• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VO_D_KOLEK: hele tos mi absolutne nepomohl. Rada zajdi si k vyrobci je super. ja tu zidli chci spravi ne dojebat podruhe. to neni unava materialu ale vadna soucastka.

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    RAINBOF: Píšu „korunová položka“ a myslím ti opravdu položku v řádu korun :)
    Osobně bych to jinde nesháněl, mám plné zuby poptávání věcí, na které se všichni tváří, že neexistují (třeba šroubky malých rozměrů).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VO_D_KOLEK:
    Tj jmenuje se to korunkova podlozka? Jak bych si to radši koupil od nekoho kdo to nedelanz ty blatolitiny.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    RAINBOF: Přesně tak. Stáhni pdf s návodem, vyhledej kód dílu a zajdi do Ikey. Většinu mají skladem (v takové té dílně, kde se montuje a opravuje?). Není to zrovna levná záležitost (korunová položka můžr stát klidně stovku), ale co už.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    RAINBOF: V obchodacich maji vetsinou nejake nahradni dily. vem cislo artiklu a par fotek az tam priste pojedes a treba budes mit stesti..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    kluci prosim podelaly se mi na ikea zidlich takovy ty zavesy nevite cim to nahradit pripadne kde to koupit ?


    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    pekne video
    How to Easily Make Doors and Drawers - WOOD magazine
    https://www.youtube.com/watch?v=B7PTmKugR-s
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: S tvrdším dřevem jsem myslel.
    A teda nepovolujou se mi ani excentry, ale u skříní asi nic neobvyklého.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    VO_D_KOLEK:
    cross dowel joint sic občas používám a v hodně ohledech je nezastupitelný, ale že by se nepovoloval? V měkkém dřevu a při velkém namáhání, ti ten váleček je schopnej nechat se zamáčnout mimo osu toho navrtání. Pokud nemá hlavu s podložkou tak i tam se pěkně žvejkne.
    Nejraději používám kvalitnější konfirmáty ve větším množství. Například na záda nábytku, kde to není vidět, jedu klidně každých cca 10cm jeden kolem dokola.
    Ono ať použiješ cokoliv, je potřeba v dostatečném množství, aby se to nemělo tendenci žvejkat. Něco neviditelnějšího by bodlo, ale pochybuju, že něco takového najdu.
    A jinak místo lamel používám právě hlavně kolíky, protože je člověk nemusí lepit. Excentr, beru hlavně jako prvek který velmi dobře stáhne materiály k sobě, což je často velmi nedoceněná vlastnost.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    LINKOS: Zatím jsem nevyráběl, ale používám příčnou válečkovou matici (cross dowel joint), drží, nepovoluje se, ale je vidět.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Když sme u tohodle svrtavani. Co používáte za rozebiratelny spoje? Když to chci na tvrdo, tak do udělám lamelovaci frezou, ale když to má být pak snadno rozdelatelne a prepravitelne? Ty excentry se povolují a štvou mě. Co se dá snadno rozebrat a přitom se to nepovoluje?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já bych řekl, že je to kopie ještě něčeho jiného. To původní bylo žluté, ale rozměrově a jinak totožné s IGM, bohužel přesnost pokulhávala. Hlavně pružností toho materiálu. Byl jsem tak nespokojenej, že jsem si vyrobil vlastní. No a pak jsem potkal ten wolfcraft. Stál asi pětikilo a vypadal mnohem lépe. A teď používám skoro výhradně ten. A pak co je dobrý jsou ty lišty https://www.igm.cz/igm-fkp656-vrtaci-pripravek-sada-656mm--zdarma-100ks-koliku-8x35/ a ještě ta druhá plochá. Tam už ta cena je jiná ale pokud by toho někdo dělal víc, tak se to vyplatí
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Fakt nechci rozjíždět diskuzi jestli koupit levnější, nebo dražší, ale třeba u toho IGM jsem pohledal některé jejich věci na aliexpresu a třeba ty hloubkomery jsou naprosto totožné, rozdíl je fakt jenom v napisu. Tím nechci tvrdit, že spousta tech laciných pomůcek a nářadí nejsou smejdy, ale některé věci se jedou hold ve velkým v Číně a evropští prodejci to pak jen nechají preznacit za svoje...
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    CUKI: V tom s tebou naprosto souhlasím. Člověk se diví, co až jsou někteří výrobci schopni udělat špatně a to tak, ze výrobek je ve finále skoro nepoužitelný
    Značka je často alespoň základní jistota
    Mám třeba pomůcku na vrtání kolmých děr, Upnes do toho vrtacku - z obou stran vodítka s pruzinama - chtěl jsem ušetřit asi 500,- za wolcraft, objednával jsem to po netu a teď mám doma mrdku, kde špička vrtacku muže litat 3mm všemi směry od středu, jelikož uchyt na vrtacku má velkou vůli u voditek
    Přitom stačilo, aby kokot výrobce udělal díru v uchytit správně velikou
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Jasně, chápu.
    Trny: používáš je jinak, než jak jsem psal? Já jsem to zkoušel, ale moc to nešlo, nebo spíš: bylo to jako drbat si levé ucho pravou rukou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Bude se dokonce lišit i ta IGM od toho wolfcraftu. Pokud navrtáš dvě poličky tak je to jedno, ale pokud hodláš dělat pár skříní, tak už bych šel do toho wolfcraftu. Je daleko masivnější, nekroutí se na materiál tolik neklouže na hranách. Navíc ta zarážka je fakt pevná a neujede ti. Měl jsem obě a tu druhou jsem pak raději někomu dal. Těch pár korun na víc je fakt na výsledku hodně znát. A ty trny, těm se stejně někdy nevyhneš.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Levné = nepřesné?
    Od Wolfcraftu toho mam víc, Hornbach :) Třeba trny. Ale používám je nerad, dá se to jenom u spojování dvou desek v jednu větší, jinak je lepší tenhle přípravek a/nebo rýsování.
    Nízká špička je dobrý tip, díky.
    IGM znám, mají na stránkách zajínavé články (byť reklamní), aspoň pro laika dost užitečné. Třeba zrovna o práci s touhle kolíkovačkou, kterou Číňan „ukradl“ (tady). Fakt se bude tolik lišit? Nebo myslíš, že tenhle model (nabízí ho každý druhý) je na jedno brdo, zatímco ten od Wolfcraftu bude lepší?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Tyhle levný přípravky jsou bohužel na nic. S tím jsem začínal a byl tak špatné kvality, že jsem si vyrobil raději vlastní. Z těch levnech je dobrej tenhle: https://www.rr-naradi.cz/mistrovska-kolikovacka-wolfcraft, ale pořiď si k tomu kvalitní vrtáky a kvalitní trny. Vrták je nutné aby měl nízkou špičku.
    Většinu dalších přípravků si stejně nakonec vyrobíš a nebo koupíš něco profi, ale to už něco stojí.
    Nějaké zajímavé kousky seženeš třeba tady: https://www.igm.cz/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Ještě mě napadá, že by mohlo jít i s touhle klasikou. A tu využiju podstatně víc.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PŘÍPRAVEK PRO VRTÁNÍ EXCENTRŮ
    Nevíte o levněnší variantě BlueJigu, třeba z Číny? Vím, že cena kolem pěti set není extra moc, ale na jedno dvě využití :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam