• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    PLAGUEDIL: .. :D :D

    on se chtel zeptat konkretne na akat. bezne prodavany akat jako truhlarske rezivo. rodovy nazev k tomu nezname
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PLAGUEDIL: Dub. Pouzij idealne buk.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    co se tyce vyroby prkynek do kuchyne a podobnych veci na olizovani, je nejake drevo, ktere bych nemel pouzivat, protoze by bylo pak jedovate nebo neco podobneho?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Onehdá jsem se tady ptal na reference na cestadreva.cz, kde jsem reklamoval. Reklamace už je vyřízená, takže se pro příště můžu s pozitivní referencí přihlásit i já.
    (Narozdíl teda od referencí na DMT a jejich "precision flat".)
    XSTANG
    XSTANG --- ---
    STEMBUS: Zkousel jsem kvuli plisni, co se objevila na starsi konstrukci. Obrousil jsem a natrel teprve ted o vikendu. Takze zatim nemuzu uplne posoudit. Kazdopadne pisi, ze je to "proti dřevokazným houbám, hmyzu, plísním a zamodrání". Predpokladam, ze to zeleny jsou nejaky rasy a mohlo by to na ne taky fungovat. Jinak kdyz se podivas do bezpecnostniho listu Deronu a Lignofixu, vypada to, ze jsou si slozenim hodne podobny...
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    XSTANG: to si zkoušel na odstranění zelenýho povlaku? a zkušenost teda?
    XSTANG
    XSTANG --- ---
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    VODNIK: už sem se s nima spojil a přijde mi to dobry, zadna extra chemka a vypadá to ,že by to orpavdu mělo makat, tak zkusím :)

    ještě to chci tak 1-2 roky nechat stárnout a pak už to zastavím (ty změny vzheldu/barvy) - luxol nebo fermež možná proběhne hnedka z jara

    diky za rady
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    hratky s dubem a jasanem :))



    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    CUKI: Myslel jsem buben s průměrem 80cm a více ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TRUHLIK: spodek agáve za čerstva vydlabat lžičkou. Jinak Třeba didgerida co dělá kamarád skoro z čehokoliv normálnle na tupo klihem a pak pořádně stáhnout provazem dokola. Na zvuk to vliv nijakej nemá a i když to řeže pomalu středověkou technikou, tak to vypadá dobře.
    Skus bezinku, je to jednoduchý a ten zvuk je fakt síla.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    Hola, máte někdo zkušenosti s vytvořením "tunelu" pro buben? Klasicky - lepením na tupu se zkosenou hranou a následným frézováním. Řeším jaké dřevo si na to ideálně sehnat. Jde mi primárně o jednoduchost, učím se to. Designovky si dám až v druhém kole :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODNIK: Jasný ale pak jsi to natřel tím luxolem, kdyby jsi to nechal pravděpodobně by ti to znovu zezelenalo. Nemá to pochybný účinek, ale není to trvalé řešení.
    Vapka pokud použiješ správnej tlak a trysku je pro nové dřevo v pohodě. Navíc by zmizela jako první ta měkká část, která je právě pro broučky i i houby a mechy nejslabší místo.
    Jedna z úprav dřeva je kartáčování, kterým dosáhneš podobného efektu.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Saicosem jsem natíral opakovaně vnější stěnu dřevníku na několika místech, zelené fleky zmizely a po natření luxolem je plocha zcela v pořádku. Tak nevím jaké pochybné účinky to má mít. Wapka je dobrá tak na to zničení
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    CUKI: bohužel chybu sem udělal v tom, že jsem na konci nedodržel 0,5cm mezery mezi latěma aby mi to do rámu vyšlo na poslední celou, čili tam ty spodní 3 jsou takřka úplně na sobě a nevětrá to mezi nima + veškerá stékající voda končí tam no...

    jednou už sem to vapkou zkoušel, ale ty latě jsem poničil/oprejskal.. ale zkusím si s tím asi víc pohrát a udělat to tak nějak no...

    takže něco jako jen ten Saicos má "pochybné" účinky jo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Ještě dodám, že strašně moc závisí na místě kde to je umístěno. Dělal jsem dvě terasy se stejného dřeva ošetřené stejnou technikou během jednoho měsíce na dvou různých místech. Ošetřovány velmi podobně. A ten rozdíl je znát. Jedna je skoro jak nová, druhá je pod modříny kde je méně slunce a padá na to kyselé jehličí, je to méně na větru a stárne několikrát rychleji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODNIK: Tak teĎ nevím, ale já v tom vidím pojezdovou bránu a to pod tím je země. Čili bych čekal je jsou ty latě vodorovně.

    Od Saicosu jsem skoušel akorát ex green nebo jak se tomu nadává a fungovalo to akorát na vroubkovaných terasových prknech. Jinak bych to přirovnal k umytí vapkou. Nosné trámky a pod se ihned vymyli a zelenání začlo na novo. Navíc to dřevo dlouhodobě oslabuje. Do dřeva venkovního dřeva podle mě patří jedině pryskyřice a podobné látky které simulují původní ochranu dřeva u stromu. Tomu je nejbližší asi čistá fermež a vosky.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    CUKI: mě se teda zdá, že je to svislé a nikoliv vodorovné.

    STEMBUS: je na to spousta přípravků, dělá je třeba Saicos. Takže ideálně teď natřít, nechat do jara pochcípat a na jaře natřít barvou/olejem/něčím.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STEMBUS: Vodorovné plochy jsou pro dřevo problém, zespoda to ostříkává navíc déšť.

    Dá se to vzít na jaře vapkou a natřít fermeží. a pak po cca roce dvou opakovat nátěr. Druhá možnost je to opálit technikou shou sugi ban.

    Obecně by podle mě bylo lepší zvolit liný tvar těch trámků, aby nahoře nevyla rovná plocha.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam