• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    CUKI
    CUKI --- ---
    WAKO: To by asi nemohla být "vrstvička" epoxidu ale služná vrstva :-) Fošna bude pracovat. Ale úprava borovice? Potřebuje hlavně zatáhnout, olejem, fermeží (ne průmyslovou) a navrch případně vosk. Ale Deska bude potřebovat častou údržbu, takže bych volil třeba na to určený minerální olej, klidně i ten od Ikei...
    Na epoxidovou úpravu koukni na ID KOUDY...
    WAKO
    WAKO --- ---
    Mám čestvě dodělanou kuchyňskou desku z borovicových podlahových fošen. Já vím, že dub je dub a kdesi cosi, ale rozhodli jsme se to s kamarádem takto udělat. Chtěl jsem dřevo a tohle bylo finančně prostě dobré. Poradíte prosím, čím to ošetřit? Bylo mi nabídnuté zatáhnutí do vrstvičky epoxidu. Pocitově mi, ale nejvíce sedí ošetření olejem. Nějaké tipy, co koupit, na co si dát pozor?

    Konstrukci kuchyňského rohu tvoří smrkové hranoly. Na ty bych zkusil využít olej na podlahy. Mám odlitý jeden kvalitní, měl by být nezávadný.

    Díky
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Makam na konferencaku z olivy..tohle je spodni strana po prvni vrstve osma..nadherna kresba :)

    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VODNIK: mam tu hromadu zbytku z ruznych projektu, orech, palisandr, sapeli atd a jestli ten kus dreva poleti do pece hned a nebo po dvou letech co delal nekomu radost tak je to imo pridana hodnota. jen bych nerad travil lidi.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    KOUDY: až zkusíš tak dej za dva, tři roky fotku nového vzhledu .... Těch kousků s imba designem, kombinací dřeva a dalšími cool vlastnostmi už jsem koupil nebo vyrobil a následně vyhodil celkem hodně. A masivní buk kupodivu drží a drží, nekroutí se a nepraská
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Z našich dřev je skutečně rizikově jedovatý tak maximálně tis. Neřeším parkové dřeviny, tam člověk klidně narazí i na škumpu a podobný srandy. Akát není žádný smrťák, ale citlivějším lidem může udělat nějaký alergie a podobný věci. Ale bavíme se o intoxikaci třeba prachem při broušení, držení neošetřenho dřeva celej den spocenou rukou apod. Pak to umí rudý fleky na kůži apod.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    VODNIK: Vubec..nejsou hotovy jeste..ale jinak je tam i lepidlo odlony proti vode takze by to vsechno melo bejt vicemene vklidu predpokladam...Vyhodit ho a udelat novy muzu vzdycky zejo :)...Docela rad bych zkusil i takovy ty 3D a sachovnicova prkenka...ale co sem koukal na youtube, tak je s tim dost srani.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    KOUDY: barevně je to pěkné. A jak dlouho jsi už na tom krájel a namáčel to v horké vodě?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ja delal naposled buk, amaranth..orech a tusim tresen..jeste musim frezkou udelat hrany a natrit olejem..ale barevne se mi to celkem libi.

    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNISLASH: Dřevo akátu je jedovaté, ale spíše ve smyslu že se do něj jen tak nepustěj breberky a houby. Jíst ho asi nebudeš.
    A akát a trnovník akát je totéž, asi jsi to pleteš z Akácií což je jiný rod stejné čeledi. A nejedovatější je vrstva navrchu která se frézue a stejně ji nepoužiješ
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    jde o to, ze jsme koupili krasne akatove rezivo a ted premyslime, zda by se dalo pouzit na prkna. bezne akatova prkna vidam v kuchynskych potrebach. ne sice engrainove (protoze ta popravde nevidam bezne na kramech vubec), ale klasicke ano. takze se nabizi otazka, zda bezne prodavane akatove rezivo je jedovate, nebo neni. protoze minimalne nektere druhy akatu jedovate jsou. soucasne se nabizi otazka, zda to prodavane je vubec akat, nebo je to trnovnik akat (coz podle vseho akat vlastne neni a podle wiki je to naopak lecive), protoze tomu to rezivo vzhledove odpovida
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    PLAGUEDIL: Třešeň, ořech nebo javor se běžně používají, hlavně na end grain prkýnka a první dvě ti udělají pěkný barevný rozdíl.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    co je ze zdravotniho hlediska spatneho napr. na tresni? drevo je prijemne tvrde, ma prakticky neviditelne pory, dokaze vycarovat nadherne barvy a pritom nevim o nejake zdravotni zavadnosti. to same javor (tedy mimo tech barev). zrovna orech.. nevim, jak ten americky, ale ten evropsky ma pory velke a rozhodne ne malo. jiste, neni to jako u dubu, ale rozhodne to neni zanedbatelne, poud uz to clovek resi
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PLAGUEDIL: Je to nuda, ale ze zdravotniho hlediska je to to nejlepsi. Kdyz uz chces kombinovat, tak barevna kombinace s orechem vypada super.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODNIK: Můžu se zeptat proč kromě buku? Těch prkýnek mám doma několik druhů a osobně preferuji měkčí dřeva, protože netupí tolik nože. Pokud je to prkýnko jednoduché ve formě spárovky, tak víc než co jiného na pevnosti (odolnosti proti zkroucení) hraje roli kvalita řazení prkýnek a kvalita provedení klížení.

    Pokud je na koncích příčné stažení vydrží to mnohem více
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    PLAGUEDIL: pokud chceš opravdu dělat prkýnka do kuchyně, tak se kromě buku vyhni všemu a uživatelé ti budou vděční
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    WEWERKA: dve svetle dreva je dost nuda po par kusech. proto se ptam, jestli se mam necemu krom mekkot vyhnout.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    PLAGUEDIL: .. :D :D

    on se chtel zeptat konkretne na akat. bezne prodavany akat jako truhlarske rezivo. rodovy nazev k tomu nezname
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PLAGUEDIL: Dub. Pouzij idealne buk.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    co se tyce vyroby prkynek do kuchyne a podobnych veci na olizovani, je nejake drevo, ktere bych nemel pouzivat, protoze by bylo pak jedovate nebo neco podobneho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam