• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    MVEK
    MVEK --- ---
    Narážím na rozporuplné rady, jestli štípat dřevo čerstvé, nebo proschlé. Lidé mi říkají, že suché nerozštípu, internet mi říká, že třeba buk se má dělat mokrý, ale většina suchá. Jak tedy u akátu?

    Řezat ale určitě mokré, že? Na suchém hodně brzy otupím řetěz, nebo ne? Jde mi o to, jestli i tenčí kusy, co bych pak ani už neštípal, mám radši všechny naporcovat na délku polínek, nebo klidně dvojnásobek, aby se lépe vyskládaly?
    MVEK
    MVEK --- ---
    CUKI: Jj, je mi to jasné, že půda je nasáklá, ostatně pod nimi byla i jiná skladba plevele (skoro žádná). Proto to asi částečně nechám na přírodě a cíleně zkusím něco nasadit až opodál, až ten svah dočistím za roky. Ale stejně mám spíš políčeno na "plevely" typu šípková růže nebo bez černý apod.
    PULKA
    PULKA --- ---
    GHOSTDOGG: Ok, díky, zkusím je obepsat.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    PULKA: V jakémkoli truhlářství, které dělá s masivem? Upevnění šuplíků by ti taky měli zvládnout udělat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MVEK: Jasný chápu, jen jsem to nadhodil. Neznám situaci ani potřeby.
    Ale bacha pokud se tam ty akáty nějakou dobu vyskytovali, budeš mít problém s dřevinami, které nemají rádi nitrofilní podmínky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CUKI: Chápu, já také nerad zabíjím jakékoliv stromy a keře, a tak mám na zahradě nejméně dvacetimetrový cypřiš, který je starý tak 35 let a vytlačuje nás a už rozhodně nevypadá hezky, ale prostě tam zůstane, maximálně mu časem vyholím spodní dva metry větví, aby se vůbec kolem něj dalo projít.
    A ovocné stromy v sadu mají skoro všechny přes tři desítky let (některé i půl století), ale dokud rodí aspoň něco a nerozpadnou se úplně, tak je nechávám.

    Ale tady je holt riziko pádu na hospodářská stavení a zvířectvo sousedů a na cestu, takže to musí dolů, ostatně mi to doporučil i pán z CHKO, který se přijel podívat. A stejně ten svah potřebuji vykácet a osadit/nechat obrůst porostem, který nedosahuje víc jak tří, čtyř metrů, aby se ulevilo již notně zastíněným ovocným stromům a užitkové části zahrady. Nemluvě o tom, že v úzkém zalesněném údolí je toto zrovna jižní směr, který tedy v tomto období způsobí, že kolem domu není místo, kde by bylo slunce déle jak tři hodiny.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neměl byste někdo tip, kde si nechat udělat dubovou desku na nohy výškově nastavitelného stolu?

    Potřebuju ji trochu v atypu 118x70, nechat ji (asi - nechám si poradit) naolejovat a k tomu ideálně na stejným místě nechat vyrobit 3 nebo 4 šuplíky, klidně v kovovým rámu, který by šly přidělat zespoda na desku. Pokud to dává smysl, jinak to holt postavím pod to. Všechny kancelářský kontejnery jsou moc široký a myslím, že bych se tam pak už nevešla a bez šuplíků stůl nechci. Jsem z Prahy, takže pokud to nepojede přes půl republiky, tak super. Kolik by to tak mohlo stát? Na ceny spárovek jsem se dívala, ale nevím, kolik stojí práce, já na to bohužel nemám prostor a ani čas. Většina stolů má nahoře nějaký lamino, což mi přijde trochu škoda, když ty nohy mají nosnost nesmysl.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: ja to jako zkusim. Predstav si ze prijdes do reznika a zeptas se kolik stoji tady ten kousek slaniny a obsluha ti rekne ze mas nadvahu a mel bys zrat salat protoze jeji tata a tata jejiho taty vypadali jako ty.
    Tldr, ptal se na neco jineho.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    nevím, jestli tu meditujeme nad stejným obrázkem (dost o tom pochybuju teda), ale toto není strom, ale přerostlý plevel. a pokud to má zdravé kořeny, tak ano, znamená to, že to pravděpodobně ještě nějakou chvíli samo nespadne, ale taky to znamená, že do deseti let tam toho trifida má zpátky v plné kráse
    CUKI
    CUKI --- ---
    PETER_PAN: Když jsem dělal rizikové kácení, mnohdy jsem se nabídnul, že to za stejnou cenu ořežu a vyvážu i když je to pro mě mnohem pracnější. V 99% případů jsem se setkal s nepochopením.

    Jinak někdy to zachránit nejde a i když je strom nádherný, tak je menší zlo ho odstranit.

    Ale na těch pozemcích pro stavbu si můžeš vyšvihnout za pár měsíců kde co. Stačí mít peníze. Ale ten strom ti tam do rána nevyroste i když budeš mít prachů jako Babiš!

    Proto nechápu, jak někdo může bydlet v satelitech bez stromů. Dospělého stromu co dělá stín se tam majitelé nikdy nedočkají.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: Souhlasim, s tim teda ze nekdy sice ten nacatej strom muze prezit dalsi desitky let, ale naklady na jeho zajisteni proste nekdo platit nemusi chtit.

    Na druhou stranu. Na svem pozemku jsem od sameho zacatku uvazoval tak abych stromy zachoval, tzn. vyhnul se zasadnim terenim upravam. Protoze stavet budu az casem a ziju ted jinde, tak jsem si to nechal chvilku projit hlavou. A ted po konsultacich i s architektem (a dalsimi lidmi kterymi se necham inspirovat) prichazim na to, ze nejdulezitejsi bude zasazeni toho domu do kontextu okoli. A k tomu teda pujdu do zasadnich terennich uprav (vyrovnani svaziteho pozemku na nejhlubsi hrane o cca 2m) a diky tomu proste ty stromy budou muset jit asi kompletne pod pilu.

    Takze ten muj primarni nahled kdy jsem nechtel na stromy sahnout vedl k tomu ze me nasmeroval v uvahach do uplne uzkych mantinelu ktery se rovnali tomu shodit stodolu a na jejim pudorysu postavit novy dum. Ale ted vim ze se chci posunout dal, vyrovnat pozemek, udelat zapusteny sklep ve svahu, zmenit misto k posezeni i koncepci stromu a vyhledu do krajiny. Dokonce neco mladeho se pokusim presadit, ale vim ze sance na uchyceni neni stoprocentni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Co je tak špatný na tom když někdo navrhuje nekácet. alespoň do doby než MVEK: postaví a bude moci zpracovat své dřevo. BTW i to široké obvodové dřevo se dá roštípat na dlouhé špalky a dát do země jako sloupky na plot. Vydrží to fakt dost. Ale jen to obvodové dřevo.

    Pro mě je strom svatej a pokud žije, dělám vše pro to abych ho kácet nemusel.
    Lidi který přijdou a první co udělají je, že všechno vykácej "co kdyby" osobně nemusím. To. že nějakej strom je uvnitř načatej nic neznamená, takto může přežít několik lidských životů. Ale dendrologické posudky zainteresovaných firem znějí jasně, kvůli jakékoliv maličkosti. Možná mám vyhraněný názor, protože jsem se živil rizikovým kácením a viděl sem šílené zvěrstva, ale nemůžu si pomoct.

    Často mi to přišlo jako kdybych přišel k doktorovi s tím že sem se říznul do prstu a on mě rovnou nechal "uspat".

    MVEK
    MVEK --- ---
    PLAGUEDIL: Ano, i já jsem četl špatně, CUKI na mě asi zapůsobil podprahově, tak jsem byl přesvědčený, že se bavíme o tom, jestli mi to někdo porazí a ještě něco dá (na což jsem se už před časem předběžně ptal a dozvěděl, že ne).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    GREGI:
    RESTINPEACE: Ja zatim fakt nic jinyho nez osmo nenasel no..Aby to melo alespon nejaky zakladni atesty..stacily dat dve vrstvy na velkej stul a pohoda..zakaznik to za mesic nereklamoval apod.

    https://www.instagram.com/p/CFKCoFsja8X/

    jedu proste podle amiku, kteri vyzkouseli oddies i rubio a 95% jich zustava u osma

    https://www.instagram.com/p/CFAoRK2jrPu/

    8Z4S
    8Z4S --- ---
    MVEK: tak ještě já, cenu to nemá skoro žádnou, bud to pouzijes ty, nebo to darujes za odvoz a basu
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MVEK: odpovedeli ti 4 lidi a z toho jen jeden te premlouva aby se nekacelo, krom toho to je Cuki. Reakce je neadekvatni.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ADAMH: my osmo pouzivali na exterierovej nabytek z teaku bez jedinyho problemu. vydrzelo mnoho, bezne dostupny a rozhodne nemenilo barvu dreva. Nicmene je to furt jen olej, rozhodne to nema nahradit nejakej tvrdej lak, rozhodovala kvalita a tvrdost dreva.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já se omlouvám, ale já neřešil, jestli kácet, a kdo mi pokácí. Já řešil, co s výsledkem. Kácení mám už objednané, měl jsem tam i člověka z CHKO na posouzení. Fotka byla pro představu o dřeva, co z toho bude.

    Tedy řeším hodnotu dřeva, které bude naporcované nakonec i na metrové kusy, nebo možná v některém případě na delší kládu. Pokud půjde dolů jen jeden, tak to nakonec zvládnu uskladnit na delší dobu, ale kdyby jich šlo víc, tak to bude horší.

    Takže mě zajímalo, jak by mohl někdo ohodnotit už pokácený takovýto akát.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Když uz jsme u toho osmo, dělal jsem teď 3 nátěry na zkušebním kousku a zdá se mě to dost měkké. Nehtem tam udělam viditelnou rýhu. Napadá mě jen, že jsem to nedostatečně zaleštil. Nebo to je běžné?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam