• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    uff .. ted jsem stravil 3h pocitanim, kolik fosen jake sirky potrebuju, abych z toho poskladal co potrebuju .. a zaroven abych nebral material, co mi zustane (nemam to kde skladovat) .. a zadavatel chtel jeste porovnani modrin vs smrk ..
    nemate na to nejaky nastroj, kam to clovek naklika a ono to navrhe rovnou ty rozdeleni? potkal jsem u Drevosortu nastroj, ktery pocita optimalni narezovy plan, mozna je neco takoveho i pro prkna? nebo to neresite, berete proste nejvetsi rozmery a formatujete si to sami? ono by to slo naklikat asi treba i do excelu ..

mimochodem po diskuzi se zadavatelem, ta nopovka tam neni primarne kvuli ochrane dreva, ale aby se zbytecne nevysousel zahon, ty vyvysene se vysusuji vic (pochopitelne) ..

a jeste jeden dotaz, koumal jsem jak pospojuju rohy tech ohradek .. s tim ze nemam naradi ani skill na rybinovy spoj, davat tam Lkovy plechy, ktery to budou drzet zevnitr se mi nelibi (asi by to vyslo i draho?) .. tak jsem vymyslel, ze vezmu jeden KVH hranol, rozrezu ho na spaliky, ktery zevnitr "vlozim" do rohu a privrtam/pribiju je zvenci .. je to dobry napad? to by mohlo taky podporit trvalivost spoje ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    a jeste jeden dotaz, tim ze jsou ted dilny pro koronavir zavreny, napada prosim nekoho misto, kde mi v Praze narezou prkna? nevim jestli na Obi otevreno a nevim jestli mi narezou vlastni material :/ pripadne nekdo z vas v Praze, kdo je ochoten mi za uplatu venovat hodinu sveho casu? muzu to rezat v ruce, ale vim jak to dopada :D a budu mit rousku :)

slysel jsem spatny reference na zdroj prken (nevim detaily), kde to narezali motorovkou a rozhodne to nebylo rovny .. predstavoval bych si nekoho s cirkularkou :)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    URPUTNIK: no i tak se mi to stejně jako ID NYKRUK nelíbí a nechápu čeho tím chtějí dosáhnout. Pokud to nutně chtějí trvanlivé tak betonový obrubník od Bestu v imitaci dřeva :-)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    NYKRUK: ted kdyz jsi to napsal, tak mi to taky dava uplne jiny smysl .. (a vzpomel jsem si, jak jsem po dedovi ze zahrady a kompostu vytahoval ruzny kusy igelitu, koberce apod :/ )
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VODNIK: jenom zevnitr oblozeni prken, bude to ohradka, nikoli truhlik :)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    URPUTNIK: A co pak s nopovkou, vyhodit do popelnice?
    Mě totiž hrozně štve, že si lidi neuměj přiznat, že některé věci se nedají udělat navěky. Je to dané i drahou prací. Dřevo je úžasnej materiál, protože záhon až doslouží, tak ho rozlámeš dáš do kompostu a shnije tam včetně hřebíků. Zkus investora posunout v téhle myšlence. Jestli chce prkna natírat dovezeným olejem a obkládat plastem, tak to může rovnou udělat celé z plastu.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    VODNIK: Nopovku jenom z vnitřní strany ohrádky, ne?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    URPUTNIK: nopovku do záhonu? Tak je možná ještě upozorni na to, že jim tam bude všechno hnít a plesnivět, protože se voda nebude mít kudy dostat pryč. A pokud záhon nebude mít hloubku tak půl metru tak nevím kam si myslí že rostliny dají kořeny
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    NYKRUK: rozumim, diky! :)

mno, zadavatel ma predstavu, ze zahon 10 let vydrzi .. asi ho budu muset vratit na zem :) chteji to vylozit nopovkou, takze moje predstava je, ze to bude ohnivat jenom z ty spodni hrany, coz sice hnit bude, ale nez to dohnije k nejakym spojum, tak to bude trvat .. a olej ovat jsem to chtel kvuli tomu, ze zvenci ta nopovka nebude (aby to bylo "hezky" :) ), tzn bude na to prset a snezit ..
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    URPUTNIK: chtěl jsem tím, říct, že natírání olejem je úplně zbytečná práce a investice, protože olej v zemi během jednoho léta zdegraduje a záhony pak celé vydrží max. 5 let. Pak dřevo shnije zevnitř tak, že se v rozích rozpadnou spoje. Vzhledem k tomu, že prkna jsou laciná věc, mi přijde jakákoliv další úprava zbytečná. Výroba záhonu je otázka hodiny, považoval bych to za těžce spotřební věc.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Tři týdny jsou v pohodě. To schnutí dost urychluje UV záření, takže pokud máš možnost to nechat někde na sluníčku, tak máš vyřešeno. A je to olej, takže se vsakuje. Na povrchu by neměl zůstávat. A pokud jo, tak v supertenké vrstvě, tzn. tak jako tak ten olej musíš naředit cca 1:1. Jde to třeba benzinem, ale pokud to chceš eko, tak terpentýn nebo pomerančový olej.
    A opalování letlampou nebo nad ohněm, jak píše linkos. Na horkovzdušku zapomeň, s tou abys tak loni začal. Jde to, ale je to šíleně pomalý.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LINKOS: chm, cely to palit nebudu, zadavatel ma predstavu svetlyho dreva, je to do zahrady, tak aby jim to sedelo na vizualy .. a plynovy horak mam jenom na sporaku, nad nim s 2m prkem tancit nebudu :)) ale diky za rozsireni obzoru!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    URPUTNIK: opaluju to úplně celé, dělám to plynovým hořákem.
    Něco pro inspiraci:
    Jak ochránit dřevo metodou Shou-sugi-ban - BeeInfo.cz
    https://beeinfo.cz/jak-ochranit-drevo-metodou-shou-sugi-ban/
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    NYKRUK: popravde netusim, co jsi tim chtel rict :) snazim se prodlouzit jejich zivotnost, nebavim se o jejich kompostovani ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JOSEF_K: vypada to, ze ty vyvysene zahony budu instalovat nekdy na konci dubna, coz znamena ze cely mesic na to schnuti mit nebudu (spis max 3 tydny) :/

musi to lezet (aby se olej vsakl), nebo to staci "natrit" (mozna opakovane) a pak klidne vztycit? bude to na zacatku na sterku/dlazbe, takze vetsi kontakt s prirodou bude az treba za pul roku ..

LINKOS: mimochodem, cim to opalujes? horkovzdusnou pistoli? rozdelavat velky ohen kvuli tomu mi prijde dost neefektivni, navic opal se snadno zvrhne ve spal :) a nad svickou to bude asi zase na dlouho

a predpokladam, ze se bavime o opaleni te hrany, ktera bude nejvic exponovana, tzn v tomhle pripade ta hrana prkna, na ktere to bude stat), platu se?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS:
    URPUTNIK:
    Tungový olej zvládá povětrnostní vlivy o dost líp než lněný olej, resp. fermež. Akorát strašně dlouho schne. A dokud neuschne, tak skoro nechrání. A tím strašně dlouho myslím třeba měsíc.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LINKOS: protoze nevim, ze jsou mezi nima rozdily :D takze diky, kouknu na nejaky porovnani ..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NYKRUK: tak s tím olejem to vydrží déle, když se to opali a pak natře tak ještě déle... Jen nechápu proč to brát tungovym a ne lněným
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    URPUTNIK: v záhonu prkna shnijou i bez toho oleje
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: Ale to subjektivni hodnoceni o niceme nevypovida. Ty jako clovek co to pouzije a piliny nacpe do kompostu nemas sanci poznat stupen rozlozeni.

A ja jsem ti poradil. 2 konkretni produkty. Sam jsem pouzival tu Husqvarnu a pak Narex : http://www.pk-narex.cz/...y-a-prislusenstvi/narex-biologicky-olej-pro-ztratove-mazani-retezu-a-list/

Obecne debaty jsou dulezite, protoze zvysuji uroven znalosti a odbouravaji ruzne myty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam