• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    SBTR
    SBTR --- ---
    Prosim o radu .)

    Shanim dve pracovni desky do domaci kancelare. Chci poradnou plochu, rekneme 2000 x 800, tl. 38 mm.

    Mam tu nabidku: drevotriska tl.38mm + drevena dyha, vychazi to na cca 6000,- za kus.
    Chtel bych se ale dostat na pulku.

    Koukam po sparovkach, ale bylo mi receno, ze sparovka se na takovy plochy nehodi, ze pracuje ... neni to blbost? Tuhle informaci jsem dostal v dilne, kde jedou lamino ... ehm.

    Od nich mam nabidku lamino parapet. 18ka tl., z pohledovy strany je deska ohranena na tl. 36mm, takze pusobi robustnejsim dojmem, cena bude kolem 1500kč za kus ... ale je to lamino a ta predni hrana je divne zaoblena a dost evokuje kuchyne.

    Jako referenci bych videl tuhle ikeackou desku, vse ok, bohuzel je na me moc uzka:
    KARLBY Pracovní deska - 186x3.8 cm - IKEA
    http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10266160/#/10266160

    Za jakejkoliv tip predem dik!
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    Ahoj, poradite, kde koupit tvrde drevo na gril? Zkousel jsem polinka.cz, ale rekli mi, ze za dopravu par polinek bych platil asi 3000 Kc. Zkusil jsem taky Baumax, ale maj jen nejake no-name drevo, ktere asi neni uplne vhodne.
    UBU
    UBU --- ---
    TWORBO: Dělal sem takhle sipy ze smrkového dřeva. Vzal sem rovnou hezkou vyschlou fosnu co měla rovne leta, na cirkuli s prilozkou narezal hranoly a ty jsem upnul do vrtacky a prohnal je zavitnikem co byl uplej ve sveraku. Ještě jsem tam dal vodici lat pro vrtacku, abych lepe drzel rovinu. Vyhoda tam je, že ten zavitnik si to podava sam a ty jen drzis smer. Pak uz jen vzit hrubsi a jemnejsi smirek bud v ruce, nebo si vyfrezovat drazku do ktere vlepis smirek a protahnes to tim, cimz to jeste o trochu vyrovnas a vyhladis. Vysledek je az prekvapive dobry, sipy jsou krasne kulate a rovne, slo by tam resit i ujimani ale to pro tyhle pouziti nebylo potreba (decka je strili z PVC luku). Vyroba je rychla a trochu sem se bal ze to bude to drevo trhat, ale je to bezproblemove.
    VINC
    VINC --- ---
    TWORBO: http://woodgears.ca/dowel/making.html, tady píše dřevo, které se málo štěpí jako třeba bříza. Ale na šípy se prý spíš používá smrk/cedr: http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?t=1871
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    chtel bych si pomoci pripravku/ neco jako velky orezavatko/ z hranolku cca centak na centak delat sipy. tj prohnat to tim a serezat to do kulata. jaky drevo myslite ze by sneslo takove obrabeni?
    SEMIK75
    SEMIK75 --- ---
    IRUX25: Zatím jsem to nezkusil, zkusím. Jen si nedovedu představit, že bych to zbrousil ručně tak aby to mělo na ploše 11x3 cm stejnou tloušťku.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    zdravím, přítelkyně práve dokončila rekvalifikační kurz na truhláře a shání praxi. Dělá i doma v dílně a je velmi šikovná, ačkoliv začala na začátku loňska. Nemáte prosím tip na dílnu, kde by mohli chtít někoho na praxi, aby nemusela jen 8h denně dělat nějaký monotónní úkol, ale případně se něco i přiučila?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHNANDERTON: Dobře se řeže např. z olše, což je běžné truhlářské řezivo sehnatelné kdekoli, kde řezivo mají. Jestli si z fošen budeš mít jak a kde udělat menší formáty, to je už jiný příběh. Pěkně se mi řezalo i z javoru. Krásný je samozřejmě ořech, ale stojí nemálo. Lepší je ořešák černý, z toho se řeže fakt pěkně.
    JOHNANDERTON
    JOHNANDERTON --- ---
    Poradíte prosím někdo, kde koupit v maloodběru dřevo na vyřezávání jiné než lipové?
    Před nějakým časem jsem začal vyřezávat zvířátka z lipové desky 250 x 175 x 25 mm koupené tady http://drevorezba.cz/. Sháním podobně velké desky z jiného dřeva a nemůžu se ničeho dopátrat.
    Dík moc.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    SEMIK75: predpokladam, ze jsi to uz zkusil trochu zbrousit a nepomohlo to?
    SEMIK75
    SEMIK75 --- ---
    Orava vyrábí radiobudík v dřevěném provedení, viz: https://www.alza.cz/trendy/orava-rbd-610-m-briza-d3948531.htm?catid=18855106 z těch fotek na Alza těžko říct jestli je to opravdu dřevo anebo jen nějaký plast s dekorem. Při pohledu na zadní stranu ni přijde že by to i dřevěné opravdu být mohlo.

    Elektronika nestojí za nic. Řeším vlastní ale hodně rád bych nějaký takový vzhled. Něco jako dřevěný trámek ležící na nočím stolku.

    Problém je s tím displejem. V dílně po dědovi jsem našel nějakou dubovou dýhu o tl. 0.8mm a stěží prosvítím ty řidší části. Potom z jakési rozklížené překližky jsem strhnul kus svrchní vrstvy z jakéhosi jemnějšího dřeva o tlouštce 1.1mm tam to vypadá lépe. Oboje je ale příliš tlusté a číslice jsou vidět jen v noci.

    Je to nějak realizovatelné?





    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SANCHA: já mám od nich hoblovku a jsem spokojenej. Tuhle pilu jsem tam minulý týden okukoval na prodejně. Líbila se mi :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JOSEF_K: včera došla :) podám report
    VONY
    VONY --- ---
    Wood Toy Plans - Classic Winnebago
    http://www.youtube.com/watch?v=fFkaXNLquHU
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    TEEPEK: Na vyřezávání tvarů je dekupírka, případně méně přesně, ale mnohem rychleji to jde pásovou pilou. Nejhorší řešení, ale doma nejdostupnější je přímočará pila. Co je co, napoví google. Jinak knih je hromada, ale většina je spíš o výrobě než o opravách. Za ty roky mi asi nejvíc pomohla tahle:
    Truhlářství: tradice z pohledu dneška - Jan Kouřil, František Buben - Knihy Google
    https://books.google.cz/books?vid=ISBN8024790564&hl=cs

    Nicméně shání se dost blbě.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Ahoj lidi. Rád bych začal pracovat se dřevem. Ať už kvůli drobným domácím opravám , tak pro zábavu. Rád bych obnovil asi tak 70 let starý nápis na parapet domu. Od kamaráda truhláře, jsem na to dostal prý nějakou kvalitní překližku. Chtěl bych se zeptat, jak ji nařezat (chystám se na písmena silná max 1,5cm - síla překližkové desky) namořit a nabarvit? Existuje na to nějaká dobrá literatura? Co se také týká oprav např.rozvrzaných nohou židlí, stolů apod? Moc děkuju!
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    SANCHA: ne, je to polsky pristehovalec do francie :D (sorry, nemohl jsem si to odpustit)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SANCHA: Ne, je to šelaková politura. Ale je v tom trochu binec, těch povrchovek založených na šelaku je hafo.

    SANCHA: Z menších bych šel do této: http://www.fachshop.cz/jet-jwbs-9-pasova-stolni-pila-na-drevo-detail-4FI0000101.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam