• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    WEWERKA: Píše dubové stupy na betonové schody a pak že by ji využil na drobnější nábytek.
    Mám podobný využití. Nábytek si jedu vesměs ve volných chvílích v nekomerčním měřítku. Na stavbu bych se tím vůbec netahal. Ale po té dewatce (a případně Makitě) jsem už dříve pokukoval. Protože třeba lišty a drobnější podélné výrobky prostě jinak vyrobit neumím. Ale zatím jsem do toho neinvestoval, protože jinak na nábytku dělám z 90% pouze příčné řezy, kde ji nevyužiju.

    A tím že bojuju hodně z místem, protože stále nemůžu najít nikde v okolí nějakej pěknej pozemek na dílnu, tak si vystačím s pravítkem vyrobeným pro obyč mafla a několika rychlosvěrkama.

    Spíš laboruju jak vytvořit přenosný pracovní stůl (soustavu stolů). kam bych mohl přidělat 90°přípravek s přesným pravítkem.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Píšu drobný nábytek a obložení schodů.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CUKI: Pise na nabytek :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: na stavbu? udělej si kvalitní pravítko na obyč ruční kotoučovou pilu. Tyhle pily jsou pak v praxi stejně použitelné jen na podélné řezy.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    VO_D_KOLEK: tez doporucuji toho dewalta. mam jej a je to solidni stroj. s presnosti na mensi truhlarinu u nej neni problem a v pripade potreby zvlada porcovat o poradne kusy reziva
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VO_D_KOLEK: Cirkule je jeden z nejčastějš používanejch a nejuniverzálnějších strojů na dílně. Vypisovat, co všechno se s ní dá dělat, je na knížku. Stejně tak co všechno by měla umět. Úplně obecně: čím tužší konstrukce, tím líp. Stůl musí bejt rovnej a pevnej, tzn. nikdy plech. Musí to být hliník nebo nejlíp litina (u malých pil je nejlepší hliníkový frézovaný odlitek, protože z litiny se nedělaj). Pravítko na podélnej řez musí být taky tuhý a ukotvený na obou koncích (jakmile je jen na jednom, je vždycky šejdrem). Pravítko na příčnej řez moc neřeš. U pil pod sto litrů je vždycky akorát na ozdobu a vyrobíš si vlastní a lepší. Za sebe ti můžu doporučit tuhle, mám ji asi pět let: https://www.peddy.cz/...ducts_id=47012&gclid=EAIaIQobChMInu6YnauY3gIVEI4YCh0E3gExEAQYAiABEgL8_fD_BwE
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Jo, tak opravdu stolní pila nepřipadá v úvahu už kvůli místu v budoucí minidílně.
    Ta Boschka se mi zdá pořád drahá.
    Od pily potřebuju, aby uměla řezat rovně (a aby bylo vidět, kam až řezem dojíždím) a s náklonem. Co dalšího?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VO_D_KOLEK: Zkus si vygooglit "cabinet saw vs jobsite saw"
    Nahodne prvni video s timhle tematem
    Table Saw, Portable Saws, Contractor Saws, Hybrid Saws, Cabinet Saws - How To Choose
    https://www.youtube.com/watch?v=6FBtsybFNMY
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: A jak se dvě jmenované liší?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VO_D_KOLEK: No tak muzes mit ty male pily na stavbu. Bosch GTS 10 J (tu mam ja), ale tam nepocitej s tim, ze to bude nejaky zazrak.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Pročtu, ale skoro 50 tis. opravdu ne.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STOLNÍ PILA
    Okolnosti (pokládka dubových stupňů na betonové schody) mě nutí uspíšit nákup stolní pily. Hlavní záměr je posunout pomocí ní truhlařinu (zatím spíš v uvozovkách) o stupínek dál. Jak vybírat? Mějte, prosím, na paměti, že vyrábím drobnější nábytek a podobně, sám pro sebe, neživím se tím a pila nepojede x hodin denně.
    Díky za jakékoli nasměrování.
    MADELEINE
    MADELEINE --- ---
    Ahoj všichni,
    sháním někoho, kdo umí řezbařinu (s dlátem). Potřebovala bych vyřezat jednoduchou malou madonku cca tohoto stylu: http://www.muzydetem.cz/_extra/katalog-aukce-2018/img/katalog_2018_04.jpg

    Bližší info dodám, pište sem, nebo do zpráv. Díky moc.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ahoj,
    mám doma nějaký zkameněliny, chtěl bych je dát na dřevěnou základnu - něco na způsob tohoto https://www.eben.cz/images/stories/virtuemart/product/377-achat-na-podstave-dg1.jpg
    Nemáte tip na někoho, kdo to vyrábí? Úplně se mi do toho nechce samotnýmu, jde mi o kvalitu, správné dřevo a lesk. Také bych si narozdíl od obrázku představoval tu základnu oválnou a to už pomocí svého vybavení už vůbec nedám.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    jak jsem tady mesic zpet psal o tom kurzu, tak tady je ten jednodenni vysledek. ano, jsem levy, ale vysledek stejne potesil :)

    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    OMNISLASH: mám to lavicové provedení, 600ku. Srovnávám tím všechno, čím brousím - kameny i břidlici.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    TRUHLIK: tou 325?
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    OMNISLASH: Ja presne timhle srovnavam brusne kameny
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    OMNISLASH: Výrobce píše, že cokoliv, tedy i dláta, hoblíky... video
    Na srovnávání kamenů klidně taky - já ke specifickému účelu potřebuju mít kameny, které jsou rovné a ploché, a vlastně moc nebrousí.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    WRONSKI: jen pro zajimavost - jake je vyuziti takoveho brousku? predpokladam, ze dlatem i zelezem hobliku bych z toho tu brusnou vrstvu odstranil velmi rychle a na srovnavani jinych kamenu to asi neni dost hrube, ne?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Nějak mi nedošlo, že by to tady vlastně mohlo pár lidí zajímat, tak napravím... jde o Diamantový brusný kámen DMT, 600 nebo 1200 (třetí odspodu). Plocha 203 × 76 mm, cena 1560 Kč.
    V podstatě se jedná o kus ploché oceli, předpokládám, že tažené za studena, s ohlazenými stopami po dělení strojní pilou, povrch vypadá jako poniklovaný (ale nevím, co to je). Povrch je pokrytý brusnou vrstvou, která je opticky konzistentní po celém povrchu kromě jednoho drobného kazu a dvou slepých ostrůvků u okraje.
    Na obalu je napsáno "precision-flat", ale když pomineme podélné prohnutí, je vidět, že příčně je to taky do kolébky. Vykreslený pattern ukazuje nějakou další kulišárnu:
    DMT-02.jpg
    Jinak teda kdyby byl ten brousek rovný, byl by super, ani by mi nevadily ty dvě slepé skvrny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam