• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MVEK: sportakryl ma certifikaci na hracky a postylky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Čím byste ošetřili dřevěné žmoulátko/kousátko pro dítě. Mám tu jedno, které vypadá úplně suše, ještě zkusím ověřit, jestli bylo něčím ošetřeno, a pak tu mám dřevěné masivní srdíčko, které něčím ošetřeno bylo, ale žena ho chtěla (bylo koupené na vánočních trzích a kdovíkde taháno) omýt, a po vysušení je pěkně taky na povrchu osušené?

    Jako laika mě napadá včelí vosk (ale je tu asi malé riziko alergie, navíc je otázka, čím ho rozpouštět), nebo lněný olej v jedlé kvalitě?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    (naredenej pomerancem dle potreby)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    jako prvni vrstvu davam kameliovej olej, pak dvakrat tungovej
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Našel jsem toho víc od ultra hyper natural po velké značky ala Balakryl:
    http://www.drevobarvy.cz/fotky8797/fotov/_ps_370tl_balakryl_voskovy_olej_2016_cz.pdf
    viděl jsem na živo a nevypadá špatně..

    Bohužel jsem přišel o záložky tak jen co si pamatuju mě napadá https://www.olejenadrevo.cz/...eshop/35-1-Olej-na-podlahy-a-nabytek/0/5/868-Tvrdovoskovy-olej-0-75lt, ale zatím žádná zkušenost..

    Asi tři výrobci jsou jen ve středočeském kraji.

    A nemám zásadní zkušenost ale všechno je to na jedno brdo ty rozdíly nejsou velký a liší se to právě hlavně chemií co pomáhá vysoušení. Kterou domu prostě nechci, pokud není nezbytně nutná. A podle mě zrovna v tomto případě jde jen o rychlost schnutí. Pokud tu má někdo znalosti chemie a je schopen popsat škodlivost, budu mu nesmírně vděčný. Ale podle mě jsou to hlavně těkavé látky (počáteční schopnost proniknout), které nemají dlouhodobé negativní účinky a pak těžké kovy (konečné schnutí), které jsou hodně velkej sajrajt.

    Například si dělám domácí fermež která po 25hodinách vaření schne třeba týden a ani po něm není výsledek lepší než u komerční verze po 6-8 hodinách od aplikace. Předpokládám, že tady je to podobný.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: napriklad?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WAKO: Obě severské volby (Osmo i Bona) nejsou krokem vedle. Tím že je to určeno na profi použití, je priorita doba zpracování, takže to tak vypadá i v popisu. Zde zmíněnej ojej top je ve zkutečnosti už více vosk než olej. A moc hluboko se sám nedostane. Jako první vrstvu je podle mě dobré použít něco s lepší viskozitou.

    Druhá věc je ekologie: kobaltkarboxylát a 2-butanonoxim předpokládám zaručují tu rychlejší domu schnutí, ale co je to za látky?

    Myslím že se dá najít i lepší česká alternativa.
    WAKO
    WAKO --- ---
    koukám, jak se tu názory na to Osmo v průběhu let mění :- )

    [ JOSEF_K @ Dřevo ]

    [ DOKKTOR @ Dřevo ]
    WAKO
    WAKO --- ---
    CUKI: ok :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WAKO: Tak borovice se ti vybarví tak, že to nemá cenu řešit :-)
    WAKO
    WAKO --- ---
    Otázkou pak je, co vlastně nežloutne. A zda-li to hrotit když je celý ten kuchynský roh vlastně jen při umělém světle. Slunce z okna tam vůbec nedopraží.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    WAKO: hele něco to dělá. v létě sem tu dával fotku čerstvě natřeného parapetu a pod květináčem to zůstavalo světlé. dnes se to už asi slilo, nebo to neřeším a všimnu si toho zas až v létě
    DOKKTOR:
    WAKO
    WAKO --- ---
    Ještě ohledně toho Osmo Topu čtu, že má tendenci žloutnout. Díky lněné složce. Je to skutečně tak žlutonosné?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    WAKO: letos teda zatím první zima (takže čekám kritiku, že mám chabý vzorek), ale na terase mám terasový olej bondex a odolává sveřepě - modřín na plné povětrnosti
    plus sem si dost oblíbil do interiéru věci od balakrylu. vodou ředitelné, všechno atest na hračky a vypadají fakt dobře, jak olejovosky, tak laky.
    na pracovní desku a na stůl dávám top olej ;)
    WAKO
    WAKO --- ---
    DOKKTOR: Mohl bys nějaké z těch nevyhajpovaných produktů uvést? Našel jsem ještě nějaké Tungové oleje, v podobné nebo jen o něco dražší kategorii.
    WAKO
    WAKO --- ---
    Chlapci zníte přesvědčivě. Již jsem o OSMU nějakou chválu četl, takže asi vyřešeno. Díky.

    Uznávám, vrstvička epoxidu je mimoza. V desce jsou už hlavně usazené věci jako varná deska, dřez. Nedá se už zvyšovat.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LINKOS: venku/vevnitř? na vaně sme tři roky bez zásahu měli terasový olej a naprostá spokojenost. dovnitř imho stači ten top olej. nicméně zas bych to osmo nepřeceňoval, stejnou službu udělají i levnější nevyhajpované produkty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam