• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    TRISMEGISTOS:
    Rezkalni sveder za les 25 mm skupna dolžina 400 mm Heller 23381 1
    https://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_4247_co801722_rezkalni_sveder_za_les_25_mm
    Akorát ve svěráku ulomíš ten červ uprostřed. Nicméně zapomeň na to, že to udržíš v ruce, potřebuješ stojanovku.

    LINKOS: Hmm, tak na na tesařinu jedině tu velkou ryobu seyun 300mm, ta má i nejtlustší plátek. Nejuniverzálnější je asi ryoba komane 240mm, ale na tesařinu je krátká a tenká.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JOSEF_K: Děkuju moc za detaily.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    PLAGUEDIL: jo, zátkovník. to je to co hledám. díky
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    IRUX25: v milimetrech. já právě potřebuju spíš kruhovu drážku než výřež, ale nevim jak na to. zatim to kroužim ručně dremelem a mikrofrézkou, jenže to neni dost přesný.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    PLAGUEDIL: Myslel jsem ten :) ale na to by se asi prislo tak ci tak ne? :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    IRUX25: kruh neni kruznice. Kolega chce zatkovnik.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    TRISMEGISTOS: 5-20mm? Na to by mozna sly pouzit sukovniky. 5-20cm bude muset poradit nekdo jiny. Bez diry ve stredu se to bude delat docela bidne. To uz je spis na frezu. Imho.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: no, já se tomu zas nevenuju tak aby se mi ty z Němec vyplatily.
    Mám tu na kolíčky, tou jsem zarezaval čepy a pak jsem si koupil jemnou truhlarskou, kterou už jsem idiocky znicil. Chytám se koupit si do ní nový plátek a pak nějaký hrubejsi, když dělám tesarinu.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    kluci, poradíte mi, jestli se dá sehnat nějakej vykružovací vrták co dělá řez jen po obvodu? potřebuju čistou kružnici bez vrtu uprostřed. malý průměry. tak 5-20
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Nebo spíš řekni, na co to chceš používat. Ono je dost důležitý mít správný typ pily. Já mám japonských pil kupříkladu sedm:))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Cesta dřeva v pohodě. Jednu od nich mám. Ale jinak jistota je německá firma Dictum, u nás k sehnání třeba na drevorezba.cz. Ale chybu neuděláš ani v jednom případě.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Používáte někdo japonské pilky? Co ty z cesty dřeva? Jak jsou na tom s kvalitou a poměrem k ceně? Nebo nějaký jiný dovozce?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SANCHA: No, zesvětlení bude trochu oříšek. Něco ztmavit o pár odstínů je snadný, ale obráceně to moc nefunguje, bude na to muset být nějaká krycí barva, která minimálně částečně zabije kresbu, třeba takový ty voskový lazury. Zesvětlit dřevo jde leda peroxidem (výsledek nic moc) nebo kys. šťavelovou (výsledek velmi výrazný, ale látka je to silně jedovatá). Nátěr proti tmavnutí smysl dává, ale to se fakt už bavíme o osmu, to je fotostabilní. Luxol z hlavy nevím, ale lněná fermež nebo tungový olej časem tmavnou.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JOSEF_K: Děkuju za odpovědi. Je to půda, takže vlhko tam nebude, a muž to chtěl hlavně proto, aby to brzy neztmavlo. Za sebe bych to třeba natřela až v případě, že to bude tmavý tak nějakým světlejším a hlavně míň jedovatým nátěrem třeba osmo. Stěny bys taky nechal?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    LINKOS: mam tam tohle..klasicky na bazi vceliho a dalsich vosku.
    0,75 l Balakryl Voskový olej - dub přírodní
    http://www.drevobarvy.cz/0-75-l-Balakryl-Voskovy-olej-dub-prirodni-d371.htm

    JOSEF_K: Tohle je podkrovi no..takze kour zadnej..ja si spis rikal ze bych rad sjednotil tu barvu s podlahou..jeste musim rozmontovat puvodni zabradli..obrousit a znova ho natrit...Takze v zasade je zbytecny to delat (natirani palubek v podkrovi)..ale kdyz je ve chvili nudy natru..tak tim nicemu neuskodim.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOUDY: Jo, ale teď mě napadá, že pokud jsi něčím natřel podlahu, tak by strop asi taky neškodil, protože jinak budeš mít barevný změny různý na podlaze a na stropě. Ten balakryl neznám, ale hádám, že tam nějaká fotostabilní složka bude podobně jako u osma. Smrk bez nátěru postupně tmavne.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOUDY: Já měl v baráku, kde jsem dřív bydlel, palubkovej strop nenatřenej asi deset let a bylo to v pohodě. Akorát to dřevo získává takovou přirozenou patinu. Ale fakt záleží, co je to za prostor. Kdyby se tam třeba kouřilo nebo vařilo, tak bych asi natřel, aby to nechytalo smrady. Ale ložnice, dětský pokoj apod. imho v klidu bez nátěru. Plus to má bonus, že to dřevo bude efektivněji regulovat vlhkost vzduchu, protože ji bude rychleji odebírat z vzduchu, nebo naopak dodávat. A u palubek jsou s tím spojený objemový změny fuk, protože se akorát trochu posunou v peru/drážce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    V interiéru bych se hlavně vyhnul všem polyuretanovym lakum. Nevím co máš za barvu od balakrylu, docela by mě zajímal odkaz. Jinak přírodní oleje od osma a pnz jsou pro mě jasná volba. Dát si do interiéru dřevo a pak to zabít syntetickým nátěrem, mě to nepřijde koser...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JOSEF_K: nenatiral bys jo?..Ja prave dodelavam podkrovi kde mam palubky a premejslim ze bych tam placnul alespon jednu vrstvu oleje od balakrylu, kterej uz jsem pouzil na podlahu - [ KOUDY @ Dřevo ]

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SANCHA: Pokud tam nemáte vlhko, je to vcelku zbytečný. Luxol obsahuje i nějaký látky proti dřevokazům, což je celkem hnus fialovej. Pokud už něčím natírat, vzal bych obyčejnej lněnej olej. Ale jinak pokud je tam sucho, nemusí se to natírat vůbec. Nátěr má obecně víc funkcí, hlavně se to dělá kvůli zpevnění povrchu a následné snazší údržbě, ale jak často utíráš prach ze stropu? Maximálně si umím představit, že tam někdy rozplácnejš komára, pak bude asi fajn tam nátěr mít, ale na to ten lněný olej fakt stačí. A pokud je tam vlhko a hrozí plísně apod., tak potom by ten luxol měl smysl, ale já osobně bych stejně spíš radši víc větral:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam