• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: Delame furt neco prozranyho..treba ted dub 310x110 o sile 9cm..Epoxid se vsakne a stabilizuje i ty prozrany casti..Nejvic prozrany jsou stary olivy, ktery ale stojej kolem 150-170k za kubik..Ted jsem se dostal k hezkejm suarum..tak snad konecne zacnem delat i stoly bez epoxidu..coz byl muj prvotni plan kdyz jsme s brachou rozjizdeli truhlarnu. Delat proste velky stoly z jedny velky fosny..ale vubec tu na to nebyl trh.







    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: BTW dělal jsi už epoxidem nějaký prožraný dřevo? To může vypadat zajímavě.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: Uz jsem ji to radil :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEA: tak pak tlakově probarvenej epoxid a nějakej hipster si ji za 200k Kč vezme.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    OMNISLASH: Nejsou, jsou dreveny. Kovovej na ni byl pridelenej, ten se pochopitelne zpopelnit snazit nebudu :) a holt si postavim normalni bytelnej stul. Hoblici asi nepotrebuju, nebo aspon ne ted, jen mi ji bylo lito.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    MATHEA: tak minimalne bych zachranil "sveraky", pokud jsou kovove. s tema se da postavit hoblice nova a naopak bez nich je hoblice v podstate jen masivni stul
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Tak ma hoblice je fakt v haji, minimalne 50 cisel z levy strany je sezranejch uplne na papir. Dal to sice vypada lip, ale muze to bejt sezrany vevnitr. Skoda, trochu se mi chce plakat, nechci ji palit, ale asi mo nic jinyho nezbyde.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MVEK: akat stipat suchy. Mokry je jak guma
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    MVEK: no že nejhorší je třeba půl roku,rok starej smrk ....suchej už pak jde líp
    MVEK
    MVEK --- ---
    LITTLEPUNKK: Právě, že se ptám proto, že teď musím vše uklidit ven pod plachtu, než dřevník bude někdy za rok, dva nebo tři zase použitelný. Takže naštípat asi zvládnu jen něco, navíc jen něco teď, další když tak na jaře, ale uvidíme. Většinou jsem pak našel ještě, že tvrdé dřevo radši čerstvé, u měkkého to asi tak nevadí.

    Ale nepochopil jsem poznámku s tím smrkem. Jako, že máš lepší zkušenost zpracovat čerstvý nebo vyschlý, ale ne napůl vyschlý smrk?
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    MVEK: naštípal jsem ručně desítky a desítky metrů a listnatý bych štípal určitě čerstvé ... nejhorší je asi "polosuchý" smrk ... pokuď máš možnost (dřevník) hned bych vše nařezal,naštípal na konečný rozměr . I to bude lépe schnout a budeš to brát "jednou" do ruky ...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    Na fb porad chvali lakovna rousek nymburk, ale asi najdes i neco blize.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tohle je mimo můj rank. Soused potřebuje najít firmu na natření asi 25m2 kuchyně z papundeklu (MDF). To se fakt dělá? Já měl pocit že MDF se jen laminuje. Případně kdyby někdo měl tip či zájem, předám kontakt. Je to Praha západ (Rudná)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Narážím na rozporuplné rady, jestli štípat dřevo čerstvé, nebo proschlé. Lidé mi říkají, že suché nerozštípu, internet mi říká, že třeba buk se má dělat mokrý, ale většina suchá. Jak tedy u akátu?

    Řezat ale určitě mokré, že? Na suchém hodně brzy otupím řetěz, nebo ne? Jde mi o to, jestli i tenčí kusy, co bych pak ani už neštípal, mám radši všechny naporcovat na délku polínek, nebo klidně dvojnásobek, aby se lépe vyskládaly?
    MVEK
    MVEK --- ---
    CUKI: Jj, je mi to jasné, že půda je nasáklá, ostatně pod nimi byla i jiná skladba plevele (skoro žádná). Proto to asi částečně nechám na přírodě a cíleně zkusím něco nasadit až opodál, až ten svah dočistím za roky. Ale stejně mám spíš políčeno na "plevely" typu šípková růže nebo bez černý apod.
    PULKA
    PULKA --- ---
    GHOSTDOGG: Ok, díky, zkusím je obepsat.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    PULKA: V jakémkoli truhlářství, které dělá s masivem? Upevnění šuplíků by ti taky měli zvládnout udělat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MVEK: Jasný chápu, jen jsem to nadhodil. Neznám situaci ani potřeby.
    Ale bacha pokud se tam ty akáty nějakou dobu vyskytovali, budeš mít problém s dřevinami, které nemají rádi nitrofilní podmínky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CUKI: Chápu, já také nerad zabíjím jakékoliv stromy a keře, a tak mám na zahradě nejméně dvacetimetrový cypřiš, který je starý tak 35 let a vytlačuje nás a už rozhodně nevypadá hezky, ale prostě tam zůstane, maximálně mu časem vyholím spodní dva metry větví, aby se vůbec kolem něj dalo projít.
    A ovocné stromy v sadu mají skoro všechny přes tři desítky let (některé i půl století), ale dokud rodí aspoň něco a nerozpadnou se úplně, tak je nechávám.

    Ale tady je holt riziko pádu na hospodářská stavení a zvířectvo sousedů a na cestu, takže to musí dolů, ostatně mi to doporučil i pán z CHKO, který se přijel podívat. A stejně ten svah potřebuji vykácet a osadit/nechat obrůst porostem, který nedosahuje víc jak tří, čtyř metrů, aby se ulevilo již notně zastíněným ovocným stromům a užitkové části zahrady. Nemluvě o tom, že v úzkém zalesněném údolí je toto zrovna jižní směr, který tedy v tomto období způsobí, že kolem domu není místo, kde by bylo slunce déle jak tři hodiny.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neměl byste někdo tip, kde si nechat udělat dubovou desku na nohy výškově nastavitelného stolu?

    Potřebuju ji trochu v atypu 118x70, nechat ji (asi - nechám si poradit) naolejovat a k tomu ideálně na stejným místě nechat vyrobit 3 nebo 4 šuplíky, klidně v kovovým rámu, který by šly přidělat zespoda na desku. Pokud to dává smysl, jinak to holt postavím pod to. Všechny kancelářský kontejnery jsou moc široký a myslím, že bych se tam pak už nevešla a bez šuplíků stůl nechci. Jsem z Prahy, takže pokud to nepojede přes půl republiky, tak super. Kolik by to tak mohlo stát? Na ceny spárovek jsem se dívala, ale nevím, kolik stojí práce, já na to bohužel nemám prostor a ani čas. Většina stolů má nahoře nějaký lamino, což mi přijde trochu škoda, když ty nohy mají nosnost nesmysl.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: ja to jako zkusim. Predstav si ze prijdes do reznika a zeptas se kolik stoji tady ten kousek slaniny a obsluha ti rekne ze mas nadvahu a mel bys zrat salat protoze jeji tata a tata jejiho taty vypadali jako ty.
    Tldr, ptal se na neco jineho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam