• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    JOSEF_K:
    No já tedy nevim, ale těžké kovy mi jako nejedovaté zrovna nepřipadají a do půdy nepatří. Já bych to nenatíral ani lněným olejem. Žádný olej totiž do země nepatří a životnost to oproti běžnému opálení moc nepřidá.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Vida, ve složení fakt nic jedovatýho není. Ale před houbami a brouky chrání i tak víc než spolehlivě. A mám vyzkoušeno, že když při natírání trochu vyleješ na trávu, tak tam pár let doslova tráva neroste...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: jen bych doplnil, že to terasove OSMO neobsahuje biocidy, ale můžou se pod to aplikovat. https://www.osmo.cz/files/barvy-na-drevo-venku/technicke-listy/terasove-oleje.pdf
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REFLEX: jak jsem nedávno psal, odpálit do černá plynovým hořákem a následně 1-2 natřít lněným olejem...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    REFLEX: To se tady nebo vedle řešilo nedávno. OSMO na venkovní terasy vydrží strašně moc a má v sobě brutální biocidy. Pokud to bude v zemi, tak kus v zemi opálit. Ale nejčistší řešení je prostě neošetřovat a po dvou letech hodit do kompostu a vyrobit znovu. Jestli chceš něco na věčný časy, tak si místo dřeva pořiď plast.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Doporucili byste nekdo nejaky pripravek na drevo ploti plisni atd, drevo bude u rostlin tak neco co je nepozabiji (potrebuju osetrit drevo co bude ve skleniku u rostlin)
    WODA
    WODA --- ---
    JOSEF_K: je to na třech šroubech, ale snažil jsem se to na krajích vypodložit tak, aby se to ani nehlo... (o:
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WODA: Dost záleží na tom, jak máš ten práh chycený. Jestli na dvou šroubech a při došlapu se celej zkroutí, tak ti žádný tmel nepomůže. Jestli je celoplošně lepený, tak pomůže.
    WODA
    WODA --- ---
    JOSEF_K: toho rychlýho tvrdnutí se právě bojím... (o:

    Myslel jsem opravu stávajícího prahu - jestli to snese, když se na to šlape a pod. Podle toho co píšeš, by mohlo. Když už budu mít pikslu toho tmelu...
    Výhledově budu práh měnit a asi i celé dveře - napadla to nějaká brebera.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WODA: Jako že bys tím ten práh přilepil? To těžko, na to jsou lepidla, Mamut glue třeba. Nicméně tenhle tmel si fakt zachovává pružnost a zároveň skvěle chytá nátěrové hmoty. Je to de facto to samý, čím se tmelí karoserie aut, akorát je v tom namíchanej dřevěnej prach. Takže jestli máš prasklinu v prahu, tak to tím klidně vytmel. A práce s tím je jednoduchá. Akorát musíš pracovat rychle, protože když se dá víc tvrdidla, tak to tuhne fakt fofrem, jako že třeba za deset minut je po srandě:).
    WODA
    WODA --- ---
    JOSEF_K: díky, vyzkouším - snad s tím zvládnu pracovat. Mimochodem snese to i zátěž? Jestli by se to třeba dalo použít i na dřevěný práh.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WODA
    WODA --- ---
    Ahoj, čím bych měl opravovat praskliny a spráy ve starém dřevu (okna a hlavně parapety) před natřením? Myslel jsem, že na to je akrylátový tmel, ale po dvou zimách se na spoustě míst oloupal a vzal s sebou i lak. Nejspíš v reakci na vlkost a teplotu pracoval jinak, než dřevo - a popraskalo to.

    Zakrýt potřebuju obvykle jen drobný spáry (i když dost velký na to, abych to jen překryl lakem), ale místama je to třeba i dva tři milimetry - to je na těch parapetech.

    Předem díky za radu.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    LINKOS: a) karantena a zavreny dilny b) chce to na milimetry, tak to je lepsi si delat podle sebe
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WEWERKA: důvod, ceny padaj?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    URPUTNIK: Jestli to chces delat casteji, tak si porid nejakou malou pilu. Zvlast v dnesni dobe to bude dobra investice.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a jasne ze nejde o zivot, je to jenom blbej zahon a nejakej centimetr asi nebude problem ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    NYKRUK: prvni krok je pro male dite velka vec :)

    a je mozny, ze jsem to "preoptimalizoval" - snazil jsem se to poskladat z co nejsirsich prken a snazil se dodrzet zadani na milimetry a jako na potvoru, zadny 10cm prkna tam zrovna nemaj .. a s rozmery zahonu nic nenadelam, aby to sedelo na projekt
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    URPUTNIK: Raketová věda. Prostě kup prkna šířky třeba 10 cm, dáš 4 na sebe, máš výšku 40. Do rohu střešní lať, skrz kterou to stlučeš nebo sešroubuješ a je to. Dyť se domluv se zákazníkem, a vem prkna dlouhý tak, že Ti nezbyde ani špalík.
    Vysoušení záhonu skrz prkno? Co to je za pako? To četl na internetu? Záhony se musí zalejvat, tak holt zaleje každý den o litr víc, aby pokryl ztrátu prknama.

    Máš bizarní zakázku:)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    uff .. ted jsem stravil 3h pocitanim, kolik fosen jake sirky potrebuju, abych z toho poskladal co potrebuju .. a zaroven abych nebral material, co mi zustane (nemam to kde skladovat) .. a zadavatel chtel jeste porovnani modrin vs smrk ..
    nemate na to nejaky nastroj, kam to clovek naklika a ono to navrhe rovnou ty rozdeleni? potkal jsem u Drevosortu nastroj, ktery pocita optimalni narezovy plan, mozna je neco takoveho i pro prkna? nebo to neresite, berete proste nejvetsi rozmery a formatujete si to sami? ono by to slo naklikat asi treba i do excelu ..

    mimochodem po diskuzi se zadavatelem, ta nopovka tam neni primarne kvuli ochrane dreva, ale aby se zbytecne nevysousel zahon, ty vyvysene se vysusuji vic (pochopitelne) ..

    a jeste jeden dotaz, koumal jsem jak pospojuju rohy tech ohradek .. s tim ze nemam naradi ani skill na rybinovy spoj, davat tam Lkovy plechy, ktery to budou drzet zevnitr se mi nelibi (asi by to vyslo i draho?) .. tak jsem vymyslel, ze vezmu jeden KVH hranol, rozrezu ho na spaliky, ktery zevnitr "vlozim" do rohu a privrtam/pribiju je zvenci .. je to dobry napad? to by mohlo taky podporit trvalivost spoje ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    a jeste jeden dotaz, tim ze jsou ted dilny pro koronavir zavreny, napada prosim nekoho misto, kde mi v Praze narezou prkna? nevim jestli na Obi otevreno a nevim jestli mi narezou vlastni material :/ pripadne nekdo z vas v Praze, kdo je ochoten mi za uplatu venovat hodinu sveho casu? muzu to rezat v ruce, ale vim jak to dopada :D a budu mit rousku :)

    slysel jsem spatny reference na zdroj prken (nevim detaily), kde to narezali motorovkou a rozhodne to nebylo rovny .. predstavoval bych si nekoho s cirkularkou :)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    URPUTNIK: no i tak se mi to stejně jako ID NYKRUK nelíbí a nechápu čeho tím chtějí dosáhnout. Pokud to nutně chtějí trvanlivé tak betonový obrubník od Bestu v imitaci dřeva :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam