberci jede maph :)
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    77WHITE: demos ...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    když už mluvíme o překližkách - kde najdu v Praze levně truhlářskou překližku, aspoň trochu naformátovanou? Chci jí trochu víc, knihovna přes celou stěnu (byť relativně malou, cca 3x3,2m), a nechci za materiál dát víc jak 10k.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KUBAL: Hornbach, přířez na míru. Co si odneseš, to zaplatíš.
    KUBAL
    KUBAL --- ---
    Ahoj ve spolek! Nevali se nekomu doma kus truhlarsky preklizky 15mm tloustka a cca 80x60cm ? Muse but I trosku mensi, ale me moc:) Bylo by to na stolek do auta. Ja za to muzu poskytnout totoznej kus preklizky, ale 18mm. Nebo cokoliv jinyho dohodou.
    Nechce se mi kvuli takovymu kousku kupovat celou desku.
    Nebo nevite,jestli nekde prodavaji I takovyhle maly kousky?
    Diky za ready ci nabidky. Drevu zdar! (Jestli se da preklizka povazovat za drevo:)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Mně se v dílně teď válí kus palisandru, který byl tomuhle trochu podobný, dokud jsem ho neohobloval...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam