• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    VODNIK: Ony ty predchozi tlumily v ramci moznosti dostatecne, nez sly do vrtule.
    Nemusi to byt 100%, jde jen o urcite poskytnuti soukromi v ramci bytu, ktery na to neni staveny (otvor je 240 na 150cca). Kouknu jeste na ty dvere do pouzdra, ale bojim se, ze v tomhle rozmeru to budto nedelaji a nebo mi to urve penezenku :D
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LADY_CANDAR: posuvné dveře zavěšené naplocho zvuk prakticky netlumí, to jste si měli pořídit něco zasouvatelného do pouzdra jako dělá třeba JAP. Pokud to nemá vážit tunu a mít tloušťku 4cm tak bych asi volil nějaký hliníkový rám a do něj sendvičovou konstrukci s izolací uprostřed. Klidně z překližky, dá se celkem slušně obrousit a natřít, jako masiv to nikdy vypadat nebude, ale masiv v uváděných rozměrech byste museli pověsit na vlakovou kolejnici :-)
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    LADY_CANDAR: tak ta biodeska..nekroutí se
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    ADAMH: popravde, puvodne mely byt pohledove, bez knihovny za nimi, ale babicka nam v prubehu rekonstrukce odpadla s mrtvickou, takze delame z bezdveroveho bytu pro dva byt pro tri s jednou zaviraci veci, aby mela soukromi, kdyz tu je, a my se nezblaznili.

    Takze beru cokoliv od hezkeho namoritelneho/naolejovatelneho dreva az po bilou desku s nejakym rozumne hezkym naterem/folii. :( Zaroven je potreba, aby to aspon trochu dokazalo tlumit zvuk, takze vostin se bojim.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    Ahoj, potrebovala bych si pujcit mozek a zkusenosti z praxe, nez zase neco zmotam. Predem dekuji za jakoukoliv radu ohledne materialu.

    Pokousim se o posuvne dvere mezi pokoji o rozmeru cca 245 vyska, sirka minimalne 160, idealne 190. Zavesny system je Herkules 120, deska visi pod listou, uz to je cele namontovane. Kvuli zmenam dispozic budou dvere zajizdet za knihovnu, takze vetsinu casu nebudou videt.

    Pokousela jsem se desku postavit ze starych dvernich kridel, ale cele se to po finalnim slepeni a zaveseni postupne zprohybalo a je to na vyhozeni (pocitam, ze se nascitaly krivosti a nerovnosti, plus narezanim drevo zas zaclo pracovat i v mistech, kde predtim vypadalo rovne).

    Hodlam se tedy uz na veky vekuv vybodnout na recyklaci a chci koupit hotovou desku. Netusite, co by v tomhle pripade bylo nejlepsi pouzit? Tloustka maximalne 4cm, idealne mene. Chapu, ze sparovka a preklizka se mi muze brutalne zkroutit? Biodesku? Nebo je v tomhle rozmeru vsechno marne a bude lepsi nechat udelat kovovy ram a vsadit do nej jen nejake mensi vyplne?
    Postavili jsme toho v byte celkem dost, ale tohle je, obavam se, krapet nad nase sily.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Třeba tady (kurz i dílna v jednom): https://www.facebook.com/events/790330108114539/

    Jinak knížek je hodně- Já mám nejradši tuhle, akorát se skoro nedá sehnat: https://www.databazeknih.cz/knihy/truhlarstvi-tradice-z-pohledu-dneska-360208

    Na YT je za mě největší génius tenhle. Akorát to není zrovna pro začátečníky: https://www.youtube.com/channel/UCRGV5YMWtS0RR-SfJ2XU-8A

    Ad eko bio konzervace: ty požadavky jdou logicky trochu proti sobě. Ale pár vrstev tungového oleje bude v pohodě. Jen to dlouho tuhne (jako že týdny).
    Vhodné dřevo na ven: dub, modřín, akát.
    Pravoúhlé spoje: třeba ozuby: https://publi.cz/books/163/10.html
    Kůl do země: to, co bude v zemi, opálit, a pak tam normálně zatlouct.

    Dřevo většinou tady: https://susenerezivo.cz/
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj,
    vetsinou to tu jen potichu nabozne sleduju :) ale pridal jsem se k parte, ktera realizuje zahrady a ukazalo se, ze jim chybi nekdo na primitivni praci se drevem - vyvysene zahony s drevenym "rantlem" (defakto ohradka), truhliky na miru, drevene pohledove bariery (nekolik vztycenych kulu v primce) apod .. tak jsem se nabidnul :)

    a rad bych nacerpal nejaky informace a knowhow, nemate prosim tip treba na nejaky videa na youtube? nebo knizku? autora? internetovej portal? kurz? workshop?

    zatim mne pujde hlavne o informace, ktere budu nejdriv potrebovat
    - cokoliv kolem "konzervace" dreva, parta je eko-bio, zaroven to bude v kontaktu s potravinami, takze to budu maximalne voskovat (a to spis ne, protoze drahy), tak olejovat .. zaroven to budou outdoor a v kontaktu se zemi
    - vyber vhodneho dreva, jejich trvanlivosti apod .. co jsme se zatim bavili tak treba u zahonu jsme v diskuzi dosli na modrin (protoze dub drahy), ale napadl mne i akat
    - zpusoby pravouhleho spojovani prken, chteli by pohledove ciste drevo, dat tam zevnitr kovove "L" zvladnu, ale jiste budou i jine moznosti :)
    - moznosti kotveni kulu do zeme (zemni kotva, zapustit do zeme, nedej boze zabetonovat, .. nedokazu to uplne navzajem porovnat)

    ale zajima mne vlastne cokoli, takovyhle informace mne nemel kdo ucit, a jako rodily Prazak mam praxi maximalne z chalupy :[

    prakticky pak budou veci, jako kde v shanite drevo (ja znam jen Drevosort, ale tyhle chteji masiv, tzn na nejake pile?), jestli a jake jsou moznosti pronajmu nejake dilny/ulozneho prostoru (zatim to muzu mit na balkone, ale mozna to nebude nejvhodnejsi :) ), nebo nejaka DIY dilna v Praze, kde to budu moct pripade obrabet a upravovat? doma mam totiz jenom malickaty sverak a rucni pilu :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Nejaka ta oliva :)



















    DACELO
    DACELO --- ---
    DOKKTOR: když se dělají lodě z překližky, tak se používá úhlový přípravek s lištou jako vodítkem a mafl s velkým kotoučem:



    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    nevíte, jak co nejpřesněji, ale zároveň nějakou dostupnou technologií, udělat kníry na spojení překližky? nějak se mi nechce věřit, že obyč bruskou tu plochu trefím tak dobře, aby pak oba pláty dokonale dolehly k sobě
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: no asi proč ne, ta tloušťka.
    Krom toho mě svlak láká i vzhledem. Použil bych (asi) pareny buk.
    Dvířka budou 45x115cm, 30x80 a 50x80
    U tech 115cm pocitam, ze bych dal 3 panty, dvirka budou naložená.
    VONY
    VONY --- ---
    Nedávno se tu někdo zmínil, jak skvělý jsou lišty. Zrovna jsem vymýšlel skříňku do obýváku, tak jsem je použil nejdřív vzadu a pak i vepředu. Dík za inspiraci.
    Březová překližka a bukové lišty, vosk.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    KCHARI: Normalne do tenke desky bych ti doporucil u profil. Kdysi to tu nekdo resil a musim rict, ze to funguje. Chce to barevne odladit, natrit, navrtat, pritahnout apod, ale vysledek a malym u profilem je rozhodne lepsi nez l alu profil. Zafrezovani je podobne slozite. A pevnost o hodne lepsi. A cena taky.

    Jinak svlak jak tu zaznelo - za me primero uno, az na to zminovanou tloustku. Do 25mm chces minimalne pulku tloustky a pak je otazkou, zda to tak presne zvladnes nebo zda vysledek (druha polovina tloustky) neni pro tvou potrebu malo a udrzi to pevnost vysledku
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: Dobrý svlak to udrží líp než cokoli, co tady teď padá. Akorát by tloušťka svlaku měla být tak 30mm, možná i 25mm by stačilo (to záleží na rozměru dvířek), z toho tak 7-10mm zafrézováno dovnitř dvířek.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    Diky všem za postřehy, ale delší úvaze bude asi fakt nejlepší to předělat na tlustší variantu překližky.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    WEWERKA: Noo, hloubka tohohle konkretniho kusu je 12 mm, takze by mozna nejakou 8-10mm variantu nasel. Popr pouzit tohle a nezafrezovat to uplne
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LINKOS: proto ty svlaky
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZATAMOKO: sparovka samo o sobe se muze nehezky prohnout, spise bych zauvazoval o biodeskach, ty by se nemeli kroutit vubec a kuchyn timto stylem jsem z ni videl udelanou, ale bohuzel jen novou,takze neposoudim jestli se to realne vazne nepohne,ale nemelo by
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Kdyz jsme u toho krouceni ;)
    Furt mam v hlave dvirka kuchyne z 20mm bukove sparovky bez ramu. Lamely horizontalne. Dvirka siroka 30, 45 a 50 cm.
    Osetreno to bude Osmo TVO.
    Myslite, ze by to svlaky v rybinove drazce udrzely v nejakych akceptovatelnych mezich?

    Zalozni plan je klasika ram s kazetou, ale jak rikam, furt me to tahne k te sparovce :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    imho, kdyby to bylo ošetřeno od zacatku, tak se to nekrouti
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    77WHITE: Tohle tam 100% neda :) Ta dira bude hlubsi nez cela deska.
    Za me osobne vymenit za jiny kus, ktery se nekrouti nebo vymenit vsechny desky za 18 mm.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam