• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj, uz nazral cas, abych konecne dodelal nasi kuchynskou linku .. zbyvaji uz jen posledni 2 dvirka, obe dve jsou stejna situace, akorat zrcadlove obracene .. obrazky postupne shora, zepredu a prurez ..

    A1 korpus, A2 jeho dvirka
    B1 korpus kteremu potrebuju udelat dvirka B2
    C1 korpus, C2 jeho dvirka
    D* jsou steny korpusu B1, tenci nez dvirka

    na obrazku zepredu, A2 a hrana D1 se prekryvaji, na obrazku s prurezem je videt moje predstava dvirek :)

    zkousel jsem vymyslet ruzny varianty pantu, ale vsechno se mi bud nepodarilo sehnat (pant na d1), nebo nevychazi bez mezery v te pohledove strane (pant na d2) .. a pac koralkovy zaves mi zena zamitla, posledni co mne napadlo jsou soupacky - zrusim tu stenu D1 (neni nosna) a do toho prostoru se budou zasouvat dvirka .. tim jednak ziskam nejvetsi pristup dovnitr (potencialni dvirka s pantem vpravo omezuji castecne pristup dovnitr), druhak se tim zamaskuje i ta skvira zpusobena D2

    a ted muj dotaz, pac ty dvirka budou relativne tezky (maji byt velke jako C2), nejsem si jist tim X -asi by stacila jen lista, ktery dam na spodni strane nejaky malickaty kolecko? s tim ze by jezdilo v 'kolejnici' na korpusu .. jak ale zafixovat ten horni konec dvirek? dovnitr se to nepropadne, tam to bude blokovat korpus D, ale co ven? teoreticky ty dvere muzu udelat o kus vetsi nez je otvor (cili i pri zavreni bude cast dvirek mezi A1 a B1) takze by se zapirali o A1 ..

    ale mozna jsem to cely prekomplikoval, co navrhujete? :)





    KLATIC
    KLATIC --- ---
    EMK: barvu bych tomu urcite nedaval...dal bych nekolikrat kameliovej olej, bude to mit nadhernou kresbu
    EMK
    EMK --- ---
    Snad neurazí...
    Něco z vlastní zahrádky.
    Materiál: Dub
    Ještě tomu dám barvu. Neměl by někdo nápad?
    Kritiku uvítám. ;)

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    FAKEQUAKE: Možná když se trochu víc rozepíšeš o konstrukci a o tom, jak ty klacky spojuješ, tak se k tomu bude dát říct víc. Obecně se dá samozřejmě říct, že jsi nezvolil ideální materiál a už vůbec ne v ideálním stavu:). Googli třeba green wood furniture, tam objevíš nějaký postupy, jak se podobný věci dají dělat.
    A ta třešeň nějakou pěknou kresbu mít bude, ale vyzrálý dřevo to samozřejmě nebude.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    zdar, mel bych zacatecnicky dotaz:
    vyrabim si takovej ministolecek na caj z pokacenejch naletu. otazka vsak zni jestli to ma cenu, kdyz jsem to pokacel ted uprostred vegetacniho obdobi. navic to ani nenecham schnout a hned po odkornení to zpracovavam a zbastlim dohromady. staci pro amaterskou vyrobu nabytku drevo pokaceny v lete a z mladych stromu a nevysuseny nebo je to uplne mimo?

    A jeste bych se chtel zeptat. Mam v planu pokacet jednu ptaci tresen. prumer kmene tak 15 cm. muzu pocitat s takovou krasnou kresbou jako u klasickeho tresnoveho dreva?

    Dík
    UBU
    UBU --- ---
    ESTEN: Bahenní dub, neboli morta.
    TOMB
    TOMB --- ---
    77WHITE: a máš tip na nějakou kromě té diy praha? S hoblovkou?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    TOMB: Členství v DIY Praha je trochu tricky, protože tam musíš mít členství, ale je to nejspíš jen kvůli bezpečnosti, což znamená, že vlastně nic nepotřebuješ a platíš si jen to, co tam děláš (tak to bylo před rokem). Každopádně je to tam hodně vstřícné.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TOMB: Jestli ses z prahy tak to uz probuh neres, di do jakykoliv dyi dilny a za drobnej obnos si to na velkejch masinach srovnej jak potrebujes.
    TOMB
    TOMB --- ---
    Díky moc všem za odpovědi!

    VINC: hmm, vodítko, porozhlédnu se. Mám doma přímočarku, mohlo by to stačit. Horní frézka zní taky dobře, kamarád půjčí, s ní bych si mohl takové vodítko vyrobit :).

    Stolní pilu ani hoblovku nemám, pro moje nárazové potřeby a nedostatek místa se pro mě nevyplatí pořizovat.

    UBU: Nedorozumění ani ne, vlastně by "protáhnout" ty prkna co mám bylo úplně ideální, ale protože ne úplně nutné, jde mi primárně o ty hrany, jak píšeš, aby byl bok rovně a v úhlu. Začínám, takže se fakt ptám na věc, která se leckomu může zdát triviální. Ten tvůj nápad s přímočarkou je inspirativní.

    Možná na tu hoblovku zkusím ukecat DIY Praha, chtějí tam členství a pravidelné poplatky, začlenit se do komunity atd., což pro mě nemá cenu, ale třeba mě tam na hoďku dvě pustí...
    UBU
    UBU --- ---
    TOMB: Čau, možná tady vzniká nějaké nedorozumění jak koukám níže. Protahovat má smysl deskový materiál, pokud píšeš, že chceš rovnat hrany, tak tím asi nemyslíš čela/ruby prken, ale srovnání boku tak, aby to bylo rovné a v úhlu. Pokud je to tak, tak je to velmi jednoduché, stačí nějaká příložka na cirkuli, vodící lišta u mafla a stejně tak jde využít i tu horní frézku, která když je ostrá frézka, tak dělá překvapivě dobrý výsledek. Když byla nouze, tak jsem kdysi udělal i takový stolek pro přímočarou, kde jsem ji přidělal ke stolu zespoda a provizorně udělal i horní vedení lištu přes držák s ložiskama z kolečkových bruslí... :-) V zásadě tedy vystačíš se vším, co doma pravděpodobně máš. Jemné začištění pak zabrousit. Ale nějak se mi nezdá, že by ses na tohle ptal, takže asi opravdu půjde o protah a srovnání nějakých prken z čela, že? Tam to hoblovku nenahradíš.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNISLASH: to je sice možný, že tě pošlou do kšá, ale na druhou stranu za zeptání nic nedáš a je lepší to aspoň zkusit a nevyplítvat svojí energii na něčem co je naprd jen proto že nemáš vybavení. To bych si raději to zařidil a pak si hrál až s výrobou toho zajímavějšího
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    toho dne si Stieglitz podal inzerat na seznamce
    Hledam pritele.
    zn. truhlar
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    LINKOS: uprimne, tohle je jedna z nejvic naprd rad, ktere slychavam. pokud bych mel kamarada / znameho, co ma srovnavacku / protah, tak se preci nemusim ptat tady. a pokud ho nemam, hledat si ho urcite kvuli uprave dreva nepujdu. je to nekde na urovni jako "zeptej se nekde v truhlarne".. pomijejic fakt, ze naprosta vetsina truhlaren te s tim posle do prdele
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TOMB: nechat si to protahat a srovnat od kamarada/znameho by nemela byt nejaka palka. Kamarad napriklad si nechaval delat rovnou sparovky a pak lidem ukazoval jak se da udelat s zakladnim hobby naradim slusnej nabytek z masivu,pokud mas sparovku
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    TOMB: Imho pokud nemáš stolní pilu nebo hoblovku, tak mafl s vodítkem. Hoblík to zvládne určitě, ale musíš to mít v ruce.
    PETD
    PETD --- ---
    PETUS: Koukni se na prodejce věcí pro výrobu nožů, většinou mají menší kousky různých dřev pro střenky, nebo můžeš zkusit http://www.ovocne-drevo.cz/, kde mají tyhle kousky taky.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TOMB: Seriznout na stolni pile hranu novou (pokud mas kotouc v pravym uhlu)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam