• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MILAZAJICEK: chce to trochu trpělivosti, ale ve třídě D2 jsem dispercoll, rakoll nebo titebond lihem odlepil. S D3 nebo epoxidem je situace trochu horší:). Ale nábytek se naštěstí většinou lepí D2.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JOSEF_K: no skoro :) Zkusím to a dam vědět.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MILAZAJICEK: Zkus to taky tím lihem. Lepidla v třídě D2 se takhle většinou rozlepit dají. U židlí je blbý, že abys vyndal jednu součástku, musíš vesměs rozlepit půlku židle:/.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Když jste u toho rozlepovani jak nejlépe rozlepit židli? Není nijak stará takže tam nejspíš bude disperze a je lakovaná. Takže ten lak bych chtěl zachovat potřebují jen opravit zlomený čep na kterém drží vršek opěradla.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: je to mezi dvema deskama sesvorkovane.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Tvl, to je docela drsnej způsob. Tak se sundává dýha, když je hodně poškozená a musíš udělat sakum prásk novou. Doufej, že se ti teď ta zadní deska nezkroutí nebo nerupne. Změnil jsi vlhkost toho dřeva tak o 30 % směrem vzhůru a teď bude zase klesat. Nech to schnout pomalu někde ve stínu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    Tak uz je to dole. koukal jsem na nejake videa na tytrubce a nakonec jsem to zkusil dle videa: mokry rucnik a zehlicka. cca dve hodiny pomale cinosti, neobeslo se to bez nehody, ale nastesti fatalni jen na zebrovi, postizeny kus ma stejne suk, takze vymenim, lub i zadni deska jsou bez vetsiho sramu.

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Tak líh žádný škody neudělá. To spíš ta horkovzdušná pistole. Kytara je tenký dřevo. Když ho prudce vysušíš horkovzduškou, může rupnout.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: lak je v takovem stavu, ze uz mu moc neublizim, myslel jsem spise aby bylo co nejmene skod na drevu.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Hmm, tak s nástroji zkušenost nemám. Jestli je to fakt klih, tak to tím lihem půjde. Akorát je otázka co povrchová úprava. Jestli šelak, tak ten půjde tím lihem do háje taky. Jenže ten by šel do háje i horkovzdušnou pistolí. Bude ti chtít hodně opatrnosti, málo lihu a aplikace ideálně injekční stříkačkou.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: zadni deska a lub kytary. na predni desce se odlepilo jedno zebro, druhe je rozstipnute, takze se k tomu potrebuju dostat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Napřed řekni, co je to za spoj, třeba čep s perem na rámu dveří se obvykle dá rozdělat tak akorát motorovkou. Jinak většinou funguje technický líh. Nakapeš ho do nějaké trhlinky a zkoušíš s tím opatrně kvedlat, dokud to nevykvedláš.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    má tady někdo osobní zkušenosti s rozlepováním klihového spoje? čím nejlépe nahřát, jak nadělat co nejméně škody atd.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS: doporučuju navštívit nějakou spešl prodejnu ( husq. nebo stihl ) tam Ti všechno poradí ...hlavně musíš mít ,ale představu co chceš vlastně kácet . Jestli sem tam ovocňák na zahradě , přerostlej jasan co Ti už zaclání a nebo opravdu těžbu v lese . Dle sebe ,když to vezmu tak si vystačím s lopatkou-mám fiskars z polska-80cm a pár klínů za 80kč-červený koupený v husqarně . Strom nad 1,5 kubíku si raději už ,ale nechám pokácet od profíka ..
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Jinak než lepením to sotva uděláš.


    LINKOS: Je tu klub o arboristice, ten by byl vhodnější. Nicméně podívej se, co za vybavení používají skoro všichni, tzn. stihl a husqarna. Lopatku jednu z těchto značek, je dobrý si koupit rovnou s obracákem. Klíny se hodí ve více velikostech, přičemž taky trochu záleží, co máš za lištu a řetěz, protože velký klín těžko nacpeš do řezu po malém řetězu z hobby pily. Klínů je prima mít víc, abys je buď dal na víc míst kolem hlavního řezu, nebo když strom nechce padat, tak dva nad sebe. Lepší jsou plastové, protože když potřebuješ ještě zmenšit nedořez, tak je lepší pilou štrejchnout plastovej klín než ocelovej nebo hliníkovej. Navíc plastový můžeš zatloukat čímkoli, u kovových trochu hrozí, že z palice/kalače nebo klínu se kus uštípne a vystřelí ti oko.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    URPUTNIK: vyrabel bych to presne tah jako oni :) pripravil bych si schema, vybral vhodne bloky (nebo vysel z jednoho, asi zalezi na podminkach a schematku), doupravil narezanim a slepil. co mas proti tomu slepeni? me popravde jinak rozumna varianta ani nenapada
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    OMNISLASH: aha .. chtel bych si to prave vyrobit rucne, ale lepit se mi to nechce :) tak v tom pripade, jak by jste to vyrabeli, kdyby to melo byt z masivu?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    URPUTNIK: vypada podobne jako ta ma tescoma a ta bych rekl, ze je proste narezana a slepena. zadne vrtani, to mi ani nedava moc smysl
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    a ja bych mel taky dotaz, jak se technicky vyrabeji stojany na noze? vrtaji to a pak brousi? napr tohle:

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    vim ze to tu neni uplne zamerene na kaceni,ale presto kde jinde se zeptat?
    Chtel bych si poridil kaceci kliny a pretlacnou lopatku kombinovanou s obracakem, muzete doporucit nejakeho vyrobce a na co koukat? Jake kliny se hodi nejvice? Kratsi delsi?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DOKKTOR: ja mam na kuchynsky lince ten voskovej od Osma a rekl bych ze funguje :) ale je pravda, ze jsem u baterie vylil vodu nez byl uplne vyschlej, ta voda prosakla a udelala skvrnu na dreve ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam